Jesteś na podstronie serwisu → KulinariaStrona głównaStrona powitalna

Cukinia nadziewana kuskus
Kuskus na szpinaku i botwince
Kuskus po turecku
Kuskus porowe zimowe
Kuskus słońce
Kuskus wegetariański
Kuskus z amerykańską żurawiną
Kuskus z avocado


Kuskus z czosnkiem i curry
Kuskus z jarzynami
Kuskus z pieczarkami
Kuskus z pieczonymi warzywami
Kuskus z pomidorami
Kuskus z warzywami I
Kuskus z warzywami II
Kuskus zielone


Papryka z kuskus
Sałatka z kaszą kuskus
Sałatka z kaszy kuskus
w drążonych pomidorach

Sałatka z kuskus z pietruszką
Sałatka z kuskus
Sałatka z warzywami z grilla i kuskus
Tabbuleh - kuskus z warzywami

cukinia

Cukinia nadziewana kuskus

  • 3 młode cukinie
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • szklanka bulionu
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • przyprawa curry
  • gałązka świeżego oregano
Cukinie dokładnie umyć, wytrzeć, nie obierać, każdą przekroić wzdłuż na połowę, a potem jeszcze raz w poprzek, małą łyżeczką wydrążyć miąższ z nasionkami. Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem, wymieszać, przykryć, odstawić na 15 minut, by napęczniała. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oddzielić nasionka. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać kaszę i curry, przesmażyć, wymieszać z pomidorem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążoną cukinię napełnić przygotowanym farszem, ułożyć w brytfannie, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C, piec około 25 minut. Posypać listkami oregano.


Kuskus na szpinaku i botwince

Kuskus na szpinaku i botwince

  • 1/2 szklanki kuskusu
  • po garści listków szpinaku i botwinki
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • kilka gałązek drobnego szczypiorku
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
  • sól morska
  •  
Kuskus przygotujcie według przepisu na opakowaniu. Oprószcie solą. Umyte i osuszone liście szpinaku i botwiny porwijcie na mniejsze części i ułóżcie na talerzu. Kiedy kuskus odpowiednio napęcznieje i nieco ostygnie spróbujcie czy jest wystarczająco wyrazisty - jeśli nie, dodajcie soli. Następnie dorzućcie żurawinę i orzechy. Wymieszajcie i przełóżcie na talerz ze szpinakiem i botwiną. Na koniec posypcie posiekanym szczypiorkiem i skropcie olejem z orzechów włoskich.

Źródło: www.rondelek.pl

Kuskus po turecku

  • opakowanie kuskus
  • 2 pomidory
  • duży zielony ogórek
  • pęczek natki
  • 2 cytryny
  • 4 duże ząbki czosnku
  • papryka (najlepiej zielona, ostra)
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • suszona mięta
  • ostra papryka
  •  
  •  
Kuskus zalać wrzątkiem, tak jak to jest podane na opakowaniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na oliwie (dosyć sporo oliwy), dodać koncentrat. Posiekać wszystkie inne składniki w drobną kostkę. Do gotowego kuskusu dodać cebulę z koncentratem, wymieszać, dodać pozostałe składniki. Dodać sok z cytryn i przyprawić. Potrawa powinna być kwaskowata i pikantna.

