Jeste¶ na podstronie serwisu → TartaKulinariaStrona głównaStrona powitalna

Bakaliowa tarta
Francuska tarta brzoskwiniowa
Francuska tarta cytrynowa
Szwedzka tarta z jabłkami
Tarta cebulowa
Tarta cukiniowa
Tarta cynamonowa
Tarta cytrynowa
Tarta czekoladowa I
Tarta czekoladowa II
Tarta fetowa z soczewic±
Tarta gruszkowa z migdałami
Tarta jabłkowo-migdałowa
Tarta jeżynowa
Tarta kalabryjska
Tarta marchwiowa
Tarta pissaladiere


Tarta różnobarwna z owocami
Tarta serowa pikantna
Tarta słoneczna
Tarta truskawkowa
Tarta tutti frutti
Tarta wi¶niowa
Tarta z ananasa
Tarta z białymi winogronami
Tarta z brokułami
Tarta z brzoskwiniami
Tarta z cukini± i papryk±
Tarta z dyni±
Tarta z gruszkami
Tarta z jabłkami w masie ¶mietankowej
Tarta z jabłkami
Tarta z kozim serem
Tarta z kozim serem i bazyli±


Tarta z kremem i malinami
Tarta z kurkami
Tarta z mandarynkami
Tarta z pomidorami i mozzarell±
Tarta z porami
Tarta z rabarbarem
Tarta z rabarbarem i migdałami
Tarta z rodzynkami
Tarta z serem i orzechami
Tarta z serem i papryk±
Tarta z truskawkami
Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami i szpinakiem
Tarta ze szpinakiem I
Tarta ze szpinakiem II
Tarta ze ¶liwkami
Wytrawna tarta

Bakaliowa tarta

  • 30 dag m±ki
  • 15 dag masła
  • 7 dag cukru pudru
  • 2 łyżki ¶mietany
  • 2 żółtka
  • sól
  • 10 dag mieszanki orzechów
  • 40 dag truskawek
  • 2 łyżki cukru
  •  
M±kę posiekać z masłem i sol±, dodać cukier, żółtka, ¶mietanę, zagnie¶ć, włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować, wyłożyć ciastem okr±gł± formę, powkładać orzechy, piec około 20 minut w temperaturze 210°C. Ostudzić, obłożyć truskawkami. 2 łyżki cukru rozpu¶cić w 2 łyżkach wody, podgrzać, schłodzić, polać truskawki.

¬ródło: polki.pl

Francuska tarta brzoskwiniowa

  • c i a s t o:
  • 2 szklanki m±ki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag posiekanego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • m a s a   b r z o s k w i n i o w a:
  • 6 brzoskwiń
  • 3/4 szklanki ¶mietany (22%)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  •  
  • 1 białko
  • 1 szklanka bitej ¶mietany
  •  
  •  
Zrób ciasto: m±kę, cukier i masło wyrób palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj zimn± wodę i zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem formę do tarty i przykryj wierzch papierem do pieczenia. Obci±ż placek (np. such± fasol± lub grochem). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i piecz tartę z obci±żeniem przez 10 minut. Zdejmij fasolę lub groch i papier, piecz jeszcze około 10 minut na złoty kolor. Przygotuj masę: ¶mietanę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszaj w miseczce mikserem na najniższych obrotach. Otrzyman± masę wylej na ciasto i wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika. Brzoskwinie podziel na połówki, wyjmij pestki, połówki owoców pokrój na plastry. Białko ubij, do piany dodaj plasterki brzoskwiń i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij tartę i zwiększ temperaturę piekarnika do 200°C. Na podpieczon± tartę nałóż pianę z brzoskwiniami, posyp ostatni± łyżk± cukru i raz jeszcze wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj całkowicie ostudzon± z bit± ¶mietan±

¬ródło: gotowanie.x3m.pl

Francuska tarta cytrynowa

  • 25 dag m±ki
  • 20 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 5 ¶rednich lub 7 mniejszych cytryn
  • płatki migdałowe
Z m±ki, cukru pudru, masła, żółtek i cukru waniliowego zagnieć kruche ciasto i schłodĽ w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż ciastem duż± formę do tarty i przykryj papierem do pieczenia. Ułóż na wierzchu kilka warstw suchej fasoli i wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Wyjmij formę, zdejmij papier i zostaw ciasto do przestygnięcia. Ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody ugotuj syrop. Cytryny sparz, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzucaj je partiami do wrz±cego syropu i gotuj 2 minuty na małym ogniu. Wyjmij łyżk± cedzakow± i os±cz na sitku. Ułóż plasterki cytryn na cie¶cie, posyp cukrem i wstaw do gor±cego piekarnika na 25 minut. Po ostudzeniu posyp płatkami migdałowymi

¬ródło: gotowanie.x3m.pl

Szwedzka tarta z jabłkami

  • c i a s t o:
  • 25 dag krupczatki
  • 3 żółtka
  • 10 dag masła
  • 8-10 dag cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • n a d z i e n i e:
  • 1,5 kg kwa¶nych jabłek
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • sok z cytryny
  • 5 dag posiekanych orzechów laskowych
  • tarta bułka
  • m a s a   ¶ m i e t a n o w a:
  • szklanka ¶mietanki
  • łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • 10 dag cukru pudru
  •  
Składniki ciasta posiekać (masło powinno być zimne), zagnie¶ć, włożyć na godzinę do lodówki. Obrane jabłka pokroić na cz±stki, posypać cukrem kryształem, skropić sokiem z cytryny. Wylepić ciastem dno i boki dużej tortownicy, oprószyć tart± bułk±, ułożyć jabłka, posypać orzechami. ¦mietanę roztrzepać z żółtkami i cukrem, wymieszać z m±k± ziemniaczan± i pian± z białek, wylać na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C, aż placek się zrumieni (około 60 minut).

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta cebulowa

  • c i a s t o:
  • 25 dag m±ki
  • 12,5 dag tłuszczu (pół na pół margaryny z olejem)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • f a r s z:
  • 50 dag cebuli
  • łyżka margaryny
  • półtorej szklanki mleka
  • 3 żółtka
  •  
  • 2 łyżeczki m±ki
  • płaska łyżeczka curry
  • zielenina
  • pieprz, sól
Z podanych składników i około połowy szklanki zimnej wody zagnie¶ć ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim tortownicę lub formę do tart. Cebulę pokroić na grube plastry i udusić (ale nie rumienić) z dodatkiem margaryny. Gdy cebula stanie się szklista, wymieszać j± z m±k±, uważaj±c, by nie powstały grudki. Następnie powoli wlać zimne mleko i, mieszaj±c, zagotować. Powinien powstać gęsty sos. Zdj±ć z ognia i, cały czas mieszaj±c, wbić do sosu kolejno 2 żółtka, wsypać przyprawy, po czym wyłożyć równ± warstw± na ciasto. Ostatnie żółtko rozm±cić, wylać je na wierzch tarty i delikatnie rozsmarować. Włożyć tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 220°C. Gdy wierzch się zrumieni, wyj±ć tartę z piecyka, posypać posiekan± zielenin± i podzielić na porcje. Podawać z sokiem pomidorowym lub wielowarzywnym.

