Jesteś na podstronie serwisu → PieczywoKulinariaStrona głównaStrona powitalna

Kruche rogaliki drożdżowe
Rogal z nadzieniem
Rogale marcińskie
Rogaliki al Forno
Rogaliki croissanty
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Rogaliki drożdżowe z makiem
Rogaliki drożdżowe z marmoladą


Rogaliki drożdżowe z masą makową
Rogaliki drożdżowe z masą orzechową
Rogaliki drożdżowe z powidłami
Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki migdałowe
Rogaliki migdałowe austriackie
Rogaliki orzechowe
Rogaliki półkruche bez jaj


Rogaliki serowe z marmoladą
Rogaliki staropolskie na piwie
Rogaliki waniliowe
Rogaliki z jabłkiem
Rogaliki z marmoladą
Rogaliki z solą morską
Rogaliki ze śliwkami
Rogaliki z truskawkami

Kruche rogaliki drożdżowe

  • 0,5 kg mąki
  • 0,25 kg margaryny
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 8 dkg drożdży
  • trochę marmolady owocowej
  • jajko
  • cukier kryształ
  •  
Z mąki, margaryny, śmietany i drożdży (drożdże uprzednio rozetrzeć z mąką na proszek) zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do zimnej wody - ciasto najpierw opadnie, a po pół godzinie wypłynie na wierzch. Wówczas wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać niewielkie kwadraty, każdy smarować marmoladą i ukośnie zwijać, formując rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia posmarowanej tłuszczem, smarować rozbitym jajkiem i posypywać kryształem. Piec na złoty kolor w piekarniku nieco gorętszym niż do drożdżowego ciasta.

Źródło: kalendarz z wyrywanymi kartkami

rogal z nadzieniem

Rogal z nadzieniem

  • C i a s t o:
  • 25 dag mąki
  • 6 dag masła
  • 6 dag cukru
  • 4 żółtka
  •  
  • ćwierć szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • skórka cytrynowa
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • N a d z i e n i e:
  • 6 dag masła
  • 3 dag migdałów
  • 6 dag drobnych rodzynków
  • łyżeczka cynamonu
Wyrośnięte ciasto drożdżowe, sporządzone z podanych składników wałkować cienko na stolnicy. Posmarować pędzelkiem umoczonym w topionym maśle, posypać rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz migdałami obranymi ze skórki i posiekanymi na pasemka. Zawinąć ciasto w rogal i ułożyć na posmarowanej blasze. Gdy ciasto podrośnie, znów posmarować masłem, posypać gruboziarnistym cukrem, piec 30 minut.

Źródło: internet

rogale marcińskie

Rogale marcińskie

  • C i a s t o:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • M a s a:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g migdałów i orzechów
  • 100 g białego maku
  • śmietana
  •  
  •  
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 220-250°C na złoty kolor.
Idealny rogal powinien mieć miodowy kolor, kształt końskiej podkowy, jakieś 200-250 gramów, posypkę z orzechów, błyszczącą pomadę. Nadzienie rogala musi być zrobione ze świeżego białego maku, o smaku lekko migdałowym. Ciasto - półfrancuskie - ma przypominać stosik równo ułożonych stosików.

Źródło: forum.gazeta.pl zdjęcie: desery.prv.pl

Rogaliki al Forno

  • 40 dag (2 szklanki) mąki
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag (3 łyżki) cukru do ciasta
  • 1 kg rabarbaru
  • 5 dag (3 łyżki) cukru do rabarbaru
  • 13 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • łyżka tartej bułki
  • mielony cynamon
  • tłuszcz do formy
  •  
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od miski i od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar drobno pokroić, dodać niewielką ilość wody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze pogotować, aby powstała marmoladka. Do wystudzonej marmolady wsypać łyżkę bułki. Można też dodać trochę cynamonu. Wymieszać. Z wyrośniętego ciasta wałkować okrągłe placki, kroić je promieniście na osiem części. Na każdej części na obwodzie koła kłaść marmoladkę rabarbarową i zwijać rogaliki. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 minut.


