Jesteś na podstronie serwisu → ZiemniakKulinariaStrona głównaStrona powitalna
Latkes
Placki cukiniowo-ziemniaczane
Placki ziemniaczane na słodko
Placki ziemniaczane a-la naleśniki
Placki ziemniaczane na ostro z oliwkami
Placki ziemniaczane na ostro z pomidorami
Placki ziemniaczane na słodko z orzechami
Placki ziemniaczane po śląsku
Placki ziemniaczane zapiekane
Placki ziemniaczane zapiekane z serem
Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z grzybami

Placki ziemniaczane z marchwią
Placki ziemniaczane z papryką
Placki ziemniaczane z papryką, kukurydzą i sosem grzybowym
Placki ziemniaczane z pieczarkami
Placki ziemniaczane z rodzynkami i migdałami
Placki ziemniaczane z serem
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z warzywami
Słoneczne placki ziemniaczane
Ziołowe placki ziemniaczane I
Ziołowe placki ziemniaczane II


Latkes - tradycyjne placki ziemniaczane na Chanuka

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 zielonej papryki*
  • 2 jajka
  • 2 natki z pietruszki*
  • 3/4 filiżanki mąki macowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny
latkes
Zetrzyj ziemniaki, cebulę i zieloną paprykę do dużego garnka. Wyciśnij cały zbędny płyn. Dodaj jajka i natkę i dobrze wszystko razem zamieszaj. Dodawaj stopniowo mąki macowej przez cały czas mieszając, aż do otrzymania lepkiej, przypominającej ciasto mieszaniny ( może będziesz zmuszony zużyć całą mąkę w zależności od tego jak wysuszone były warzywa). Dodaj kilka szczypt czarnego pieprzu i soli ( tylko nie kosztuj mieszaniny - jest obrzydliwa!). Nie martw się, jeśli mieszanina przybierze pomarańczowawy odcień, zniknie to podczas smażenia. Ogrzej około 1,5 centymetra oleju do średniej temperatury. Uformuj masę w małe cienkie placuszki o rozmiarze małej bułki hamburgerowej. Usmaż wszystko na oleju. Bądź cierpliwy, zajmie to trochę czasu, a ciągłe przerzucanie i obracanie smażących się placków usmaży je tylko na powierzchni - w środku będą surowe. Obróć je na drugą stroną dopiero wówczas, gdy spód przybierze złotobrązowawy kolor. Ułóż gotowe latkes na papierowym ręczniku w celu wysuszenia. Jedz ciepłe z sosem kwaśnym lub jabłkowym. Można je odgrzać w kuchence mikrofalowej, ale nie w piecyku, chyba że naprawdę prawidłowo je zrobisz.
* Te dwie rzeczy nie są tradycyjnymi składnikami latkes, ale ja je lubię. Czasami dodaję jeszcze innych warzyw jak marchewka,     seler i robię latkes warzywne.


Placki cukiniowo-ziemniaczane

  • 1/2 kg cukini
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 sztuki jajek
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 sztuka marchewki
  • 1 szklanka mąki przennej
  • sól
  • pieprz
Jedną średnią cukinię obrać ze skórki i wydrążyć środek z pestkami. Następnie zetrzeć na tarce na dośc małych oczkach, tak aby powstały cieniutkie wiórki, takie jak na surówkę z marchewki (jeśli dodajemy do naszych placków marchew to zetrzeć ją tak samo). Do ziemniaków i cebuli użyć tarki o tych samych oczkach albo lepiej specjalnej do placków ziemniaczanych. Startej cukini i ziemniaków powinno być mniej więcej tyle samo objętościowo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było dużo więcej ziemniaków, to już rzecz gustu. Teraz wystaczy wymieszać warzywa z jajami, mąką i przyprawami. Mąki dodajemy tyle, żeby placki podczas smażenia dały się bez problemu odwracać, ale radzę dosypywać ją z umiarem, bo jeśli przesadzimy, placuszki mogą okazać się za twarde. Jeszcze jedna rada, uważajcie, żeby Waszych placków nie przesolić, bo będziecie musieli utrzeć dodatkową porcję ziemniaków, żeby wchłonęły nadmiar soli. Placki smażymy na większej ilości oleju, na niezbyt dużym ogniu, najlepiej małe i cienkie porcje, takie wychodzą najsmaczniejsze.

Źródło: www.cooking.pl

Placki ziemniaczane na słodko

[11.08.2001] No to jest potrawa prawdziwych rebeliantów, jak obliczył pewien szwajcarski ekonomista gdybyśmy wszyscy jedli placki ziemniaczane nastąpiłoby globalne załamanie gospodarcze, konsumpcja skurczyłaby się do rozmiarów orzecha laskowego. Koszt przedsięwzięcia około 1 zł (zapchanie 2 osób)!