Źródło: pychotka.pl

Kuskus porowe zimowe

[30.01.2003] Znowu robię kuskus... w dodatku mało kreatywnie, bo wciąż wymyślam podobne potrawy z tą kaszką. Tym razem proponuję odmianę zimową z porami. Pory należą do nielicznych warzyw, które bez względu na sezon są mniej więcej w tej samej cenie i tak samo dobrze smakują, dlatego polecam je szczególnie zimą, kiedy panuje generalny deficyt smacznych i tanich warzyw. Dobrze zapamiętałem wiersz Marcina Świetlickiego „Przed wyborami”, który zaczynał się „Dzisiaj kupiłem dwa pory na kolację, niosłem je za plecami trzymając jak kwiaty”, zawsze zastanawiałem się co potem stało się z tymi dwoma porami, jak je ugotował. Kombinowałem, że to w ogóle sporo jak na takie mdłe warzywo, 2 sztuki zjeść (może robił tę kolację dla kogoś jeszcze, ale jak ma się kogoś na kolacji, to zazwyczaj nie myśli się o pisaniu wierszy, zazwyczaj powstają bowiem one we wręcz odwrotnych okolicznościach), ja bym raczej zjadł nie więcej niż 1 pora. Wyobrażałem sobie oczywiście, że to właśnie Marcin Świetlicki zakupił warzywka i ponieważ nie potrafię go sobie w ogóle wyobrazić w kuchni (być może się tutaj grubo mylę) to chodziła za mną nieco absurdalna i nieprzyjemna wizja, iż poeta zjadł je po prostu na surowo. No i nie wiem, chyba ten widok Marcina Świetlickiego przeżuwającego włókniste pory na zawsze już przesłoni mi sens tego znakomitego utworu, chyba, że kiedyś mi się poszczęści i będę miał okazję zapytać poetę o jego przepis na 2 pory na kolacje. Koszt około 4-6 zł.

  • 1 por
  • cebula
  • szklanka kuskus
  • oliwa
  • pestki dyni lub/i słonecznika
  • kawałek pomidora, ew. szynka
  • cytryna
  • sól
  • natka pietruszki
  • pieprz
Pory trzeba myć dokładnie, bo pomiędzy warstwami łodyg może być sporo ziemi, dlatego trzeba je naciąć i wypłukiwać brud pod bieżącą wodą. Górne kawałki porów, ciemnozielone lub zwiędłe odcinamy i wyrzucamy, podobnie postępujemy z „piętką” czyli dolną częścią pora. Czasem niewiele zostaje z warzywa po tych operacjach, no ale to co zostaje kroimy na 1-centymetrowe kawałki. Kuskus zalać wrzątkiem tak, aby woda na 1 cm zakrywała kaszkę. Odstawić na 5 minut aż spęcznieje. W tym czasie cebulę obrać i posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę razem z kawałkami pora. Smażyć na małym ogniu często mieszając, aż warzywa staną się szkliste (około 5 minut). Dodać trochę pestek dyni i kuskus, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Chwilę jeszcze podgrzewać intensywnie mieszając (około 1 minuty). Jeśli dodajemy pomidora lub szynkę, to kroimy go/ją na dowolne kawałki i wrzucamy do gotowej potrawy. Gotowe danie można posypać natką pietruszki.

Źródło: www.pesto.art.pl

Kuskus słońce

[27.11.2001] Czytając wywiad z francuskim mistrzem kucharskim Alainem Senderensem natknąłem się na dygresję, iż we Francji kuskus staje się potrawą narodową. I faktycznie uświadomiłem sobie, że do mnie kuskus przyszło z Francji, a nie z Afryki... Coś w tym musi być, skoro naród o najwyższej na świecie kulturze kulinarnej tak skutecznie łyknął tę arabską kaszę, również dosłownie. Prawdziwe kuskus to robota na cały dzień, składa się z dużej ilośći warzyw i mięs specjalnie podanych i ech, nie na dzisiaj, nie dla nas. Ja podam przepis na bardzo elastyczną potrawę, którą można zrobić dosłownie w 10 minut i która jest przepyszna i robi się ją z tego, co akurat jest, i jest tak łatwa do przygotowania jak jajecznica i może być wegetariańska, ale nie musi. Po prostu ideał. Koszt około 4 porcji: 6-14 zł.
Składniki (do wyboru):