Rogaliki croissanty

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 30 g drożdży
  • 10 g soli
  • żółtka z 2 jajek
Rogaliki croissanty
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Zrobić głębienie i wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiać szybko koniuszkami palców. Gdy ciasto będzie spójne, odstawiamy je na około godzinę do wyrośnięcia, po czym zagniatamy raz jeszcze i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkujemy na cienki placek. Następnie na środku kładziemy masło. Brzegi placka składamy do środka jak kopertę i ponownie rozwałkujemy ciasto. Otrzymany placek składamy tak, aby otrzymać trzy warstwy jedna na drugiej i jeszcze raz rozwałkujemy. Placek złożymy jeszcze trzy razy w ten sam sposób, za każdym razem rozwałkowując go dokładnie. Następnie odkładamy ciasto na 15 minut. Z cienkiego plastra ciasta, kroimy trójkąty wielkości dłoni i zwijamy każdy, od podstawy do wierzchołka. Rogaliki układamy na stolnicy, posypanej mąką, na około 20 minut, do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika każdy rogalik smarujemy rozmąconym żółtkiem. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 220 stopni°C. Rogaliki pieczemy przez około 15 minut, aż będą rumiane. Rogaliki można zrobić z nadzieniem, np. konfiturą, lub czekoladą. Najsmaczniejsze, gdy są jeszcze ciepłe.

Źródło: www.restaurants.pl

Rogaliki drożdżowe z jabłkami

  • 1kg mąki tortowej
  • 1,25 paczki margaryny
  • 1 opakowanie drożdży (świeże)
  • mleko
  • jabłka (kwaśne)
  • cynamon
  • cukier
  • 3 jajka
Po pierwsze starajcie się robić z wieczora ciasto, najlepsze, gdy wyrobione będzie rosło przez noc. Nie jest to jednak konieczne. Najpierw przesypujecie mąkę przez sitko do miski. Również przez sitko przesiewajcie kubek cukru pudru. W międzyczasie można przygotować rozczyn drożdżowy. Na troszkę mniej niż połowę kubka mleka dodajecie 2 łyżeczki płaskie od herbaty cukru, taka sama jedna łyżeczkę mąki, całe opakowanie drożdży. Należy to teraz wymieszać do jednolitej konsystencji. Drożdże powinny się rozpuścić. Mleko nie może być gorące, tylko letnie, ale nie za zimne. Kubek przykryć spodeczkiem. Rozczyn da o sobie znać w parę minut. A my zajmiemy się teraz rozpuszczeniem margaryny. Ja zawsze robię to w mikrofali, bo jest najszybciej. Gdy się rozpuści i nie będzie gorąca wlewamy do miski z reszta, w międzyczasie rozczyn powinien się zapienić, wtedy dodajemy go. Pozostało teraz wygnieść ciasto. Tą czynność uwielbiam, miętosić, aż będzie jednolite (dla niezaawansowanych - aż odlezie od rak). Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cząstki, posypujemy cynamonem i skrapiamy cytryna, aby nie ściemniało. Odrywamy kawałek wyrośniętego ciasta i wałkujemy na posypanym uprzednio mąką blacie. Wałkujemy na cieniutkie placki, następnie z tych placków wykrawamy trójkąty. Układamy na nich cząstki jabłek i zawijamy zaczynając od szerokiego końca. Teraz już zostało nagrzać piec do 180°C. Posmarować wierzch rogalików białkiem pozostałym z 2 jajek. Blachę smarujemy tłuszczem i układamy na niej rogaliki. Wsadzamy do pieca i pilnujemy aby się nie przypaliło. Rogaliki z tej ilości produktów średnio licząc wchodzą do piecyka na trzy razy. Z tego wychodzi ponad 100 rogalików.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Rogaliki drożdżowe z makiem

  • C i a s t o:
  • 80 dag mąki
  • pół szklanki cukru
  •  
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka
  •  
  • jajo
  • półtorej szklanki mleka
  •  
  • 5 dag drożdży
  • tłuszcz do blachy
  •  
  • roztrzepane białko
  •  
  • N a d z i e n i e:
  • 25 dag maku
  • 2 szklanki mleka
  • 6 dag masła
  •  
  • 1/3 szklanki miodu
  • żółtko
  • jajo
  •  
  • pół szklanki cukru
  • po 5 dag posiekanych
  • orzechów włoskich i migdałów
  •  
  • 10 dag rodzynek
  • cukier waniliowy
  • ćwierć szklanki koniaku
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj pół szklanki letniego mleka i łyżkę mąki, a po wymieszaniu odstaw do wyrośnięcia. Żółtka i jajo utrzyj z pozostałym cukrem i rozprowadź pozostałym mlekiem. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej zagłębienie, wlej do środka rozczyn, rozrobione żółtka i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec dodaj jeszcze roztopione masło. Odstaw, by wyrosło. Umyty mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu około 30 minut. Po osączeniu na sicie zmiel mak trzykrotnie. W rondlu rozgrzej masło z miodem i cukrem waniliowym, dodaj bakalie i mak, po czym duś razem około 15 minut. Żółtka utrzyj z cukrem i wymieszaj z przestudzoną już masą makową, a potem delikatnie połącz z pianą ubitą z białka oraz z koniakiem. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i pokrój je na trójkąty o podstawie około 10 cm. Przy podstawie trójkątów wyłóż po łyżeczce masy makowej i zwijając ciasto uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze wysmarowanej tłuszczem w odstępach co 5 cm, a gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz około 30 minut w gorącym piekarniku (180-200°C).