Potrzeba: pół kilo ziemniaków, pół cebuli, soli, oleju, tarki, patelni, cukru.
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć wodę, zetrzeć cebulę, posolić, wymieszać. Smażyć placki na oleju. Jeść posypane cukrem.

Źródło: www.pesto.art.pl

Placki ziemniaczane a-la naleśniki

Do tych zwykłych placków robie nadzienie z sera przyprawionego drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Kładę na patelnię trochę większe, gdy zaczynają się ścinać nakładam wyrobiony ser i przykrywam następną warstwą masy ziemniaczanej, po czym obracam. Pycha.Jeżeli ktoś zje więcej niż 5 sztuk to jest megażarłokiem.

Źródło: internet

Placki ziemniaczane na ostro z oliwkami

Przygotowujemy sos: oliwki odcedzamy z zalewy i miksujemy w mikserze na jednolitą masę. Dodajemy oliwę z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia, extra virgin) oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Na usmażone placki nakładamy po łyżce przygotowanego sosu.

Źródło: internet

Placki ziemniaczane na ostro z pomidorami

Przygotowujemy sos: pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i miksujemy w mikserze. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek i zmiksowane pomidory. Dusimy na małym ogniu, pod koniec dodajemy skrojoną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Studzimy. Na usmażone placki nakładamy po łyżce przygotowanego sosu.

Źródło: internet

Placki ziemniaczane na słodko z orzechami


  • 100 g placków ziemniaczanych
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 10 g orzechów laskowych
  • miód pitny do smaku
Placki smażymy we fryturze rozgrzanej do 180°C przez 4 minuty, wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na bibule. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z małą ilością miodu i dodajemy starte orzechy laskowe (zamiast orzechów laskowych można użyć migdały lub orzechy włoskie) sparzone we wrzącej wodzie, aby pozbyć się goryczki. Placki układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy cząstkami orzechów.

Źródło: internet

Placki ziemniaczane po śląsku

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 30 dag tłustego sera twarogowego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy z suszonych warzyw
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z małymi otworami. Odciskamy je i natychmiast mieszamy z octem (żeby masa nie ściemniała). Cebulę obieramy, również ścieramy na tarce, mieszamy z ziemniakami. Dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przyprawę z suszonych warzyw, solimy, pieprzymy i mieszamy na jednolitą masę. Porcje ciasta kładziemy łyżką na rozgrzany olej, formując płaskie placki i smażymy z obu stron na rumiano. Ser ucieramy ze śmietaną oraz cukrem i wykładamy na gorące placki. W wersji wytrawnej ser twarogowy zastępujemy bryndzą wymieszaną z mlekiem (proporcje takie same jak w przypadku twarogu i śmietany) i przyprawioną solą oraz słodką papryką w proszku.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Placki ziemniaczane zapiekane

Jedną stronę placków lekko niedosmażamy. Na dobrze usmażonej części układamy po plastrze pomidora i żółtego sera. Kładziemy na patelni stroną niedosmażoną i smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się stopi. Dekorujemy świeżą bazylią.
1 porcja zawiera: 18,3 g białka, 21,4 g tłuszczu, 4,2 g błonnika, 149 mg cholesterolu.

Źródło: internet

Placki ziemniaczane zapiekane z serem

  • 600 g ziemniaków
  • brie lub camembert
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 8 łyżek oleju
  • sól
  • biały pieprz
  • posiekany szczypiorek
  •  
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć. Wymieszać z mąką i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy formować łyżką nieduże placki i smażyć je na rozgrzanym oleju. Zrumienić z obu stron. Ser pokroić w plastry i układać je na plackach, całość wstawić na 5 minut do rozgrzanego piekarnika, posypać szczypiorkiem.


Placki ziemniaczane z cukinią

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag cukinii, kabaczka lub patisona
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz lub papryka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce razem z cebulami. Z cukinii usunąć pestki i zetrzeć na tarce (obrać, jeśli jest duża). Wymieszać z mąką i zmiażdżonym czosnkiem, dodać jajka i doprawić. Smażyć jak zwykłe placki ziemniaczane na złoty kolor.

Źródło: pychotka.pl

Placki ziemniaczane z grzybami

Placki ziemniaczane z grzybami

  • 5 sztuk ziemniaków
  • 20 dkg grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz
Grzyby umyć, obgotować, bardzo drobno posiekać. Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce. Grzyby, jajko, mąkę i tarte ziemniaki wymieszać, przyprawić. Smażyć na gorącym oleju.