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta cukiniowa

  • c i a s t o:
  • 250 g m±ki
  • 150 g zimnego masła
  • duża szczypta soli
  •  
  • d o   ¶ r o d k a:
  • 10 kwiatów cukinii
  • cukinia utarta na grubej tarce
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 50 g ¶wieżo tartego parmezanu lub grana padano
  •  
  • 2 jaja
  • szklanka kremówki
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Masło posiekać z m±k± i sol±. Szybko zagniatać, a je¶li się nie ł±czy, dolać trochę lodowatej wody. Ciasto zawin±ć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Wyłożyć nim formę do tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 15 minut, aż będzie złote. Ostudzić. Wymieszać roztrzepane jajka z kremówk± i gałk±. Wymieszać cukinię, parmezan, cebulę i pieprz. Na upieczone ciasto rozsypać jarzyny i ułożyć kwiaty cukinii pozbawione twardych ogonków. Zalać mas± jajeczn±. Ponownie wstawić do gor±cego piekarnika. Piec, aż masa się zetnie i przyrumieni.
Czas: 40 minut + chłodzenie ciasta, forma do tarty (28 cm).

¬ródło: www.apetycik.pl

Tarta cynamonowa

  • c i a s t o:
  • 250 g m±ki
  • 125 g masła
  • 85 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • n a d z i e n i e:
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  
  • po szczypcie soli i goĽdzików
  • 200 g mielonych, nie obranych ze skórki migdałów
  • 100 g pokruszonych biszkoptów
  • kakao do posypania
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać posiekane masło, żółtko, cukier puder i sól. Wymieszać i siekać nożem aż składniki się poł±cz± następnie szybko zagnie¶ć ciasto i chłodzić 1 godzinę. Ciastem wylepić formę do tart albo tortownicę formuj±c brzeg 3 cm i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć koło wycięte z pergaminu i wysypać na to około 500 g suchego grochu, fasoli lub soi. Piec około 15 minut w 200°C. Po upieczeniu usun±ć groch i pergamin. Masło utrzeć z 50 g cukru, żółtkami i przyprawami. Z białek i reszty cukru ubić pianę. Około 1/3 piany wymieszać z mas± żółtkow±. Dodać biszkopty, migdały, resztę piany. Delikatnie wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec 40-45 minut w 190°C. Przestudzone posypać kakao.

¬ródło: kuchnia.o2.pl

Tarta cytrynowa

  • c i a s t o:
  • 400 g m±ki
  • 115 g masła
  • 1 zółtko
  •  
  • 2 łyżki stolowe cukru pudru
  • aromat waniliowy
  •  
  • n a d z i e n i e:
  • 6 jaj
  • 115 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  •  
  • starta skórka i sok z 4 cytryn
  • cukier puder do posypania
  •  
Zagnie¶ć ciasto, dodaj±c około 1 łyżki zimnej wody. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej m±k± i wylepić nim blachę o ¶rednicy około 30 cm, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Nakryć foli± lub papierem pergaminowym i wypełnić suchymi ziarnami fasoli lub ryżu (to sprawia, iż ciasto ładnie wygl±da). Piec około 15 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie przygotować nadzienie. Do rondla włożyć jaja, masło, wsypać cukier i mieszać - podgrzewaj±c na małym ogniu - aż cukier się rozpu¶ci. Wtedy dodać skórkę i sok z cytryn (uwaga na pestki!), dalej gotować, cały czas mieszaj±c do chwili, kiedy masa zacznie gęstnieć. Wylać masę na ciasto. Piec około 20 minut aż nadzienie się zetnie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto musi być rozwałkowane niezwykle cienko, aby porcje tarty ładnie wygl±dały. Tartę należy przechowywać w lodówce. Wspaniały, efektowny deser, który można przygotować także w zimę - cytryny dostępne s± przecież przez cały rok. Wspaniale smakuje serwowany z odrobin± bitej ¶mietany. Czas przygotowania: 70 minut. Składniki na formę o ¶rednicy około 30 cm.


Tarta czekoladowa I

  • c i a s t o:
  • 300 g m±ki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • m a s a:
  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 75 g m±ki
  •  
  •  
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • kakao do posypania
  •  
Na stolnicę przesiać m±kę. Dodać resztę składników ciasta. Przesiekać je nożem, aż się poł±cz± następnie szybko wyrobić ciasto (inaczej będzie twarde a nie kruche). Chłodzić 30 minut. Ciastem wylepić nasmarowan± masłem formę do tart (ew. tortownicę). Piec około 15 minut w 180-190°C. Czekoladę rozpu¶cić. Jajka utrzeć z cukrem i m±k±, dodać do lekko przestudzonej czekolady. Mas± napełnić podpieczone ciasto i piec aż masa lekko stwardnieje. Przestudzone posypać kakaem.

¬ródło: internet

Tarta czekoladowa II

  • s p ó d   k r u c h y:
  • 300 g m±ki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • c z e k o l a d o w y   w i e r z c h:
  • 320 ml ¶mietany
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła
  •  
  • 450 g gorzkiej czekolady
  • lub 250 g czekolady mlecznej i 200 g gorzkiej
  • 100 ml zimnego mleka
  • kakao w proszku do posypania
Umie¶cić w rondlu ¶mietanę, cukier i szczyptę soli. Jak tylko się zagotuje zdj±ć z ognia, dodać masło, czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzić chwilę w lodówce (moj± masę wyjęłam gdy była jeszcze letnia), dodać zimne mleko, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony i wystudzony spód z kruchego ciasta.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Tarta fetowa z soczewic±

  • dymka - 4 szt
  • jajka - 2 szt
  • m±ka - 400 g
  • oliwa z oliwek - 6 łyżeczek
  • rzodkiew - 1 pęczek
  • ser feta - 1 opakowanie
  • siemie lniane - 4 łyżki
  • soczewica czerwona - 1 szklanka
Z fety, m±ki, jajek i oliwy wyrobić ciasto, zawin±ć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Soczewicę ugotować. Posiekać dymkę ł±cznie ze szczypiorkiem, zetrzeć rzodkiewki, dusić, dodaj±c gotow± ods±czona soczewicę i siemię. Nagrzać piekarnik do 180°C. Ciasto włożyć do formy. Ponieważ jest dosyć rzadkie ugniatać je i rozci±gać przez folie alu, a nie ręk± (nie przykleja się). Włożyć do pieca na około pół godziny, tak aby się lekko zarumieniło, wyj±ć, nałożyć farsz doprawiony przyprawami i wstawić na około kwadrans do piekarnika.