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

  • 1 kg mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 250 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny
  • marmolada lub dżem do nadzienia
  •  
Drożdze rozpuścić w śmietanie. Cukier utrzeć z masłem oraz 3 całymi jajami i 2 żółtkami (pozostałe białka odstawić - przydadzą się później). Do mąki dodać rozczyn i masę maślaną. Zagnieść ciasto jak na makaron. Zagniecione ciasto podzielić na 5-6 częsci. Następnie każdą część rozwałkować na cienki placek. Placek podzielić na 8 trókątów (jak tort). Na każdy trójkąt położyć porcję marmolady (przy krószej krawędzi) a następnie zawinąć formojąc rogalik. Uformowane rogaliki umoczyć w białku i cukrze, a następnie układać na natłuszczonej blasze. Piec w 180-200°C na złoty kolor około 20-25 min.
Do nadzienia najlepiej nadaje się twarda marmolada, ponieważ nie wypływa z rogalików podczas pieczenia. Porcje: 40-50, koszt: 10 zł (w 2004 r.), czas: 180 min.

Źródło: kuchnia.o2.pl

Rogaliki drożdżowe z masą makową

  • C i a s t o:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/5 szklanki cukru (150 ml)
  • szklanka mleka
  • 2/5 szklanki margaryny
  • lub masła (100 ml)
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  •  
  • pół łyżeczki soli
  • 3 dag drożdży
  • cukier wanilinowy
  • jajo do smarowania ciasta
  • 2 dag masła
  • lub margaryny
  •  
  • N a d z i e n i e:
  • 2 szklanki maku
  • 3/5 szklanki cukru (150 ml)
  • 2 białka
  • bułka tarta (lub okruchy ciasta słodkiego)
  • 1/3 łyżeczki olejku migdałowego
  • migdały skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  •  
Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na pianę białka, cukier wanilinowy i połącz wszystkie te składniki. Następnie dodaj lekko podgrzany tłuszcz i dalej wyrabiaj ciasto, aż do wchłonięcia tłuszczu, po czym pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Mak - sparzony i pozostawiony do nasiąknięcia na co najmniej 3 godziny - odcedź na sicie i zmiel, bądź utrzyj drewnianym wałkiem w makutrze. Dodaj cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną i usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową lub cytrynową oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały. Powstałą masę dokładnie wymieszaj. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na okrągłe placki grubości 1 cm i każdy z nich pokrój na 8 trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałóż masę makową i pozwijaj je w rogaliki: zwijanie rozpoczynaj od podstawy trójkąta tak, aby wierzchołek pozostał na wierzchu. Uformowane rogaliki ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze i odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i upiecz na złoty kolor (około 20 minut).

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Rogaliki drożdżowe z masą orzechową

  • C i a s t o:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 250 ml śmietany
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  •  
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • wanilia
  • skórka cytrynowa
  • sól
  • M a s a   o r z e c h o w a:
  • 250 g łuskanych orzechów
  • włoskich lub laskowych
  • 250 g cukru pudru
  • wanilia
  • 125 ml śmietanki 18%
  • I n n e:
  • 1 jajo do posmarowania rogalików
  • cukier puder do posypania lub lukier
  • masło do wysmarowania blachy
  •  
  •  
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, mąkę, żółtka, jajo, roztopione i przestudzone masło (1 łyżkę masła odłożyć), roztarta wanilie, skórkę cytrynowa i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przygotować masę: orzechy zemleć, utrzeć na jednolita masę z cukrem, wanilia i śmietanką (zamiast śmietanki można dodać 2 ubite białka). Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na grubość 5 mm, pokroić w pasy szerokości 10 cm, a następnie pasy na trójkąty, posmarować je pędzelkiem namoczonym w maśle. Na środku każdego trójkąta położyć 1 łyżeczkę masy orzechowej i zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, nadając mu kształt rogalika. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze posmarowanej masłem, odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rogaliki jajem roztrzepanym z 1 łyżka wody. Piec 20-25 minut w temperaturze 180-200°C. Oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Około 15 sztuk, czas przygotowania 2,5 godziny.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Rogaliki drożdżowe z powidłami

