Jesteś na podstronie serwisu → KulinariaStrona głównaStrona powitalna

WARIACJE NA TEMAT ZIEMNIAKA

Ziemniak, kartofel (Solanum tuberosum), gatunek z rodziny psiankowatych, jedna z najważniejszych roślin jadalnych świata, powszechnie uprawiana w klimacie umiarkowanym, rzadziej w ciepłym, dostarcza bulw skrobiowych, spożywczych, pastewnych lub przemysłowych (produkcja alkoholu, krochmalu itd).
Krzaczasta bylina, kwiaty białe, różowe lub fioletowe, owoc - zielona jagoda. Największe uprawy w Rosji, Polsce, Stanach Zjednoczonych. Dzicy przodkowie uprawnych form ziemniaka występują w Andach i na sąsiednich terenach, od Meksyku po Chile. Ziemniaki uprawiane były od dawna przez Inków już około 3500 lat temu, do Polski przywiózł je prawdopodobnie z wiedeńskiej wyprawy (1683) Jan III Sobieski. Uprawiane jako roślina jadalna od drugiej połowy XVIII w. (początkowo ziemniaki hodowano jako rośliny ozdobne lub ciekawostki botaniczne).
Ziemniaki zawierają m. in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię, kwasy: nikotynowy i pantotenowy.
A teraz przejdźmy do konkretów:


Galeria ziemniaka
7 zdjęć
kliknij
Potrawy z ziemniaka I
60 przepisów
kliknij
Potrawy z ziemniaka II
9 przepisów
kliknij
Placki ziemniaczane
23 przepisy
kliknij

Jesteś na podstronie serwisu → KulinariaStrona głównaStrona powitalna