Jesteś na podstronie serwisu → StrączkoweKulinariaStrona głównaStrona powitalna

Chili z awokado
Fasola "Czarine"
Fasola po grecku


Jednogarnkowiec z fasolą
Kanapkowa pasta z fasoli
Sambar


Soczewica w sosie czosnkowym po etiopsku
Soczewica z nektarynkami
Tacos nadziewane awokado

Chili z awokado

  • 1/4 kg czerwonej fasoli
  • 3/4 kg dojrzałych pomidorów
  • po 1 dużej zielonej i czerwonej papryce
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielone chili
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 awokado
  • 2 listki laurowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  
Fasolę namocz na noc, następnego dnia zagotuj i odstaw na dwie godziny (ziarna napęcznieją i będą się krócej gotowały). Dołóż listki laurowe i gotuj ją w tej samej wodzie, aż będzie miękka, około pół godziny. Pod koniec dodaj 1 łyżeczkę soli. Obierz cebulę, sparz i obierz pomidory, z chili i papryk usuń gniazda nasienne. Wszystko drobno posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, chili i smaż dwie minuty. Wrzuć posiekaną paprykę i smaż trzy minuty. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj pomidory i tymianek, przykryj i gotuj 15 minut, aż pomidory rozpadną się i utworzą sos. Jeśli będzie bardzo rzadki, odparuj nadmiar wody, gotujac chili parę minut bez przykrycia. Posól i popieprz do smaku. Fasolę odcedź i wrzuć do pomidorowego sosu. Oliwki pokrój wzdłuż na pół, wrzuć do garnka. Wyłącz ogień. Miąższ z awokado pokrój w kostkę. Dodaj do chili, wymieszaj. Podawaj gorące z chipsami kukurydzianymi lub świeżym pieczywem.

Źródło: uczta.vege.pl

Fasola "Czarine"

  • 250 g fasoli
  • 150 g mandarynek - najlepsze bardzo słodkie
  • 50 g ogórków konserwowych
  • łyżka tłuszczu
  • łyżka mąki
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 40 g rodzynków
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny
Fasolę namoczyć na 12 godzin, natępnie ugotować do miękkości. Jeżeli komuś nieco bardziej się spieszy to może fasolę zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na dwie godziny. Potem ugotować pod przykryciem. Mandarynki sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w cząstki razem z ogórkami. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc i rozprowadzić zimnym wywarem cały czas mieszając. Zagotować i połączyć z fasolą, mandarynkami, ogórkami, śmietaną i rodzynkami, dusić kilka minut, dodać przyprawy. Podawać z ryżem.

Źródło: www.uwielbiam.pl

Fasola po grecku

  • 200 g namoczonej fasoli, a zresztą kto ile lubi
  • cebula
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 300 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml oliwy
  • marchewka
  • 2 listki bobkowe
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • czosnek sproszkowany
  •  
  •  
Fasolę ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie do miękkości. Pomidory sparzyć i grubo posiekać, marchewkę zetrzeć lub drobno pokroić. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać pomidory i marchewkę, utarty czosnek, koncentrat. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką, czosnkiem, dorzucić listki laurowe. Chwilę razem poddusić, aby postał dosyć gęsty sos. Dodać miękką fasolę (z wodą w której się gotowała lub bez) i dusić razem jeszcze 10 minut.