  • kuskus
  • kurczak
  • (np. podsmażone kawałki piersi)
  • papryka (kolory dowolne)
  • pomidor
  • cebula (biała, czerwona)
  • czosnek
  • rodzynki
  • suszone śliwki
  • kapusta pekińska
  • szynka
  • cukinia
  • oliwki
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • świeże liście mięty
  • oliwa
  • imbir
  • sól
  • pieprz
Suszone śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić w wodzie. Przygotować kuskus zalewając kaszę wrzątkiem tak, aby woda kryła kuskus na około jeden centymetr. Po 5 minutach kasza powinna być gotowa. Dodać kilka łyżek oliwy i trochę soku z cytryny. W tym czasie: podsmażyć na oliwie kurczaka lub szynkę, lub warzywa, lub i to i to i to. Kolejność jest podyktowana logiką - to co jest jadalne na surowo można wrzucić na końcu. A więc zaczynamy od kurczaka, który potrzebuje paru minut, jak jest prawie gotowy - rozdrobnione: cebula, papryka, cukinia itp. Warzywa smażymy na małym ogniu, żeby się nie przypalały, to chyba jasne. Z przypraw dobry czosnek i imbir, można np. wycisnąć i chwileczkę podsmażyć, ew. użyć imbiru w proszku. Można dodać także odrobinę ziół prowansalskich. Pomidory pokrojone dodajemy na patelnię na końcu i zaraz potem zasypujemy wszystko kuskusem i mieszamy, dodajemy odcedzone rodzynki i śliwki i dużo natki pietruszki, ew. świeżą mięte. Sok z cytryny i oliwę jeśli za mało.

Źródło: www.pesto.art.pl

Kuskus wegetariański

  • 30 dkg kuskus
  • łyżka oleju lub masła
  • 2 papryki
  • 1 cukina lub dynia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 4 białe rzepy
  • puszka pomidorów
  • pół litra bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz cayenne
  • kardamon
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ziela angielskiego
  • i kminu rzymskiego
  • szafran
  •  
  •  
  •  
Oczyścić paprykę, cukinię, rzepę i bakłażan - pokroić na kawałki. Zagotować bulion i dalej gotować w nim 10 minut rzepę. Rozgrzej oliwę, przysmaż pokrojonego bakłażana, paprykę, cukinię, siekaną cebulę i czosnek - duś chwilę. Podlej sokiem z pomidorów oraz bulionem z rzepą. Przypraw solą, pieprzem cayenne, szafranem, cynamonem, kardamonem, zielem angielskim i kminem. Gotuj do zagęszczenia. Na ostatnie kilka minut gotowania dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku. Kuskus zalej gorącą wodą, dodaj olej lub masło. Na dużym talerzu rozłóż gotowy kuskus i obłóż warzywami w sosie.

Źródło: www.decostyl.pl

Kuskus z amerykańską żurawiną

  • 250 g kuskus
  • 75 g żurawiny
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 1 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 pęczka świeżej mięty
  • 50 g orzeszków pinii
  • 2-3 pomarańcze
  • 250 g jogurtu
  • 1-2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • nieco płynnego miodu
Oczyścić i umyć dymkę. Zieloną część pociąć w talarki, białą cebulkę pokroić w drobną kostkę i dusić do zeszklenia w gorącej oliwie. Żurawinę zalać 400 ml wody i zagotować. Zdjąć naczynie ,dodać soli oraz napar przygotowany z suszonej mięty. Dosypać kuskus. Pozostawić na 5 minut. Umyć świeżą miętę, posiekać liście. Upiec orzeszki pinii. Pociąć w plasterki pomarańcze, przy okazji zbierając wyciekający sok. Jogurt, sok z pomarańczy i cytryny wymieszać do osiągnięcia jednolitej masy. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Dodać jogurt, zielone talarki dymki, plastry pomarańczy, orzeszki pinii i świeżą miętę. Dodać soli i pieprzu do smaku.

Źródło: www.fortis.waw.pl

Kuskus z avocado

Kuskus zalać wrzątkiem, mieszać aż się oddzielą ziarna, dodać sól i pieprz, oliwę i ocet balsamiczny. Avocado, pomidory, ogórki korniszony, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać z kuskusem, na koniec dodać zieloną sałatę.