Tarta gruszkowa z migdałami

  • c i a s t o   k r u c h e:
  • 15 dag m±ki
  • 7 dag masła
  • 4 dag cukru pudru
  • 1 surowe żółtko
  • 3-4 gruszki gotowane w syropie cukrowym
  • 4 łyżki dżemu ananasowego
  • c i a s t o   b i s z k o p t o w o - m i g d a ł o w e:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki m±ki
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag migdałów w płatkach
  •  
Żółtka mieszamy z cukrem i masłem, dodajemy m±k± i dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny. Rozwałkowujemy i rozkładamy do foremki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor. Przestudzone ciasto smarujemy cienk± warstw± dżemu, układamy plasterki gruszek i odstawiamy na chwilkę. Ubijamy białka z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka, bardzo powoli płatki migdałów, olej i na końcu m±kę. Ciasto biszkoptowe nakładamy na tartę, posypujemy migdałami i pieczemy 15-20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

¬ródło: miasta.gazeta.pl

Tarta jabłkowo-migdałowa

  • c i a s t o:
  • 20 dag m±ki
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • łyżka ¶mietany
  • k r e m:
  • szklanka ¶mietany
  • 2 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • pół łyżki mielonego cynamonu
  • m a s a   j a b ł e c z n a:
  • 50 dag jabłek
  • 8 dag cukru
  • rodzynki
  •  
  • m a s a   m i g d a ł o w a:
  • 4 łyżki ¶mietany
  • 8 dag cukru
  • 7 dag mielonych migdałów
  •  
Z podanych składników zagnie¶ć kruche ciasto, wylepić nim tortownicę, tworz±c wysoki (2 cm) rant i upiec na jasnozłoty kolor. Wymieszać składniki masy migdałowej i wyłożyć na przestudzone ciasto. Drobno pokroić obrane jabłka, wymieszać z reszt± cukru oraz rodzynkami, ułożyć równ± warstw± na poprzedniej. Polać ¶mietan± ubit± z jajami, cukrem i cynamonem, wstawić do gor±cego piekarnika na 20 minut. Ciasto to można podawać gor±ce lub schłodzone.

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta jeżynowa

  • c i a s t o:
  • m±ka pszenna - 250 g
  • masło - 125 g
  • cukier - 75 g
  •  
  • jajko - 1 szt
  • szczypta soli
  •  
  • n a d z i e n i e:
  • galaretka z czarnej porzeczki
  • woda - 400 ml
  • jeżyny ¶wieże - 750 g
  •  
  • bita ¶mietana
  •  
  •  
tarta jeżynowa
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko oraz przesian± m±kę i dokładnie wyrabiamy rękoma do momentu, aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulę o odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubo¶ć 0,5 cm i wykładamy nim formę do tart wysmarowan± masłem i posypan± m±k±. Jeżeli jest taka potrzeba to zawijamy brzegi na wysoko¶ć około 2 centymetrów. Tak przygotowane ciasto przykrywamy foli± aluminiow±, na któr± układamy jeżyny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy cało¶ć. Zdejmujemy delikatnie owoce. Po przestudzeniu ciasto smarujemy tężej±c± galaretk±. Na wierzch układamy przestudzone owoce. Cało¶ć zalewamy pozostał± galaretk±. Dekorujemy bit± ¶mietan±.

¬ródło: www.gellwe.pl

Tarta kalabryjska

  • c i a s t o:
  • 300 g m±ki pszennej
  • 1 kostki masła
  • 1 żółtko
  •  
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz
  • tłuszcz
  • n a d z i e n i e:
  • oliwki bez pestek
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  •  
  • 2 z±bki czosnku
  • 2 łyżki ¶mietany
  • 1 łyżka masła
  •  
  • tarty żółty ser
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę dodać czosnek i pozostałe składniki farszu, poddusić, wlać ¶mietanę, przyprawić. M±kę przesiać. Z m±ki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnie¶ć ciasto. Uformować w kulę, owin±ć foli± aluminiow± i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty posmarowan± tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz, posypać serem. Piec 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

¬ródło: pychotka.pl

Tarta marchwiowa

  • c i a s t o   n a   t a r t ę:
  • 20 dag m±ki razowej BIO
  • 10 dag masła
  • 50 ml wody Ľródlanej
  • sól
  • f a r s z   w a r z y w n y:
  • 2 duże marchwie
  • 1 łyżeczka pietruszki naciowej
  • 3 jaja rozbite jak na omlet
  • sos beszamelowy z 1 l mleka
  •  
  • 8 dag sera (parmezan)
  • 1 łyżeczka czosnku drobno pokrojonego
  • sól
  •  
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, potem umie¶cić ciasto na 1 godzinę do lodówki. Ciasto wyj±ć z lodówki, rozwałkować i równomiernie rozłożyć w natłuszczonej foremce. Wymieszać wszystkie składniki wchodz±ce w skład farszu. Rozłożyć równomiernie farsz na cie¶cie. Piec w gor±cym piekarniku około 35 minut.


Tarta pissaladiere

  • 25 dag ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • 8 filecików anchois
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ¶rednie cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 5 pomidorów obranych ze skórki i pociętych w małe cz±stki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 8 czarnych oliwek bez pestek przekrojonych na pół
  •  
Układamy rozwałkowane ciasto na blasze do tarty i opiekamy 15 minut w piekarniku o temperaturze 180°C. Wyjmujemy je, zostawiaj±c nagrzany piekarnik. Na rozgrzanej na patelni oliwie obsmażamy cebulę (około 10 minut). Lekko schładzamy i układamy na przygotowanym cie¶cie, posypujemy pieprzem i parmezanem. Pomidory wraz z koncentratem pomidorowym gotujemy, mieszaj±c na patelni około 10 minut, aby odparowała większo¶ć wody. Układamy masę pomidorow± na wierzchu tarty i posypujemy lekko pieprzem. Fileciki anchois układamy tak, by utworzyły kratkę, w poszczególnych okienkach umieszczamy po połówce oliwki. Zapiekamy 10 minut. Podajemy na gor±co z zielon± sałat±.

¬ródło: www.voyages.phg.pl - link nieczynny

Tarta różnobarwna z owocami

  • c i a s t o:
  • 25 dag m±ki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  •  
  • jajo
  • 2 łyżki mleka
  •  
  • n a d z i e n i e:
  • 50 dag owoców (kiwi, banany, truskawki)
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • opakowanie galaretki owocowej
Z m±ki, masła, cukru, jaja i mleka szybko zagnie¶ć ciasto, uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Owoce umyć, obrać, pokroić. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę posmarowan± tłuszczem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić, wyj±ć z formy i posmarować konfitur± morelow±. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać je tężej±c± galaretk±. Ozdobić bit± ¶mietan±.

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta serowa pikantna

  • 150 g masła
  • 200 g m±ki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 5 łyżek ¶mietanki
  • 150 g sera roquefort
  • m±ka do podsypania
  • 1 łyżka tłuszczu
  • do wysmarowania formy
M±kę wsypać do miski, dodać miękkie masło, sól i 1 jajko. Posiekać nożem, potem szybko wyrobić rękoma. Rozwałkować lekko podsypuj±c m±ka. Formę natłu¶cić, boki i dno wyłożyć ciastem. Roquefort rozkruszyć. ¦mietankę rozm±cić z 4 jajkami, dodać ser, przyprawić pieprzem (nie solić), wymieszać. Mieszaninę wylać na ciasto, piec przez 35-40 minut w temperaturze 180°C.