Źródło: www.uwielbiam.pl

fasola biała

Jednogarnkowiec z fasolą

[1.03.2003] Olbrzymią zaletą potraw jednogarnkowych jest możliwość swobodnego ustalenia składników i proporcji. Przygotowując taką potrawę możemy sobie wysprzątać lodówkę - to jest właściwie bajadera, tylko że nie na słodko. Do takiego garnka można wrzucić prawie wszystko co znajdziemy w kuchni, o ile to coś nie jest pokryte pleśnią, nie gnije, ani nie śmierdzi. Brakuje nam słowa określającego taki typ potrawy pomiędzy zupą, a daniem o konsystencji stałej, coś, co Niemcy nazywają Eintopf, czyli danie "jednogarnkowe". Mamy niby węgierskie słowo gulasz, ale jednak oznacza ono konkretną potrawę mięsną, która wprawdzie występuje w wielu wariantach, ale jednak nadużyciem byłoby określanie gulaszem różnych wegetariańskich "garnków". Typowym polskim przedstawicielem gatunku jednogarnkowców jest bigos - kapusta, mięso i różne dodatki lądują w jednym garnku, powoli się gotują, duszą, przegryzają, a następnie wszystko razem się zjada. Taki sposób przygotowywania potraw jest bardzo łatwy, a jednocześnie ekonomiczny - nic się nie marnuje, nic się nie wylewa. Poza tym przygotowując jednogarnkowca możemy szereg wiktuałów uratować przed śmiercią w naszej lodówce, oczywiście są pewne ograniczenia - białego sera bym tam nie wrzucił, ale już z żółtym chętnie bym poeksperymentował. Poniższy przepis jest pomyślany jako danie zimowe, opiera się na warzywach, które teraz są tanie i łatwo dostępne. Główną rolę odgrywa tutaj doskonale pożywna fasola, przygotowując to danie wybrałem gatunek piękny jaś, ale oczywiście można użyć dowolnego rodzaju fasoli. W każdym wypadku zachęcam do samodzielnego przygotowania fasoli, jest nie tylko znacznie tańsza od zakupionej w puszcze, ale również bez porównania smaczniejsza. Dodatek mięsa nie jest oczywiście konieczny, ale wyraźnie podnosi smak, jeśli z niego rezygnujemy to dodajmy więcej przypraw, ziół, użyjmy kostki bulionowej, żeby nasza potrawa nie straciła na wyrazistości. Danie możemy też traktować jako lekarstwo na przeziębienia - jeśli użyjemy bardzo dużo czosnku, to nas z pewnością postawi na nogi. Proporcje składników proszę traktować, jak to często bywa, umownie - zgodnie z własnymi upodobaniami, stanem kieszeni i lodówki. Składniki dla 4-5 osób.

  • 1 szklanka suchej fasoli
  • (lub 1-2 puszki fasoli konserwowej)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 10 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy
  • 6 ząbków czosnku
  • olej (oliwa, smalec lub masło)
  • różne przyprawy
  • sól, pieprz,
  •  
Jeśli jesteśmy leniuchami i kupiliśmy fasolę w puszce, to przechodzimy od razu do punktu 2. Natomiast suchą fasolę należy opłukać i zostawić na noc w garnku pełnym wody. Następnego dnia gotować ją w tej samej wodzie aż do miękkości, w zależności od gatunku trwa to około 1-1,5 godziny. Wody nie solimy, ale możemy dodać trochę kminku. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy zachowując wywar. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na średnie kawałki. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju (lub innego tłuszczu), dodajemy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, smażymy chwilę, a następnie wrzucamy cebulę i mieszając doprowadzamy ją do zeszklenia. Dodajemy pozostałe warzywa i koncentrat pomidorowy, całość zalewamy taką ilością wody, aby wszystko było przykryte (około 1 szklanki). Najlepiej zamiast wody użyć wywaru z gotowania fasoli (lub rosołu), ale jeśli kupiliśmy fasolę w puszce, to wywarem nie dysponujemy... Czosnek wyciskamy, albo drobno siekamy i dodajemy do potrawy razem z pozostałymi przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, ostra papryczka, majeranek, cząber, tymianek, natka pietruszki), pozostawiając jedynie natkę pietruszki na koniec. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut czasami mieszając, jeśli woda się wygotuje to uzupełniamy. Odcedzoną fasolę wrzucamy do naszego jednogarnkowca i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy posypane świeża natką pietruszki z pieczywem.
Suchą fasolę można także gotować razem z warzywami, potrawę przygotuje się wtedy szybciej i będzie lepiej "przegryziona". Po namoczeniu podgotowujemy ziarna fasoli ok. 40 minut, a potem dodajemy pozostałe składniki. Wymaga to pewnej czujności, aby wszystkie składniki były akuratne w tym samym momencie i żeby nic nam się nie rozgotowało, trzeba też uważać, żeby nie gotować fasoli w zbyt dużej ilości wody, bo potrawa będzie za rzadka. Pamiętajmy w takim wypadku, aby całość osolić dopiero na końcu - inaczej fasola twardnieje.