Kuskus z czosnkiem i curry

  • opakowanie kaszy kuskus
  • czosnek
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • opakowanie curry
Warzywa drobno pokroić i wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę. Jak trzeba, to dolać trochę wody i dusić. Kiedy są już miękkie, wsypać kaszę i dolać wrzącej wody żeby kasza ją sobie „wypiła” (na opakowaniu kaszy jest napisane ile trzeba). Dosypać curry i wcisnąć świeży czosnek (ostrożnie, żeby nie przesadzić). Można dodać kostkę rosołową, jeżeli jest za mało smaczyste.


Kuskus z jarzynami

  • 50 dkg kuskusu - przyrządzić w/g instrukcji
  • 15 dkg czarnej fasoli - moczyć przez noc
  • 2 cebule - drobno pokroić
  • 3 ząbki czosnku - posiekać
  • 3 papryki - pokroić w niedługie paski
  • 3 szt marchwi - pokroić w plasterki
  • 10 dkg orzeszków ziemnych niesolonych
  • 3 szt pomarańcz - obrać, przekroić na pół i w plastry
  • sok cytrynowy - wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki sherry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kolendra - mała łyżeczka
  • kminek - mała łyżeczka
  • imbir - mała łyżeczka
  • szafran
  • sól, pieprz
Fasolę zalać wrzątkiem, gotować do miękkości (40 minut), osolić. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać przyprawy, paprykę i marchew - smażyć 5 minut. Dołożyć fasolę i orzeszki, dwie pomarańcze w plasterkach, polać sherry i sosem sojowym. Dusić 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Sos wyłożyć na kuskus, ozdobić resztą plastrów pomarańczy.


Kuskus z pieczarkami

  • szklanka kuskusu
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • szklanka zielonego groszku
  • 2 łyżki maggi w płynie
  • łyżka margaryny
  • łyżka oleju
  • pęczek natki
  • sól, pieprz
  •  
Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować. Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w plasterki, wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem (bez tłuszczu). Gdy grzyby odparują, dodać margarynę i zrumienić je. Osobno podsmażyć cebulę na łyżce oleju. Ugotować kuskus w wodzie z dodatkiem maggi (według przepisu na opakowaniu). Gdy kasza wchłonie wodę, dodać pieczarki, groszek i cebulę. Podgrzewać razem kilka minut na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając widelcem. Podawać na obiad lub kolację z koktajlem kefirowo-warzywnym.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kuskus z pieczonymi warzywami

Kuskus z pieczonymi warzywami

  • 4 korzenie pasternaku pokrojone na kawałki
  • 2 pataty (słodkie ziemniaki) pokrojone na kawałki
  • 4 rzepy pokrojone na ćwiartki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek galaretki (rzadkiego dżemu)
  • porzeczkowej lub jabłkowej
  • po garści siekanej natki pietruszki,
  • szczypiorku i bazylii
  • 300 g brokułów podzielonych na różyczki
  • 500 g pokrojonych pomidorów
  • 300 g kuskusu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Pasternak gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, odcedzamy, wkładamy do brytfanny razem z patatami i rzepą, posypujemy solą, czosnkiem i polewamy 3 łyżkami oliwy. Pieczemy 30 minut, aż lekko zbrązowieją. Rozpuszczamy galaretkę na patelni z 4 łyżkami wody i gotujemy 2-3 minuty, aż zrobi się syrop. Odwracamy warzywa na drugą stronę i polewamy syropem. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy kuskus według wskazówek na opakowaniu. Podgrzewamy resztę oliwy na patelni i smażymy pomidory przez 2-3 minuty, aż będą miękkie. Dodajemy kuskus i dobrze podgrzewamy, następnie mieszamy z ziołami i sokiem cytrynowym. W tym czasie gotujemy brokuły przez 2 minuty lub do miękkości, odcedzamy. Przekładamy kuskus na talerze, a na wierzchu układamy warzywa.