¬ródło: kuchnia.kisa.pl

Tarta słoneczna

  • 25 dag m±ki
  • 12 dag masła
  • jajo
  • 4 brzoskwinie
  • po dwie łyżki oliwy, cukru i ¶mietany
  • 2 łyżki marmolady lub dżemu brzoskwiniowego
  • 3 łyżki pokrojonych migdałów
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  •  
Z m±ki, masła, oliwy, cukru, jaja i ¶mietany szybko zagnie¶ć ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Brzoskwinie umyć, sparzyć, zdj±ć skórkę, usun±ć pestki i pokroić na cienkie cz±stki. Formę do tart wysmarować tłuszczem, wyłożyć rozwałkowanym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyj±ć, ułożyć owoce i wstawić ponownie na 20 minut. Upieczon± tartę posmarować dżemem, a boki obsypać pokrojonymi migdałam

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta truskawkowa

  • c i a s t o:
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 niecała szklanka cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny (200 gram)
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • o w o c e:
  • około 1/2 kg truskawek
  •  
  • d o d a t k o w o:
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smarowania tortownicy
M±kę, sól i cukier mieszamy razem. Dorzucamy pokrojone w kawałki masło i całe jajo. Wszystko wyrabiamy szybko, najlepiej rękami, aż powstanie miękkie, lekko klej±ce ciasto. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Truskawki kroimy na grubsze cz±stki. Ciasto dzielimy na 2 nierówne kawałki: duży i mały. Większy rozwałkowujemy na posypanym m±k± blacie na mniej więcej na niecały 1 cm placek. Wkładamy do ¶redniej wielko¶ci tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wylepiamy też boki. Wykładamy owoce. Pozostały kawałeczek ciasta rozwałkowujemy, kroimy na paski i układamy w kratkę. Przykrywamy nimi owoce. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 40-50 minut (zależy od piekarnika). Ciasto musi być dobrze wystudzone zanim posypiemy je cukrem pudrem. Najlepiej smakuje zimne z lodówki. Można je przyrz±dzać z innymi owocami. Ostatnio robiłam z czerwon± porzeczk±, jabłkiem, ale z truskawkami wychodzi najsmaczniejsze.

¬ródło: internet

tarta tutti frutti

Tarta tutti frutti

  • c i a s t o:
  • 25 dag m±ki
  • pół kostki masła
  • szczypta soli
  • o w o c e:
  • 8 moreli
  • 2 owoce kiwi
  • 60 dag owoców
  • k r e m:
  • 4 jaja
  • 0,5 l mleka
  • 10 dag cukru
  •  
  • laska wanilii
  • pół łyżki m±ki
  • 3 dag masła
Do miski wsypać m±kę, dodać sól i masło pokrojone na kawałki. Rozrobić palcami, dodaj±c odrobinę wody. Uformować kulę ciasta i odstawić na godzinę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i piec 30 minut w niezbyt nagrzanym piecu. Upieczone ostudzić. Przygotować krem. Do miski wbić żółtka, dodać cukier i m±kę, mieszać, aż masa się spieni. Mleko zagrzać z lask± wanilii, wyj±ć j± (lub z cukrem waniliowym), mleko wlać do masy i mieszaj±c, ogrzewać na wolnym ogniu, aż utworzy się gęsty krem. Dodać masło, wymieszać i ostudzić. Na upieczon± tartę nałożyć warstwę kremu i umyte os±czone owoce (malin, porzeczek lub innych owoców jagodowych).

¬ródło: www.kulinaria.pl

tarta wi¶niowa

Tarta wi¶niowa

  • 200 g masła
  • 1 torebka cukru waniliwego
  • 1 jajko
  • 200 g cukru
  • 400 g m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g wi¶ni
  • 200 g dżemu
  •  
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajko, m±kę i proszek do pieczenia. Zagniatamy rękami. 2/3 ciasta układamy na foremce do tarty. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C. Układamy dżem i wi¶nie (najlepiej z kompotu lub dżemu) na lekko wyro¶niętym cie¶cie. Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę i posypujemy ni± tartę. Pieczemy jeszcze około 20-25 minut.
Składniki na 12 porcji, przygotowanie: 10 minut, pieczenie: 35 minut, kaloryczno¶ć: 230 kcal/porcja.


Tarta z ananasa

  • 25 dag ciasta francuskiego
  • 1 ananas
  • 10 dag cukru w kostkach (około 5 kostek)
  • 5 dag masła (2,5 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 foremki teflonowe o ¶rednicy 12 cm
Za pomoc± ostrego noża obierz i pokrój ananasa na plastry około 5 cm grubo¶ci. Wykrój 4 okr±głe kawałki ciasta o wielko¶ci foremek. Rozpu¶ć cukier w garnku na małym ogniu. Kiedy się skarmelizuje i będzie miał ładny złoty kolor, zdejmij garnek z ognia i posyp masę lekko stłuczonymi ziarnkami pieprzu. Odstaw na parę minut do ostygnięcia, potem dodaj masło i pomieszaj. Posmaruj każd± foremkę mieszank± karmelow±. Ułóż na niej kawałki ananasa, a na koniec wykrojone wcze¶niej kawałki ciasta. Rozgrzej piekarnik do 210°C i włóż do niego tarty na około 15-20 minut. Odstaw do ostudzenia na parę minut, zanim wyjmiesz z foremek. Podawaj od razu, np. z pucharkiem bitej ¶mietany.
Uwaga. Tarta "tatin" polega na tym, że ciasto układa się "do góry nogami"! Dlatego ważne jest, żeby używać foremek teflonowych, w których składniki ciasta nie będ± przywierać. Przygotowanie 40 minut, gotowanie 15-20 minut. Składniki dla 4 osób.


Tarta z białymi winogronami

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 torebki budyniu ¶mietankowego lub waniliowego
  • 1 l mleka
  • około 60 dag białych winogron
  • orzechy laskowe lub włoskie do posypania
  •  
Ciasto pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, by rozmarzło, winogrona oczy¶cić, umyć, os±czyć na sicie, oddzielić gał±zkę, każde winogrono przekroić na pół, usun±ć pestki, budyń ugotować na mleku, ewentualnie dosłodzić, przestudzić, z ciasta uformować okr±gły placek, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C, piec około 30 minut, aż się zarumieni, na ciasto wyłożyć przygotowany budyń, ułożyć na nim połówki winogron, posypać posiekanymi orzechami.

¬ródło: polki.pl

Tarta z brokułami

  • n a   c i a s t o:
  • 25 dag m±ki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • n a   f a r s z:
  • 50 dag brokułów ¶wieżych
  • lub mrożonych
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 1/4 l ¶mietany
  • 15 dag sera feta lub rokpol
  •  
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 15 dag sera tylżyckiego
  •  
  •  
  •  
Do m±ki dodać proszek do pieczenia, sól, margarynę, jajko i wodę, zagnie¶ć kruche ciasto, wyłożyć nim dno i boki tortownicy o ¶rednicy 24 cm, brokuły gotować 5 minut w osolonej wodzie, os±czyć, łodygi pokroić na plasterki, jajka ugotować na twardo, posiekać, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, do brokułów dodać pozostałe składniki farszu, przyprawić sol± i pieprzem, wymieszać, farsz wyłożyć na ciasto, posypać startym serem tylżyckim, piec około 50 minut w temperaturze 180°C.

¬ródło: polki.pl

Tarta z brzoskwiniami

  • c i a s t o:
  • 25 dag m±ki
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  •  
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  •  
  • n a d z i e n i e:
  • puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki konfitury morelowej
  • galaretka owocowa
  •  
  • kiwi
  • i czere¶nie do dekoracji
  •  
Z podanych składników szybko zagnie¶ć ciasto, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Os±czone brzoskwinie pokroić na cz±stki. Ciasto cienko rozwałkować, wylepić nim żaroodporne naczynie. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 20 minut. Ostudzić, posmarować konfitur± morelow±, na wierzchu ułożyć owoce i zalać je tężej±c± galaretk±.