Źródło: www.pesto.art.pl

Kanapkowa pasta z fasoli

  • puszka białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i czarny pieprz
  • do przybrania:
  • czarne oliwki
  • mała czerwona papryczka
Fasolkę z puszki przepłukać zimną wodą i odcedzić. Zmiksować razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić ostro do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Po przełożeniu do miseczki udekorować cieniutkimi paskami czerwonej papryki i oliwkami. Podawać ze świeżym pieczywem.

Źródło: www.muratordom.pl

Sambar

[18.11.2004] Oto kolejny jednogarnkowiec, prosta hinduska papka z fasoli i warzyw. Można ją robić przeróżnie, tutaj głównymi składnikami są fasola mungo i dynia, ale nadaje się również soczewica, zielony groszk i różne warzywa. Potrawa może być traktowana zarówno jako zupa, jak i danie stałe, zależy jak lubimy i ile wody użyjemy, ja jem to zazwyczaj z ryżem jako potrawę o konsystencji dość stałej. Przepis jest zaczerpnięty z "Kuchni Kryszny" i przełamany kilkoma innymi źródłami i plotkami. Nie probowałem, ale spotykałem się też z przepisami zawierającymi asafetidę, oraz liście curry, a także z przepisami, w których stosowano do przyprawienia głównie gotową mieszankę sambar masala. Na pewno jest bardzo wiele możliwości, w każdym razie przepis który podaję przetestowałem parokrotnie (nie tylko na sobie!) z zadawalającym rezultatem. Koszt niski, oraz elastyczny, nie licząc przypraw, co ma się na długo, to jakieś 5-7 zł.

  • 1/2 albo cała szklanka fasoli mungo
  • 1/2 kg dyni
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki startego kokosu
  • 4 łyżki oleju roślinnego, albo ghee
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżeczki kminku indyjskiego
  • 2 łyżeczki kolendry
  • chili
  • kawałek tamaryndy
  • sól
fasola mung, sambar
Zagotować 1 litr wody, może trochę więcej i wrzucić umytą fasolkę, gotować w sumie ok 30 minut, ale pierwsze 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu i zbierać łyżką pianę gromadzącą sie na powierzchni. W tym czasie obrać, umyć i pokroić dość drobno wszystkie warzywa. Kolendrę, kminek, chili (świeżego albo w proszku, np 1/2 łyżeczki), kurkumę zemleć, zmiażdżyć albo chociaż upokorzyć. W rondlu (o grubym dnie oczywiście, albo na patelni) rozgrzać tłuszcz i wrzucić nasiona gorczycy (jak mamy to czarnej, odczekać aż przestaną strzelać), a następnie pozostałe przyprawy i od razu warzywa. Smażyć je mieszając trochę przez 15 minut, pod koniec dodać starty kokos (a w moim przypadku niestety wiórki kokosowe) Jeśli mamy tamaryndę (jeśli kłopot z dostaniem, to bezstresowo można z niej zrezygnować), to ugotować z niej sok - porozrywać wysuszone kawałki na drobne części i ugotować w szklance wody przez 10 minut. Dobrze odcedzić, odcisnąć na sicie, sok zachować, a to co z tamaryndy pozostało wyrzucić. Podobno można też kupić tamaryndę już przetworzoną w postaci pasty, ale nigdy się z tym nie spotkałem - zdaje się, że pastę wystarczy rozpuścić we wrzątku i gotowe. Zamiast tamaryndy można potrawę skropić sokiem z cytryny, ale jest to jednak trochę odmienny rodzaj kwaśności. Połączyć fasolę z warzywami - ani warzywa ani fasola nie powinny być jeszcze całkiem gotowe, dolać sok z tamaryndy i wszystko razem gotować jeszcze trochę, aż sambar się rozciapcia, zmięknie i zagęści. Posolić oczywiście i podawać posypane czymś zielonym, najlepiej kolendrą albo chociaż natką pietruszki.