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 dag drożdży
  • 6 łyżek letniego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • słoik gęstych powideł
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • szczypta soli
Pokruszone drożdże zalej mlekiem, posyp cukrem i mąką (3 łyżki) i odstaw na pół godziny (do wyrośnięcia zaczynu). Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę. Z pozostałej mąki, żółtek, masła i zaczynu zagnieć ciasto, podziel je na 4 części i kolejno rozwałkuj na cienkie koła. Każde koło przekrój przez środek na 8 jednakowych kawałków (wycinków koła). Na ich szerszych końcach ułóż po trochu powideł i zawiń ciasto tak, by powstały rogaliki. Piecz na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj lukrem (szklankę cukru pudru wymieszaj z 3 łyżeczkami wody lub wody zakwaszonej sokiem z cytryny).

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Rogaliki krucho-drożdżowe

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 paczuszki drożdży instant
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 gram masła lub margaryny
  • 2 jaja
  • 5 łyżek mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z drożdżami, proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki (ewentualnie dodać cukier, by ciasto było słodsze) i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i wstawić do lodówki na dwie godziny. Posypać stolnicę albo blat mąką i rozwałkować ciasto na grubość kilku milimetrów. Wykrawać kwadraty albo trójkąty, nakładać powidła śliwkowe lub zwykłą marmoladę i zwijać zgrabne, nieduże rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec do zrumienienia, czyli jakieś 15 minut. Ja akurat robiłam to w piekarniku elektrycznym przy włączonym termoobiegu i temperaturze 150°C. Gotowe obficie posypać cukrem pudrem. Są doskonałe na ciepło i na zimno, ale trzeba pamiętać, żeby przechowywać je w pudełku albo zawinięte w woreczek, bo mogą wyschnąć. Można użyć inne nadzienia.


Rogaliki migdałowe

  • 20 dag masy marcepanowej
  • 8 dag słupków migdałów
  • 5 dag mąki
  • 2 białka
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 10 dag polewy czekoladowej
  • sól
Marcepan pokroić na małe kawałki. Dodać białka, wyrabiać kilka minut mikserem na gładko. Następnie wsypać cukier, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Do masy przesiać mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do dużej szprycki. Na blasze umieścić papier pergaminowy. Na tak przygotowaną blachę wycisnąć 8 rogalików (zachować między nimi kilkucentymetrowe odległości). Rogaliki posypać płatkami migdałów, lekko przycisnąć. Wsunąć blachę do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec rogaliki 15 minut w temperaturze 175°C. Wyjąć z pieca, odłożyć do wystygnięcia. Polewę czekoladową stopić w gorącej kąpieli, zanurzyć w niej rogaliki (z jednej strony). Podawać po całkowitym zastygnięciu polewy.


Rogaliki migdałowe austriackie

  • 18 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • do posypania: cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Podziel na kilka części i uformuj rogaliki nie większe niż uszka do barszczu. Ułóż je na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz na jasnożółty kolor. Gorące obficie posypuj cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pamiętaj, że rogaliki piecze się co najmniej na tydzień przed Bożym Narodzeniem i przechowuje w zamkniętym blaszanym pudełku.

Źródło: kuchnia.gazeta.pl

Rogaliki orzechowe

  • 15 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajo
  • 5 dag cukru pudru
  • 12 dag orzechów laskowych
  • 3 dag migdałów
Wszystkie składniki wymieszaj, wyrób z nich wałek (jak na kopytka), po czym pokrój na kawałki o długości 2 cm. Zrób z nich rogaliki. Następnie połóż je na blasze i upiecz na złoty kolor. Kiedy przestygną, posyp cukrem pudrem.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Rogaliki półkruche bez jaj

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka margaryny
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  
Suche połączyć, posiekać z nimi margarynę, dodać śmietanę (jak nie ma kwaśnej, do słodkiej wcisnąć ćwierć cytryny i wymieszać), szybciutko wyrobić, aby się połączyło, wsadzić na godzinę do lodówki (jak za rzadkie wyjdzie, podsypywać mąki, aż będzie takie jak na pierogi). Wałkować na placki wielkości talerza do kanapek, no taki nie obiadowy i nie deserowy, pośredni, kroić (najlepiej radełkiem) na ćwiartki, na podstawę nałożyć dżem albo kawałek jabłka, zawinąć brzegi do wewnątrz i zwinąć całość aż do czubeczka, wygiąć w rogalik. Układać na wysmarowanej tłuszczem lub pokrytej papierem do pieczenia blasze, piec na złoty kolor (około 20 minut) w 180-200°C. Lekko ciepłe posypać pudrem.