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta z cukini± i papryk±

  • c i a s t o:
  • 100 g m±ki razowej
  • 50 g maki pszennej
  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • n a d z i e n i e:
  • 3 cukinie cienko pokrojone
  • 1 pokrojona czerwona papryka
  • 1 pokrojona żółta papryka
  • 150 g serka Twój Smak
  •  
  •  
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  •  
  •  
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Zmieszać m±kę i płatki owsiane. Dodać szczyptę soli. Utrzeć razem z masłem. Dodać 1-2 łyżki wody i utrzeć ciasto na gładk± masę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę o ¶rednicy 20 cm. Włożyć do piekarnika na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190°C. Wyłożyć cukinię i paprykę na ciasto. Poł±czyć serek Twój Smak, jajka i mleko, przyprawić według uznania. Powstał± masę wylać na ciasto. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Podawać na zimno lub gor±co z sałat± lub warzywami.


Tarta z dyni±

  • 30 dag m±ki
  • 10 dag margaryny
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 kg dyni
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pestek dyni
  •  
M±kę posiekać z margaryn±, dodać jajko i szczyptę soli, zarobić kruche ciasto, owin±ć w folię, schłodzić, dynię obrać, usun±ć mi±ższ z pestkami, twardy mi±ższ pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, dodać masło, podlać mał± ilo¶ci± wody, dusić pod przykryciem do czasu, aż dynia zacznie się rozgotowywać, lekko j± posolić, ciasto rozwałkować na okr±gły placek, wyłożyć nim formę na tartę, nakłuć, podpiec 10 minut w temperaturze 200°C, posmarować zesmażon± dyni±, piec jeszcze 15 minut.

¬ródło: polki.pl

Tarta z gruszkami

  • c i a s t o :
  • 200 g m±ki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki zimnego mleka
  •  
  • sól
  • 1 łyżka masła
  •  
  • n a d z i e n i e :
  • 4 duże gruszki
  • 250 ml gęstej ¶mietany
  • 2 żółtka
  •  
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka calvadosu
  •  
M±kę z sol± i cukrem przesiać. Zrobić wgłębienie, do którego dodać jajo i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnie¶ć stopniowo dodaj±c wodę. Ciasto uformować w kulę i owin±ć w folię. Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na posypan± m±k± stolnicy i dokładnie wyłożyć nim nasmarowan± masłem formę. Ciasto powinno być dokładnie wgniecione w formę po same brzegi, tak aby utworzyło rodzaj pustej miseczki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiec (około 10 minut). W tym czasie ubić ¶mietanę z żółtkami, cukrem i calvadosem. Obrać gruszki przekroić na pół i usun±ć łyżeczk± gniazdka. Wypukł± cze¶ć połówek ponacinać wzdłuż, niezbyt głęboko, żeby połówki się nie rozpadły. Na podpieczonym cie¶cie poukładać gruszki koncentrycznie (w kwiatuszek), wypukłymi czę¶ciami na wierzch. Cało¶ć zalać kremem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C. Piec około 30 minut.
Calvados (kalwados), francuska wódka o jasnożółtej barwie, o mocy 40-50%, otrzymywana poprzez destylację wina jabłkowego. My¶lę, że można by ten składnik zast±pić jak±¶ inn± wysokogatunkow± wódk±, może koniak, może rum, może brandy... trzeba popróbować, kalwadosy nie s± najtańsze.

¬ródło: internet

Tarta z jabłkami w masie ¶mietankowej

  • 20 g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 jabłka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 10 g masła
  • 250 g m±ki
  • 200 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml ¶mietanki
  • 1 laska waniliowa
Pomieszaj m±kę z 1 łyżk± cukru i szczypt± soli. Dodaj 1 żółtko, masło pokrojone na małe kawałeczki i 2 łyżki wody. Zmiksuj cało¶ć. W miarę miksowania dolewaj po trochu wody. Ciasto powinno dać się łatwo uformować w zwart±, jednolit± kulę. Zawiń kulę w folię i włóż j± na 15 minut do lodówki. Obierz jabłka ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój każdy owoc na 8 czę¶ci. Polej jabłka sokiem z połowy cytryny, żeby nie ¶ciemniały. Masę ¶mietanow± do polania tarty przygotowuje się, mieszaj±c mleko ze ¶mietank±. Dodaj do płynu 1 żółtko, 2 całe jajka, 2 łyżki cukru i cało¶ć lekko ubij. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob nożem pestki. Przełóż je do masy i dobrze wymieszaj. Podsyp stolnicę m±k± i rozwałkuj ciasto na placek. Wysmaruj foremkę masłem. Nawiń placek na wałek i przełóż go do formy, powoli rozwijaj±c. Ciasto powinno przylegać dokładnie do brzegów foremki. Odetnij kawałki, które wystaj±. Widelcem ponakłuwaj gęsto spód i boki tarty. Na wierzchu rozłóż jabłka (jak wachlarz) i posyp cukrem. Na tartę wlej masę ¶mietankow±. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 240°C i piecz przez 5 minut. Następnie obniż temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 25 minut. Posyp tartę cukrem z wierzchu i wstaw jeszcze na 10 minut do pieca przeł±czonego na opcję grillowania, żeby cukier nabrał złotego koloru.
Kiedy będziecie wybierać jabłka do tej tarty, zwróćcie uwagę, żeby były twarde. Do końca pieczenia powinny wytrzymać w cało¶ci, nie rozpadaj±c się na kawałki. Ja z reguły piekę tarty w ceramicznej formie z karbowanymi brzegami. Wtedy ciasto bardzo elegancko wygl±da. Oczywi¶cie można też użyć zwykłej formy z wyjmowanym dnem.


Tarta z jabłkami

  • c i a s t o :
  • 250 g m±ki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g masła
  •  
  • 1 jajo
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • n a d z i e n i e :
  • 750 g jabłek
  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  •  
  • tłuszcz do smarowania formy
  •  
  •  
M±kę z sol± i cukrem przesiać. Zrobić wgłębienie, do którego dodać jajo i pokrojone w kawałeczki masło. Szybko zagnie¶ć stopniowo dodaj±c wodę. Ciasto uformować w kulę i owin±ć w folię. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Formę grubo posmarować tłuszczem (margaryna lub masło) i posypać połow± cukru. Obrać jabłka, przekroić w ćwiartki i usun±ć gniazdka. Z każdej ćwiartki zrobić dwa mniejsze kawałki (listki) i układać na przygotowanej formie od ¶rodka do brzegów, w ¶limaczek. Kawałki jabłek powinny nachodzić na siebie, grubsz± stron± na cieńsz±. Jabłka posypać pozostał± połow± cukru i obłożyć rozdrobnionym na kawałeczki masłem. Ciasto rozwałkować na okr±gły placek grubo¶ci 3 mm. Przykryć nim formę z jabłkami i bardzo dokładnie zalepić brzegi, jednocze¶nie przyciskaj±c ciastem kawałki jabłek. Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 240°C. Upieczone ciasto wyj±ć z piekarnika, przykryć formę talerzem lub pater±, i odwrócić formę do góry nogami, tak, aby po wyjęciu ciasta jabłka znalazły się na wierzchu. Tarta najlepiej smakuje na ciepło.