Źródło: www.gotowanie.v9.pl

Kuskus z pomidorami

  • kuskus 1 paczka
  • oliwa z winogron albo oliwek
  • pęczek bazylii
  • 3 średnie pomidory lub 10 koktaliowych
  • szczypiorek gruby na cebuli (dymka)
  • ocet balsamiczny, może być od biedy z czerwonego wina
  • bulion 0,5 litra
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy folia, żeby napęczniał, będzie gotowy za 5 minut. Pomidory kroimi na ósemki (koktaliowe na pół). Bazylię kroimy średniodrobno, podobnie szczypiorek i pół cebuli. Kiedy kuskus jest gotowy wrzucamy pomidory, bazylię i szczypiorek. Dodajemy 1/3 szklanki oleju i 1/5 szklanki octu. Koniecznie doprawiamy ostrą papryką (tyle co na czubku łyżki), a solą pieprzem ewentualnie do smaku. Odstawiamy na godzinę, podajemy w temperaturze pokojowej.

Źródło: icook.blox.pl

Kuskus z warzywami I

  • kuskus
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 200 g gotowanego groszku zielonego
  • 250 g bulionu warzywnego
  • gałązki kolendry
  •  
  •  
Pokroić paprykę, cebulę i cukinię na 4 cm kawałki. Rozgrzać olej w głębokiej patelni. Wrzucić warzywa i podsmażyć. Dodać groszek następnie bulion i dusić kolejne 10 minut. Na końcu dodać kolendrę. Przygotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowane warzywa ułożyć na talerzu obok kaszki kuskus i przybrać gałązkami kolendry.

Źródło: internet

Kuskus z warzywami II

  • 30 dag kuskusu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek dymki
  • 1 strączek chili
  • 2 marchewki
  • 1 bakłażan
  • 1 główki kalafiora
  • 1 seler
  • 1 mała cukinia
  • 40 dag ciecierzycy z puszki
  • kawałek świeżego imbiru około 2 cm
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 pęczek szczypiorku
  •  
  •  
Dymkę pokroić w kostkę, a chili w krążki. Imbir obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać chili i imbir, oprószyć kurkumą i papryką. Marchewkę pokroić w kostkę. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 minut, następnie opłukać i pokroić w kawałki. Do rondla z cebulą wlać bulion, włożyć cynamon i warzywa. Po 5 minutach dodać różyczki kalafiora, kawałki selera, plasterki cukini, wlać zalewę z ciecierzycy. Wyjąć laskę cynamonu. Posypać kolędrą, dusić 10 minut. Dodać ciecierzycę. Kuskus zaleć osolonym wrzątkiem, przykryć, odstawić na 5 minut. Dodać masło i oliwę, wymieszać. Kuskus podawać z warzywami. Udekorować szczypiorkiem.

Źródło: www.kulinarny.net

Kuskus zielone

[16.12.2002] Jest to inna wersja szybkiej (15 minut potrzeba na jej przygotowanie) potrawy z kuskus, którą już kiedyś opisywałem. Ta wersja dobrze nadaje się na zimę, bo brokuły, marchewka, cebula należą do nielicznych warzyw, które są jadalne i tanie o tej porze roku. Pomidory można zastąpić takimi z puszki, albo też z nich zrezygnować. W ogóle można z kilku składników zrezygnować, ale pamiętajmy o oliwie i soku z cytryny, w ostatecznym wypadku da się też zjeść samo przyprawione kuskus. Danie jest bardzo smaczne, lekkie i zdrowe. Koszt: 6-8 zł.

  • 1 brokuł
  • 1/2 cebuli
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kuskus
  • 2-3 pomidory
  • 1 mała marchewka
  • garść pestek dyni i słonecznika (lub inne orzechy)
  • zioła (najlepiej świeże, różne, np. natka pietruszki, mięta, melisa, bazylia)
  • sól, pieprz, cytryna
Kuskus zalewamy wrzątkiem (około 1 cm wody powyżej poziomu kaszy) i zostawiamy na kilka minut, aby spęczniało. Brokuł dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy na talarki i razem wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie pokrojoną cebulkę szklimy na oliwie kilka minut, dodajemy rozgnieciony czosnek, nasiona/orzechy, pokrojone pomidory (najlepiej bez skórki) i kuskus - wszystko razem mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, ale tylko na chwilę potrzebną nam na dodanie pozostałych składników. Odcedzamy brokuły i marchewkę i dodajemy do kuskus. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, ew. dodajemy jeszcze oliwy dla lepszego smaku.