Rogaliki serowe z marmoladą

  • 40 dag (2 szklanki) mąki
  • 25 dag margaryny
  • 1 opakowanie twarożku homogenizowanego
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • 25 dag marmolady
  • esencja zapachowa
Margarynę posiekać z mąką, dodać twarożek, połączyć składniki nożem, a następnie szybko zagnieść ręką. Ciasto oziębić, rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm i pokroić w kwadraty o boku 7 cm. Na środku kwadratu położyć marmoladę, zwinąć po przekątnej w rulonik (brzeg ciasta pozostawić na wierzchu), wygiąć w podkówkę. Piec w bardzo gorącym piekarniku 20-30 minut. Gorące rogaliki posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Rogaliki staropolskie na piwie

Weź dwie margaryny, dodaj do nich cztery szklanki mąki i jedną szklankę piwa. Wszystko wymieszaj i koniecznie wystudź ciasto w lodówce (1 godzina). Rozwałkuj, nadziej powidłami i uformuj rogaliki. A gdy już je upieczesz, po wystudzeniu polukruj. Twoje rogaliki będą miały smak ciasta francuskiego.


Rogaliki waniliowe

  • 500 g mąki (około 3 szklanki)
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki 22 %
  • cukier waniliowy (2-3 torebki)
  • 150 g obranych
  • mielonych migdałów
  • 250 g masła
  • 1 jajo
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajo, śmietankę (ewentualnie mleko), zmielone migdały i pokrojone masło. Najpierw wszystkie składniki mieszamy i siekamy nożem, następnie wyrabiamy szybko rękami. Dzielimy je od razu na porcje, z których formujemy wałki o średnicy około 2 cm. Zawijamy każdy wałek w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po oziębieniu, wyjmujemy wałek ciasta z lodówki i kroimy na kawałki o długości 2-4 cm. Z każdego kawałeczka lepimy mały rogalik. Postępujemy tak z każdym wałkiem ciasta z lodówki. Układamy gotowe rogaliki od razu na blachach posmarowanych masłem lub wyłożonych papierem pergaminowym. Pieczemy 10-12 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180°C. Te rogaliki najlepsze są posypane cukrem pudrem, ale można je też obtoczyć w cukrze waniliowym lub zanurzać do połowy w polewie czekoladowej. Zamiast migdałów można też użyć mielonych orzechów laskowych lub włoskich.

Źródło: www.kuron.com.pl

Rogaliki z jabłkiem

  • mąka pszenna
  • masło lub margaryna
  • śmietana kwaśna
  • jabłka lub konfitury
  • cukier puder
Wieczorem przygotowujemy ciasto: siekamy nożem masło z mąką, dodajemy jajka i śmietanę. Dalej siekamy, na koniec zagniatamy. Zagniecione ciasto owijamy folią aluminiową i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Rano rozpalamy piekarnik i w tym czasie przygotowujemy ciasto. Ciasto należy trochę ugnieść i rozwałkować na placki o grubości mniej więcej 0,5 cm. Nacinamy na krzyż (w 4 ćwiartki) i albo wypełniamy rogalik jabłuszkiem (obwijamy ćwiartkę jabłuszka ciastem tworząc rogalik), albo wypełniamy go konfiturami i zawijamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika (250-300°C). Mniej więcej po 15-20 minutach nasze rożki są już gotowe, wyjmujemy je i posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Rogaliki z marmoladą