¬ródło: internet

Tarta z kozim serem

Tarta z kozim serem

  • 40 dag m±ki pszennej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki kwa¶nej,
  • gęstej ¶mietany
  • 2 nieduże młode cukinie
  • 1 z±bek czosnku
  • 10 dag koziego sera
  • (najlepiej rolady)
  • 5 dag sera żółtego
  • natka pietruszki
  • ¶wieżo zmielony biały pieprz
  • sól
Masło posiekać z m±k±, dodać sól, ¶mietanę i 2 łyżki zimnej wody, zagnie¶ć ciasto, włożyć na 2 godziny do lodówki. Cukinie zetrzeć, wymieszać z posiekanym czosnkiem. Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, wyłożyć nim formę, piec 10 minut w 200°C. Na ciasto wyłożyć cukinię, posypać startym żółtym serem, położyć plastry sera koziego, piec 20 minut, posypać pieprzem i natk±. Tartę można też upiec na cie¶cie francuskim. Przed wyłożeniem nadzienia spód najlepiej podpiec 10 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku, wtedy ciasto po upieczeniu z nadzieniem nie będzie wilgotne.

¬ródło: polki.wp.pl

Tarta z kozim serem i bazyli±

  • 25 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • do wysmarowania formy: 1 łyżka masła
  • 25 dag ¶wieżego sera koziego
  • 1 pęczek ¶wieżej bazylii
  • 1 szklanka ¶mietanki 12-procentowej
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 4 cebule dymki ze szczypiorem
  •  
  • 2 z±bki czosnku
  • 2 duże jajka
  • sól, pieprz
  •  
Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć rozmrożonym ciastem, dociskaj±c je do brzegów formy. Wałkiem odci±ć ciasto wystaj±ce poza brzegi, a pozostałe w formie oprószyć pieprzem. Pomidorki ułożyć na cie¶cie. Czosnek obrać i przecisn±ć przez praskę. Cebule umyć i drobno pokroić razem ze szczypiorem. Bazylię umyć, porwać palcami. Ser rozgnie¶ć widelcem, wymieszać ze ¶mietank±, jajkami, dymk±, czosnkiem i bazyli±. Przyprawić sol± i pieprzem. Nadzienie wyłożyć na ciasto. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C.


Tarta z kremem i malinami

  • c i a s t o:
  • czubata szklanka m±ki
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki soli
  • n a d z i e n i e:
  • 25 dag malin
  • 10 dag czarnych porzeczek
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  
  •  
  • k r e m:
  • 4 żółtka
  • 15 dag cukru
  • szklanka ¶mietany kremówki
  • łyżka esencji waniliowej
  •  
Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę do tarty posmarować cienko tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec je 12-15 minut na jasnozłoty kolor. Żółtka i cukier ubić na parze na gęsty krem. ¦mietankę zagotować. Zdj±ć z ognia i nie przerywaj±c ubijania, wlać do ukręconych żółtek. Gotować na parze, cały czas mieszaj±c (dno garnka z kremem nie powinno dotykać wody). Gdy krem zgęstnieje (będzie się trzymał łyżki), zdj±ć go z ognia. Dodać esencję waniliow±. Krem odstawić, by ostygł. Chłodny wylać na upieczon± tartę i wstawić j± na 10 minut do lodówki. Tartę obłożyć malinami i porzeczkami, posypać cukrem pudrem.

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta z kurkami

  • 30 dag m±ki
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz
  • 30 dag kurek
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 200 ml ¶mietany
  • 2 dag żółtego sera
  • tymianek
M±kę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać wodę i szczyptę soli, szybko wyrobić kruche ciasto, uformować z niego kulę, zawin±ć w folię, włożyć do lodówki na 2 godziny, by stwardniało, schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykleić nim formę do pieczenia tart, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, upiec na złoty kolor, wystawić, kurki (mog± być mrożone) przebrać, oczy¶cić, opłukać, os±czyć, masło roztopić na patelni, wrzucić kurki, poddusić, ułożyć na zapieczonym spodzie, jajka rozkłócić ze ¶mietan±, wymieszać ze startym serem, przyprawić do smaku tymiankiem, sol± i pieprzem, mas± zalać grzyby, zapiekać 25 minut w 200°C, aż masa się zetnie, od razu podawać.

¬ródło: www.polki.pl

Tarta z mandarynkami

  • 1 i 1/2 szklanki m±ki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • listki ¶wieżej mięty
  • 2/3 szklanki konfitur morelowych
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 puszki mandarynek w syropie
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  •  
M±kę posiekać z margaryn±. Dodać sól, jajko, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Wszystko szybko zagnie¶ć na gładkie ciasto. Zwin±ć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Formę do tarty o ¶rednicy 30 cm posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 25-30 minut w temperaturze 200°C. Wyj±ć z pieca, lekko ostudzić. Mandarynki os±czyć z syropu. Konfitury podgrzać z łyżk± likieru, zmiksować, lekko ostudzić, posmarować tartę. Na wierzchu ułożyć cz±stki mandarynek. Tartę ozdobić listkami mięty.

¬ródło: www.voyages.phg.pl - link nieczynny

Tarta z pomidorami i mozzarell±

  • 2 opakowania mozzarelli
  • 25 dkg pomidorków koktajlowych
  • gotowe mrożone ciasto francuskie
  • sos pomidorowy (gotowy w słoiku)
  • ¶wieża bazylia
  • kilka czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek vergine
  • sól, pieprz
  •  
Z ciasta francuskiego wykroić kr±żek (¶rednica 24 cm) lub kilka mniejszych. Upiec w temperaturze 180°C (10 minut). Pomidorki sparzyć wrz±tkiem i zdj±ć z nich skórkę. Na upieczone kr±żki ciasta nałożyć sos pomidorowy, pomidorki, kulki mozzarelli i kilka oliwek. Posypać sol± i pieprzem. Włożyć na 5 minut do gor±cego piekarnika. Udekorować ¶wież± bazyli± i polać oliw± vergine.

¬ródło: polki.pl

Tarta z porami

[04.02.2002] Tarta jest tak pyszna i zgrabna w wygl±dzie, że aż trudno uwierzyć, że robi się j± tak łatwo. A robi się maksymalnie łatwo i je¶li nie sknoci się czego¶ z temperatur±, to na pewno wyjdzie znakomita. No więc po pierwsze ważne jest mieć dobr±, metalow± tartownicę, a po drugie dobrze nagrzany piekarnik. Jak się wsadzi tartę do zimnego piekarnika to sflaczeje i nie bedzie krucha, będzie okropna, niesmaczna, niedobra, fe. Ostrożnie trzeba się obchodzić z ciastem - nie można go zbytnio rozgrzać przed pieczeniem - wyrabiamy krótko, rozprowadzamy szybko, przechowujemy w lodówce. Koszt 6 zł /4 tarty = 1,5 zł za tartę. Potrzeba:

  • c i a s t o:
  • 1 kg m±ki pszennej
  • 1/2 kg masła (w ostateczno¶ci margaryny)
  • niecała szklanka bardzo zimnej wody
  • 5 łyżek oleju
  • t a r t a:
  • 1 por ¶redni
  • 2 jajka
  • mleko
  • sól, pieprz
  •  
  • 100 ml (pół opakowania) ¶mietany 22%
  • pół lub cała szklanka tartego sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • trochę boczku (niekoniecznie)
Do bardzo dużego ganka albo miski wsypać m±kę i wrzucić masło (zimne i twarde!!!). Posiekać masło nożem na jak najdrobniejsze kawałki - będ± one otaczały się m±k±. Dodać olej, spor± szczyptę soli i wyrobić ciasto szybko ręk±, dolewaj±c zimn± wodę. Tutaj jest trudny moment - nie powinni¶my marudzić z ręk± w m±ce, to trzeba zrobić szybko, byle jak. Masło nie może się rozpu¶cić, nie jest naszym celem idealne poł±czenie wszystkich składników, o nie, wręcz przeciwnie. Wody też nie musimy wlać całej, ciasto po chwili zacznie do¶ć dobrze odchodzić od palców i będzie się dawało łatwo uformować w kulę, wtedy styknie z wod±, inaczej jest zbyt rozklejone, przylepia się na przykład do ¶cian naczynia. No ale na tę ilo¶ć m±ki to będzie wła¶nie około szklanki wody. Trzeba to wyczuć, co wymaga pewnego do¶wiadczenia, bo nigdy te proporcje nie s± idealne, pewnie zależ± od gatunku m±ki i masła, czasem trzeba dosypać trochę m±ki, bo zbyt tłuste jest ciasto, a tam, poradzicie sobie. Ciasto dzielimy na 4 czę¶ci, 3 zamrażamy (owinięte foli±, b±dĽ w specjalnym pojemniku), a jedn± odkładamy na 2 godziny do lodówki. Umyty i pokrojony por podsmażyć z boczkiem (je¶li boczek, to najpierw, niech pu¶ci trochę tłuszczu, je¶li bez boczku, to dodać innego tłuszczu) na patelni. Trwa to krótko, aż por się trochę zeszkli, a nawet lekko zbr±zowi tu i ówdzie. Przygotować "polewę" - robię j± zawsze na oko. Jajka rozbić ze ¶mietan±, trochę rozcieńczyć mlekiem, dodać tarty żółty ser i przyprawy. Zimne ciasto do tarty (z lodówki, b±dĽ rozmrożone) rozprowadzić cienko w natłuszczonej tartownicy. Nakłuć widelcem (nie mam pojęcia po co, ale zawsze to robię, bo tak wszyscy robi± i każ±, więc możliwe, że ma to swój sens, a na pewno jest niekłopotliw± czynno¶ci±). Kawałki pora (i boczku) rozłożyć na tarcie, zalać jajkami ze ¶mietan± i serem, wsadzić na 30-40 minut do silnie rozgrzanego piekarnika (piec w temperaturze 200°C). Trzeba uważać, żeby masa nie wlała się "za kołnierz" - boki tartownicy musz± być wysoko okryte ciastem, w przeciwnym razie będzie się przypalać. Je się od razu na gor±ca, a resztę można także odłożyć na następny dzień, pyszna na zimno.

¬ródło: www.pesto.art.pl

Tarta z rabarbarem

  • 1 kg obranego rabarbaru
  • c i a s t o:
  • 22 dag m±ki
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • jajo
  • szczypta soli
  • k r e m   o r z e c h o w y:
  • 2,5 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 2,5 dag masła
  • 2,5 dag m±ki
  • 2,5 dag cukru
  • małe jajo
  • tarta bułka
  • z a l e w a   ¶ m i e t a n o w a:
  • szklanka kwa¶nej ¶mietany
  • 10 dag chudego twarogu
  • 12 dag cukru
  • 5 dag m±ki
  • 3 jaja
  •  
Składniki ciasta zagnie¶ć, włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie wyłożyć nim wysmarowan± tortownicę. Zemleć orzechy i utrzeć z masłem, m±k±, cukrem i jajem. Ciasto posmarować kremem i posypać tart± bułk±. Na tak przygotowanym cie¶cie ułożyć drobno pokrojony rabarbar. Składniki zalewy wymieszać na gładk± masę i polać ni± ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny 10 minut.

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta z rabarbarem i migdałami

Tarta z rabarbarem i migdałami

Na 8 godzin przed planowanym pieczeniem 600 g rabarbaru pokroić na małe kawałki, posypać 120 g cukru kryształu i pudru (pół na pół) , przykryć foli±. Następnie przygotowujemy ciasto kruche. Zagnie¶ć 200 g masła, 250 g m±ki, 50 ml mleka i 1 łyżeczkę soli, zawin±ć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Rabarbar ods±czyć na sitku. Ciasto kruche wyj±ć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę o ¶rednicy 26 cm. Ponakłuwać widelcem. Piekarnik nastawić na 180°C. Kiedy sie nagrzeje, wstawić ciasto i piec 20 minut. W tym czasie przygotowujemy masę: 1 jajko utrzeć z 75 g cukru pudru, następnie dodać 25 g mielonych migdałów, 25 ml mleka, 25 ml ¶mietany, 55 g masła schłodzonego, startego na tarce, wymieszać łyżk±. Wyj±ć z piekarnika podpieczony spód. Wyłożyć na niego rabarbar, polać mas±. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30-40 minut, do czasu zrumienienia.


Tarta z rodzynkami

  • c i a s t o:
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 25 dag m±ki
  • żółtko
  • szczypta soli
  • w a r s t w a   r o d z y n k o w a:
  • 20-25 dag rodzynków
  • 2 jaja
  • 10 dag cukru pudru
  • pół szklanki ¶mietany
  •  
  • łyżka m±ki ziemniaczanej
  • 75 g wódki
  •  
  •  
Rodzynki umyć, osuszyć, wsypać do miski, zalać wódk± i odstawić na godzinę. Z podanych składników zagnie¶ć ciasto, uformować kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić ciastem dno i boki (na wysoko¶ć 2-3 cm) tortownicy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do gor±cego piekarnika na 10 minut (ciasto nie powinno się przyrumienić). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z os±czonymi z alkoholu rodzynkami, m±k± ziemniaczan± i ¶mietan±. Następnie poł±czyć z białkami ubitymi na sztywn± pianę i wódk±, w której moczyły się rodzynki. Na podpieczonym spodzie rozsmarować przygotowan± masę i wstawić na 20-25 minut do gor±cego (około 200°C) piekarnika. Ciasto to najlepiej podawać gor±ce lub przynajmniej ciepłe.

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta z serem i orzechami

  • c i a s t o:
  • 20 dag m±ki
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  •  
  • 2 łyżki ¶mietany
  • szczypta soli
  •  
  • f a r s z:
  • 30 dag sera żółtego
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • cebula dymki lub szczypiorek
Wszystkie składniki na ciasto zagnie¶ć razem. Wylepić nim formę, ponakłuwać widelcem. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Ser (3 gatunki po 10 dag, raczej ostre smaki) zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebule dymkę pokroić do¶ć drobno. Składniki farszu wymieszać. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Cało¶ć zapiekać jeszcze przez 10 minut.


Tarta z serem i papryk±

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • 400 ml ¶mietany
  • 35 dag sera, np. rokpola
  • 10 dag żółtego sera
  • po kawałku żółtej i czerwonej papryki
  • zielenina
  • sól, pieprz
  •  
Ciasto rozmrozić, rozwałkować koło dopasowane do formy do pieczenia tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210°C, piec 10 minut. Ser pokroic w kostkę, ułożyć na cie¶cie. ¦mietanę wymieszać z jajkami i startym żółtym serem, przyprawić. Zalać kostki sera, na wierzchu położyć skrawki ciasta i paski papryki. Piec jeszcze około 30 minut, posypać zielenin±.