Źródło: pychotka.pl

Placki ziemniaczane z marchwią

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag marchewki
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • pół pęczka szczypiorku
  • tarta gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
  •  
  •  
  •  
Marchewki oraz ziemniaki obrać, opłukać a następnie zetrzeć na tarce. Trochę tartej marchewki odłożyć do dekoracji. Resztę warzyw przełożyć do miseczki, wsypać płatki owsiane, wbić jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać, jogurt wymieszać z mlekiem, cebulą, czosnkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzewać porcjami na patelni, smażyć placki na złoty kolor. Podawać z sosem jogurtowym, udekorować tartą marchewką.


Placki ziemniaczane z papryką

Wczoraj potarłem kg ziemniaków młodych (połowe na małych oczkach, połowe na wiekszych, żeby ograniczyc ilość wody. Do tego wrzuciłem jedną dużą żółtą, drobno pokrojoną paprykę, 5 ząbków czosnku, 2 starte cebule, pełno przypraw - pieprz, sól, bazylia, oregano, gałkę muszkatołową, curry, dodałem jajko i mąkę i wyszły superowe placki, oczywiście po usmażeniu na oleju.

Źródło: internet

Placki ziemniaczane z papryką, kukurydzą i sosem grzybowym

  • 2 lub więcej pudełka placków ziemniaczanych - polecam
  • "kuchnia z ziemniaka" - jest to gotowa masa na placki
  • jedno jajko na jedno opakowanie placków
  • 2 - 3 papryki - czerwona i zielona
  • puszka kukurydzy
  • czosnek - 2 ząbki
  • zioła prowansalskie
  • biały pieprz
  • maggi
  • olej
Masę na placki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu - zazwyczaj trzeba po prostu proszek z torebki rozmieszać z wodą i dodać jajko i przyprawy. Jeśli przyprawy, to ja dodaję pieprz biały, maggi, zioła prowansalskie, w rozsądnych ilościach. Mieszamy to wszystko i odstawiamy. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do masy, kukurydzę odsączamy i również dorzucamy do masy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki. Ja mam taką małą patelnię i robię placki wg jej średnicy, wygladają jak mała pizza. Usmażone placki polewamy sosem grzybowym i zjadamy szybko, bo później tracą chrupkość :) Smacznego!!!
Sos wersja szybka: 2 torebki sosu grzybowego + kilka suszonych grzybków drobno pokruszonych + 2 łyżki śmietany 18%
Wersja delux: świeże grzyby lub pieczarki podsmażamy z drobno pokrojoną cebulką, zagęszczamy + śmietanka :)

Źródło: internet

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki ziemniaczane z pieczarkami

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dg pieczarek
  • cebula
  • 2 jaja
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kg ziemniaków
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, pieczarki w plasterki. Na patelni na małym ogniu poddusić cebulę z pieczarkami, dodać do masy ziemniaczanej. Wymieszać z jajami, śmietaną, mąką, przyprawami. Smażyć z obu stron na złoto.
1 porcja zawiera: 11,2 g białka, 31,4 g tłuszczu, 4 g błonnika, 148 mg cholesterolu.

Źródło: internet

Placki ziemniaczane z rodzynkami i migdałami

  • 50 dag ziemniaków
  • jajo
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka zmielonych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka mąki
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z pozostałymi składnikami i usmażyć na złoto.
1 porcja zawiera: 10,5 g białka, 26 g tłuszczu, 6,5 g błonnika, 120 mg cholesterolu.

Źródło: internet

Placki ziemniaczane z serem

  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 2 pory
  • szklanka startego bardzo drobno sera
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty curry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki mąki
  • olej do smażenia
Ziemniaki obieramy myjemy i ścieramy. Pory myjemy i szatkujemy jak najdrobniej. Mieszamy wszystkie składniki i tak przygotowane na placki ciasto smażymy na bardzo rozgrzanym oleju (1 placek to mniej więcej 1 czubata łyżka ciasta).


Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  •  
  •  
Pieczarki pokroić na plasterki, podsmażyć na maśle aż lekko się przyrumienią, posolić, oprószyć pieprzem. Dodać śmietanę i chwilę dusić aż zredukuje się nadmiar płynu. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju niewielkie placuszki. Gorące polać sosem pieczarkowym i posypać natką pietruszki.