  • 20 dag chudego twarogu
  • 20 łyżeczek margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • jajo
  • szczypta soli
  • 15-20 dag twardej marmolady
  • cukier puder
Na początku przygotuj twaróg. Dokładnie przetrzyj go przez sito lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie dodaj do niego miękką margarynę, wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj sodę oczyszczoną (rozpuszczoną w odrobinie octu), a na koniec posyp solą do smaku. Starannie wyrób ciasto, następnie przykryj je czystą lnianą ściereczką i na chwilę odstaw. Na stolnicę wysyp odrobinę mąki i z przygotowanego ciasta rozwałkuj jak najcieńszy placek. Wytnij z niego jednakowej wielkości, ale niezbyt duże trójkąty. Marmoladę pokrój w niewielkie kawałeczki. Na każdym trójkącie ciasta (w najszerszym miejscu) umieść po kawałku marmolady i dokładnie zwiń trójkąty, nadając im kształty rogalików. Teraz rozgrzej piekarnik do temperatury około 180°C. Płaską blachę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem (dzięki temu ciasto nie będzie przywierać), albo wysmaruj olejem. Przełóż rogaliki na blachę i wstaw do piekarnika. Kiedy nabiorą ładnego złotego koloru, to znak, że są już gotowe. Upieczone rogaliki wyłóż na tacę lub półmisek i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem przesianym przez sitko. Jeśli akurat nie masz cukru pudru w domu, w młynku do kawy zmiel cukier kryształ. Świeże rogaliki z marmoladą to wspaniały dodatek do popołudniowej kawy. Uwaga! Zamiast marmolady możesz wykorzystać dowolny dżem lub domowe konfitury (muszą być jednak dość gęste).

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Rogaliki z solą morską

Rogaliki z solą morską

  • 1 butelka piwa (0,33 l - upić mały łyk)
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki kminku
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 2/3 szklanki mąki żytniej
  • 1/4 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka (suchych) drożdży
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • (lub kamiennej) do posypania
Wymieszaj wszystkie składniki, wyrób dobrze ciasto, przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60-70 minut czyli aż podwoi swoją objętość). Ciasto wyciągnąć, podzielić na 3 równe części i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Wyłożyć pergaminem 2 lub 3 blaszki (ilość zależy od ich wielkości i jednorazowego apetytu). Na stolnicy posypanej mąką kolejno rozwałkować każdą z części ciasta na koło o średnicy 20-25 cm, pociąć na 8 jak najrówniejszych wycinków (4 razy na pół przez środek). Całkiem zgrabnie tnie się nożem do pizzy - chyba dlatego, że to też kółko. Każdy z wycinków zwinąć od cięciwy do środka, przełożyć na papier wąskim koniuszkiem pod spód. Należy pamiętać o pozostawieniu odstępów między rogalikami, żeby się nie pozrastały. Jak kto ma dużą blachę, to rogalikom można nadać kształt sierpa księżyca. Blaszki przykryć szczelnie folią spożywczą, posmarowaną lub spryskaną olejem, co ułatwi odklejenie folii od rogalików i przyklejenie jej brzegów do papieru; wstawić do lodówki. Rano wyciągnąć rogaliki z lodówki, przeciągnąć z papierem zdecydowanym ruchem na kamień (jak kto ma) i wstawić przykryte folią do ogrzanego piekarnika (40°C) na 30-40 minut (krócej po 2 nocach spędzonych w lodówce). Gdy podwoją swoją objętość wyjąć, spryskać wodą i posypać gruboziarnistą solą morską. Piec w temperaturze 200°C 15-20 minut aż skórka nabierze złocisto-brązowego koloru. Wyciągnąć na siatkę do studzenia pieczywa (jak kto ma) i po kilku minutach można je już podać.


Rogaliki ze śliwkami

  • 50 dag mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 dag drożdży
  • szczypta soli
  • kilogram śliwek
  • cukier puder do posypania
  •  
  •  
Drożdże wkruszyć do śmietany, dodać jajko, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z margaryną, dolać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. Rozwałkować je i pokroić w małe trójkąty. Na każdy z nich położyć pół śliwki, zawinąć w rogalik. Piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Gorące rogaliki podawać z cukrem pudrem.

Źródło: tyitwojdom.wp.pl

Rogaliki z truskawkami

  • 2 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jaja
  • 10 dag margaryny lub masła
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • jajo do smarowania rogalików
  • cynamon
  • 1 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, letniego mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia. Utarte z cukrem żółtka dodaj do mąki, wlej rozczyn, mleko, dodaj sól i stopiony tłuszcz. Kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryj je i odstaw. Teraz przygotuj truskawki: rozgotuj je, odparuj, dodaj do nich cukier i cynamon. Z ciasta rozwałkuj duże placki-koła, pokrój je jak tort, promieniście. Na każdy kawałek połóż łyżkę marmolady. Zwiń rogaliki, ułóż je na blasze, odstaw. Posmaruj jajkiem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180-200°C około 30 minut. Przepis na 16 sztuk rogalików.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Jesteś na podstronie serwisu → PieczywoKulinariaStrona głównaStrona powitalna