Tarta z truskawkami

  • 150 g m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 1 żółtko
  • 250 g ¶mietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml soku truskawkowego
  • 10 g m±ki ziemniaczanej
  • 20 g migdałów
  • tłuszcz do formy i pergamin
  •  
  •  
M±kę, proszek do pieczenia, masło, 30 g cukru, sól, 1 jajko oraz cukier waniliowy zagnie¶ć na gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w lodówce na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym m±k± blacie na placek o ¶rednicy 32 cm i wyłożyc nim formę o ¶rednicy 28 cm. Wystaj±ce brzegi odci±ć. Spód w kilku miejscach nakłuć widelcem i schłodzic 20 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 175°C. Utrzeć 2 jaja, żółtka, mi±ższ z wanilii i 50 g cukru. Dodać ¶mietanę, a następnie krótko ubijać. Nałożyć masę na tarte i piec w temperaturze 150°C przez 40 minut. Lekko wystudzić, wyj±ć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić na kawałki. Namoczyć żelatynę, zagotowac sok truskawkowy. M±kę ziemniaczan± wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i poł±czyć z sokiem. Następnie żelatynę rozpu¶cić w soku. Dodać truskawki i łyżkę cukru. Schłodzić. Kiedy sok zacznie tężeć, nałożyć go na tartę i poczekac, aż zastygnie. Migdały pokroić, sprażyć na patelni i udekorować nimi tartę. Podawać schłodzon±.

¬ródło: kuchnia.o2.pl

Tarta ze szparagami

  • c i a s t o:
  • 30 dag m±ki
  • 20 dag masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  •  
  • łyżka ¶mietany
  • 1 jajko
  •  
  •  
  • f a r s z:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 250 ml gęstej ¶mietany
  • 5 dag żółtego sera
  •  
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypiorek
  •  
Ze składników zarobić ciasto, schłodzić, rozwałkować, wyłożyć formę na tartę, ponakłuwać widelcem, piec 10 minut w temperaturze 200°C. Szparagi pokroić na kawałki długo¶ci 4-5 cm, ¶mietanę kremówkę roztrzepać z jajkami, dodać starty ser i przyprawy. Masę wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć szparagi, piec około 25 minut w 200°C, posypać szczypiorkiem.

¬ródło: www.polki.pl

Tarta ze szparagami i szpinakiem

  • pół kostki masła
  • 1 szklanka m±ki
  • 1 jajo
  • pół kostki białego twarogu
  • szpinak
  • szparagi
  • parmezan
  • sól, cukier
Schłodzone masło i m±kę wymieszać, dodać szczyptę soli, jajko i pół szklanki wody, zagnie¶ć kruche ciasto i wstawić do lodówki. Następnie szparagi ugotować krótko na parze z dodatkiem soli i cukru. Szpinak ugotować lub rozmrozić (je¶li mrożony, to tylko li¶ciasty) i ugotować na parze, posolić do smaku, wymieszać z białym rodrobnionym widelcem serem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, nakłuć, podpiec. Następnie ułożyć na nim szpinak i szparagi i zetrzeć, na wierzch, tark± parmezan. Zapiec aż parmezan się roztopi i zajadać ze smakiem.

¬ródło: www.kafeteria.pl

Tarta ze szpinakiem I

  • c i a s t o:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka m±ki
  • 4 łyżki zimnej wody
  •  
  • m a s a   s z p i n a k ow a :
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwa¶nej ¶mietany
  •  
  • 3 z±bki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 20 dag ostrego żółtego sera
Ciasto: do misy wsypujemy m±kę, dodajemy rozdrobnione masło i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Rozmrażamy szpinak i lekko ods±czamy z wody. Można go lekko odcisn±ć z nadmiaru płynu. Na patelni smażymy cebulkę na złoty kolor. Dodajemy zmiażdżony czosnek i szpinak. Cało¶ć smażymy jeszcze 3 minuty. W misce mieszamy jaja i ¶mietanę, dodajemy ostudzony szpinak, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy formę. Nakłuwamy ciasto widelcem aby zapobiec powstawaniu pęcherzy z powietrzem. Podpiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku. Następnie na ciasto wlewamy masę szpinakow± i posypujemy żółtym serem. Pieczemy jeszcze 20-30 minut, tak aby ser ładnie się przypiekł. Podajemy lekko ostudzone.

¬ródło: internet

Tarta ze szpinakiem II

  • c i a s t o:
  • 300 g m±ki
  • 125 g zimnego masła
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • łyżka zimnej wody
  •  
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  •  
  • n a d z i e n i e:
  • 500 g ¶wieżego szpinaku
  • 150 ml ¶mietany
  • 2 jaja
  • 150 g tartego żółtego sera
  •  
  • 2 z±bki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Z m±ki, masła, żółtka szybko zagnie¶ć kruche ciasto, dodaj±c wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owin±ć foli± aluminiow± i schłodzić w lodówce. Szpinak dokładnie umyć, usun±ć ogonki i blanszować duż± ilo¶ci± osolonego wrz±tku. Ze ¶mietany, jaj, startego sera, przeci¶nietęgo przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw przygotować sos. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o ¶rednicy około 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na podpieczonym spodzie układać równomiernie li¶cie szpinaku, a następnie zalać je przygotowan± mas±. Piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.


Tarta ze ¶liwkami

  • c i a s t o:
  • 50 dag m±ki
  • kostka margaryny
  • 2 żółtka
  •  
  • 20 dag cukru pudru
  • 1/3 szklanki ¶mietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • n a d z i e n i e:
  • 50 dag ¶liwek
  • 3 jaja
  • szklanka gęstej ¶mietany 18%
  •  
  • 15 dag cukru pudru
  •  
  •  
Składniki ciasta posiekać na stolnicy, po czym paroma ruchami zagnie¶ć ciasto, uformować w kulę. Schłodzić w lodówce. Natłu¶cić tortownicę o ¶rednicy około 22 cm, wylepić ciastem, formuj±c dwucentymetrowy rant. Ułożyć na cie¶cie połówki ¶liwek i posypać je przez sitko cukrem pudrem. Wstawić tartę do pieca nagrzanego do temperatury 220°C i upiec na jasnozłoty kolor. Składniki polewy zmiksować, wylać na podpieczone ciasto i zapiec. Tartę można je¶ć zarówno na gor±co, jak i na zimno.

¬ródło: www.kulinaria.pl

Tarta wytrawna

  • 20 dag m±ki
  • 10 dag masła
  • sól
  • olej
  • 20 dag twarogu
  • 5 dag żółtego sera
  • 2 jajka
  • 4 łyżki ¶mietany
  • 1 z±bek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowy
  • gał±zka ¶wieżej bazylii
M±kę posiekać z masłem i sol±, dodać 2 łyżki zimnej wody i zarobić ciasto, schłodzić, twaróg rozrobić ze ¶mietan± i jajkami, dodać starty z±bek czosnku, posiekan± bazylię i starty żółty ser, wymieszać, przyprawić, ciastem wyłożyć natłuszczon± formę, piec około 10 minut w 200°C, na upieczony spód położyć masę serow±, piec jeszcze około 20 minut.

¬ródło: polki.pl


W tym serwisie znajdziesz przepisy na inne tarty:

Neapolitańska tarta z ricott±
Tarta owocowa
Różowa tarta z jabłek
Tarta cytrynowa

Tarta jarzynowa
Tarta pomidorowa z serem
Tarta serowa z trybul±
Tarta z brzoskwiniami

Tarta z cukini±
Tarta z fet±
Tarta z jabłkami
Tarta z warzywami (młodymi)

Jeste¶ na podstronie serwisu → TartaKulinariaStrona głównaStrona powitalna
wyrabianie ciasta do tarty