Placki ziemniaczane z warzywami

  • n a   p l a c k i:
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • olej do smażenia
  • n a   f a r s z:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ok. 7 dag selera
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  •  
  • 4 łyżki mrożonego lub konserwowego groszku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy z suszonych warzyw
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Przygotowujemy farsz. - Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym na dużej patelni oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy około 5 minut. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w słupki i dodajemy do pieczarek. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawę z suszonych warzyw i smażymy kolejne 5 minut. Posypujemy mąką, mieszamy, jeszcze chwilę smażymy, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy groszek konserwowy (jeśli użyjemy mrożonego, dodajemy go wcześniej, razem z pozostałymi warzywami) oraz śmietanę, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Robimy placki. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z małymi oczkami. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce z małymi oczkami. Ziemniaki łączymy z cebulą, jajkiem i mąką, solimy i mieszamy na jednolitą masę. Na rozgrzanym oleju smażymy kolejno na średnim ogniu 4 duże placki, z obu stron, na rumiano. Ciepły farsz wykładamy na gorące placki i od razu podajemy.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Słoneczne placki ziemniaczane

3/4 kg ziemniaków zetrzeć na grubej tarce, chwile odczekać, wycisnąć i odlać sok, dać do tego jajo, trochę mąki, dużą garść startego żółtego sera, ok. 1/2 szklanki uprażonego sezamu, około szklanki płatków owsianych (tych błyskawicznych - zwykłych nie testowałam - może też dobre by były) sól, pieprz, ew. przyprawę do dań z ziemniaków durcos. Smażyć na rozgrzanym oleju nieduże placki.
Wyszły złociste, chrupiące i takie "rozcapierzone" po brzegach w przysmażone chrupkie promyki. Bardzo intrygujące w smaku. Nieziemsko wręcz smaczne. Podałam z sosem "bossskim", i warzywami na ciepło (marchew, brokuł i fasolka mung z czosnkiem) Jutro powtórka, takie dobre było.
Sowa - wcale nie fanatyczka placków ziemniaczanych (do dzisiaj)

Źródło: internet

Ziołowe placki ziemniaczane I

  • 1 mała zielona cukinia
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1/3 szkl. płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • po 10 listków świeżej bazylii,
  • rozmarynu, pietruszki i tymianku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Ziemniaki umyj i obierz. Wraz z cukinią zetrzyj na tarce o malutkich oczkach, jednak nie takiej, która rozetrze ziemniaki na miazgę. Powinieneś otrzymać drobne nitki ziemniaczane i cukiniowe. Na ile się da, odlej nadmiar soku. Listki ziół umyj, osusz na ściereczce i drobno posiekaj. Dodaj do ziemniaków wraz z pozostałymi składnikami i 1,5 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto nadal będzie bardzo rzadkie (niektóre ziemniaki są szczególnie wodniste), dodaj jeszcze parę łyżeczek mąki, żeby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na patelnię, najlepiej teflonową lub inną nieprzypalającą, wlej tyle oleju, aby pokrywał dno centymetrową warstwą. Kiedy będzie już bardzo gorący, nakładaj po łyżce masę ziemniaczaną i formuj z niej placki. Smaż po parę minut z każdej strony do czasu, aż będą złotobrązowe. Gotowe odsącz na papierowym ręczniku. Uzupełnij olej, rozgrzej ponownie i smaż kolejne partie placków.
Takie placki są pyszne, chrupiące i dużo delikatniejsze od standardowych, z powodu dodatku cukini. Świeże zioła nadają im niepowtarzalny aromat. Można je podawać z sosem pomidorowym (koniecznie z bazylią), chrzanem ze śmietaną lub śmietankowym serkiem do smarowania pieczywa wymieszanym z jogurtem, pieprzem i drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Przepis na cztery - sześć osób.

Źródło: uczta.vege.pl

Ziołowe placki ziemniaczane II

  • 5 gałązek estragonu
  • 5 galązek natki pietruszki
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kostki masła
  • sól, pieprz
Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Ziemniaki umyj i obierz. Na największych oczkach tarki zetrzyj ziemniaki na jak najdłuższe słupki. Odciśnij z nich sok. Dodaj posiekane zioła, 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszaj. Na teflonowej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy. Nakładaj po łyżce tartych ziemniaków, formując placki. Smaż po 3 minuty z obu stron, do złotego koloru. Wyjmij, odsączaj na papierowym ręczniku. Smaż aż do wyczerpania ciasta, uzupełniając za każdym razem tłuszcz na patelni. Podawaj na ciepło z maślanką.

Źródło: uczta.vege.pl

Jesteś na podstronie serwisu → ZiemniakKulinariaStrona głównaStrona powitalna