Źródło: pesto.art.pl

Soczewica w sosie czosnkowym po etiopsku

  • 1,5-2 szklanek zielonej soczewicy
  • łyżki oliwy lub sklarowanego masła
  • 4 mięsiste dojrzałe pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 strączek łagodnej papryki chili
  • sok z cytryny
  • odrobina sproszkowanej ostrej chili
  • pieprz
  • sól
Soczewicę starannie wypłucz, zalej litrem wrzącej wody, przykryj i odstaw na 30-40 minut. Spęczniałe ziarna odcedź, po czym ponownie włóż do pustego garnka i zalej taką ilością wrzącej, lekko posolonej wody, by były lekko przykryte. Postaw garnek na niedużym ogniu i gotuj, aż będą miękkie, co trwa 15-20 minut. Wtedy zdejmij z ognia i ewentualnie odcedź nadmiar wody. Czosnek drobniutko posiekaj, pomidory na chwilę zanurz we wrzącej wodzie, obierz i pokrój w kostkę. Papryczkę drobniutko posiekaj, usuwając wcześniej gniazdo nasienne. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło, włóż czosnek i smaż, mieszając, aż się zrumieni. Następnie dodaj papryczkę chili oraz pomidory, duś razem chwilkę. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, sproszkowaną papryką, solą i pieprzem. Teraz dodaj ugotowaną soczewicę i duś, mieszając, przez kilka minut. Podawaj jako samodzielne danie obiadowe.

Źródło: kuchnia.gazeta.pl

Soczewica z nektarynkami

  • 250 g soczewicy zielonej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kostka rosołowa
  • pół szklanki słonecznika
  • 3 jajka
  • 2 nektaryny świeże lub pół puszki brzoskwiń z syropu
  • 100 ml śmietany ukwaszonej
  • 50 ml ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka przyprawy magii do zup
  • sól, pieprz
Gotuje soczewicę 15-20 minut w osolonej wodzie z kostką rosołową, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Po ugotowaniu przelewam na sitku zimną woda, wyjmuje liść i ziele. Jajka smażę na suchej patelni (bez tłuszczu!) bez przypraw, roztrzepując je cały czas rózgą. Powstaną suche „wiórki” jajeczne - powinny być małe. Słonecznik podsmażam na patelni również bez tłuszczu, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Odstawiam słonecznik do odparowania i ostygnięcia na kilka minut, a jaja wrzucam do soczewicy mieszając. Nektaryny (lub brzoskwinie) należy obrać, wypestkować (osaczyć) i potarkowac na grubych oczkach na tarce. Wrzucamy odsączone do soczewicy, dosypujemy słonecznik, dodajemy śmietanę, ketchup, przyprawę do zup, majonez i doprawiając do smaku mieszamy. Pozostawimy na noc w lodowce - słonecznik odda wtedy smak.

Źródło: www.uwielbiam.pl

Tacos nadziewane awokado

  • 10 sztuk tacos
  • 1,5 szklanki gotowanej
  • czerwonej fasoli z puszki
  • 5 liści kruchej sałaty
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 duże awokado
  • 1 małe opakowanie kiełków lucerny
  • 100 g sera cheddar
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru, pieprz
  • m a r y n a t a:
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Tacos to chrupiące meksykańskie placki kukurydziane, które nadziewa się różnymi farszami. Są do kupienia w dużych supermarketach, w domu trzeba je tylko usmażyć lub podgrzać w piekarniku. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszaj wraz z pół łyżeczki soli. Fasolę odsącz z zalewy, wymieszaj z marynatą, wstaw do lodówki na dwie godziny. Sałatę umyj i porwij na drobne kawałeczki. Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. To samo zrób z miąższem awokado. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj w misce oliwę z sokiem z cytryny, odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodaj posiekane warzywa, sałatę, kiełki, ser oraz zamarynowaną fasolę. Lekko wymieszaj. Upiecz tacos w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu. W jeszcze ciepłe placki nakładaj po łyżce sałatki, złóż je na pół i od razu podawaj.



W tym serwisie znajdziesz również przepisy na inne potrawy ze strączkowymi:

Barszcz ukraiński
Barszcz wschodni
Bób smażony
Bób w winegrecie
Brukselka smażona w sosie pomidorowym
Brukselka z cieciorką
Brukselka z groszkiem
Brukselka z ziemniakami i groszkiem
Burrito z czerwoną fasolą
Cholent
Ciapka soczewicowa
Cieciorka w śmietanie
Cieciorka z brokułami w pomidorach
Cieciorka z kapustą
Cieciorka z papryką
Czarna fasola Zapata
Dhal, czyli zupa z zielonej fasolki mung
Falafel - kotlety z grochu
Farsz z zielonej soczewicy
Fasola po włosku z pomidorami i fetą
Fasola z orzeszkami nerkowca i chili
Fasolka po bratersku
Fasolka szparagowa po warszawsku
Fasolka szparagowa z oliwkami
Gołąbki z soczewicą
Gołąbki z soczewicą
Gołąbki (tołma) z soczewicy w liściach winorośli
Gołąbki (tołma) z grochu w liściach winorośli
Grochówka z makaronem i szpinakiem
Gulasz jarski
Hummus
Kanapki z pastą z soczewicy
Kalafior gotowany w kremowym sosie kadhi
Kalafior pieczony
Kalafior smażony w śmietanie z orzechami nerkowca
Kalarepka nadziewana groszkiem
Karczochy faszerowane
Kiełki fasolki mung w sosie jogurtowym
Kitri
Kotlety fasolowe

Kotlety grochowe
Kotlety gryczano-owsiane z soczewicą
Kotlety z bobu
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z fasoli I
Kotlety z fasoli II
Kotlety z fasoli III
Kotlety z fasoli IV
Kotlety z grochu
Kotlety z grochu i ryżu
Kotlety z grochu lub fasoli
Kotlety z soczewicy I
Kotlety z soczewicy II
Kotlety z soczewicy III
Kotlety z soczewicy i fety
Kotlety z soczewicy i orzechów
Kotlety z soczewicy i ryżu
Krokiety ziemniaczane z zielonym groszkiem
Kulki fricassee
Kuskus z jarzynami
Kuskus z pieczarkami
Kuskus z warzywami I
Kuskus z warzywami II
Laddu
Matar Panir
Miętowy chłodnik z zielonego groszku
Miętowy groszek
Minestrone z bobem
Naleśniki z soczewicą w sosie chrzanowym
Pasta do pieczywa z grochu
Pasta kanapkowa z soczewicy i orzechów
Pasta z fasoli i orzechów
Paszteciki z soczewicą
Pierogi z soczewicą
Pita z fasolą i brukselką
Placki ziemniaczane z warzywami
Risotto z groszkiem po wenecku
Ryż z groszkiem i migdałami
Sałatka amerykańska
Sałatka arabska

Sałatka brokułowo-kalafiorowa
Sałatka buraczana
Sałatka cebulowa z fasolką szparagową
Sałatka fasolowo-selerowa
Sałatka imprezowa
Sałatka kolumbijska z zielonej fasoli
Sałatka szczęśliwicka
Sałatka z bobu
Sałatka z bobu i kaparów
Sałatka z bobu młodego
Sałatka z cebuli i kwaszonych ogórków
Sałatka z groszku zielonego
Sałatka z groszku zielonego z ogórkami
Sałatka z kuskus
Sałatka z ryżu
Sałatka z selerem naciowym
Soczewica po bejrucku
Soczewica pieczona
Szpinak po indyjsku II
Szpinak z ciecierzycą
Szpinak z ryżem, fasolą i groszkiem
Tarta fetowa z soczewicą
Tarta jarzynowa
Warzywa z bobem
Zapiekanka strączkowa
Zapiekanka z brukselki i fasolki
Zielona fasolka w sosie z mąki sojowej
Zielona zapiekanka
Zimowa zupa z soczewicy
Zupa dyniowa z fasolą
Zupa fasolowa I
Zupa fasolowa II
Zupa fasolowa po bułgarsku
Zupa fasolowa po florencku
Zupa fasolowa z ziołami
Zupa krem selerowa
Zupa pikantna z czerwonej fasoli
Zupa warzywna z soczewicą



Jesteś na podstronie serwisu → StrączkoweKulinariaStrona głównaStrona powitalna