Źródło: www.pesto.art.pl

Papryka z kuskus

  • cztery dość spore papryki,
  • mogą być w różnych kolorach
  • kostka bulionu warzywnego
  • pół szklanki kuskus
  • 10 dag pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • osiem plasterków sera
  • edamskiego lub gouda
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  •  
Rozpuścić kostkę rosołową w 300 ml wody. Zalać bulionem kuskus, przykryć, zostawić na 5-7 minut. Pokroić cebulkę i pieczarki w jak najdrobniejszą kostkę podsmażyć na oliwie z oliwek. Posmarować oliwą z oliwek z solą i pieprzem każdą umytą i oczyszczoną, przekrojoną na połówki paprykę. Zmieszać podsmażone pieczarki z cebulką z kuskus, przyprawić solą i pieprzem, nakładać kopiato na łódeczki - połówki papryki. Piec w podgrzanym do 180°C piekarniku 15 minut, wyjąć, położyć na wierzchu każdej papryki ser żółty i piec jeszcze 10 minut.

Źródło: pyszotka.bloog.pl

Sałatka z kaszą kuskus

  • 2 łyżki natka pietruszki
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek świeży
  • 1 cebula czerwona
  • 1 por
  • 1 cytryna
  • 80 ml oliwy
  • 1 łyżeczka estragonu (suszonego)
  • sól, pieprz
Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój w drobne kawałki. Por umyj i pokrój w cienkie plasterki. Ogórki i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kaszę kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzącą osoloną wodą, tak aby woda sięgała 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Zostaw ją teraz na pewien czas aby ostygła, wystarczy około pół godziny. Gdy kasza napęcznieje i ostygnie dodaj do niej warzywa i zalej oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym i przyprawami. Gotową sałatkę posyp jeszcze posiekaną natką pietruszki i już możesz podawać na stół.


Sałatka z kaszy kuskus w drążonych pomidorach

Nadziewane pomidory są bardzo lubianą, łatwą do przygotowania i efektowną przekąską. Najczęściej faszerujemy je sałatką z tuńczyka lub pastą z twarożku. Karol Okrasa proponuje małą odmianę: pomidory nadziewane sałatką z kaszki kuskus i kolorowych warzyw.

Sałatka z kaszy kuskus w drążonych pomidorach
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 2 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • liwa z oliwek
  • 2 łyżki poszatkowanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Kaszę kuskus wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem (około 2 cm ponad poziom kaszy) z dodatkiem soli, odrobiny pieprzu i 2 łyżek masła, następnie przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce mniej więcej na 10 minut. Przygotowujemy pozostałe warzywa: paprykę i cebulę i ogórek kroimy w drobną kosteczkę, z ogórka usuwamy gniazda nasienne, ale nie obieramy go ze skórki! Świeżą kolendrę (lub natkę pietruszki) drobno siekamy. Wrzucamy ugotowaną kaszę kuskus do miski (przez 10 minut wchłonęła wodę, przyprawy i masło), do miski z kaszą wsypujemy warzywa i kolendrę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem; pozostawiamy na 3 minuty, aby składniki wyzwoliły swe aromaty. Wydrążamy 2 pomidory, najpierw odcinając wierzchołki, następnie usuwamy ze środka miąższ i pestki za pomocą łyżeczki do herbaty. Nadziewamy wydrążone pomidory sałatką i nakrywamy obciętymi wcześniej wierzchołkami.

Źródło: ww2.tvp.pl

Sałatka z kuskus z pietruszką

  • 1 szklanka zaparzonego kuskusu
  • 1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej mięty
  • 1-2 pęczki zielonej pietruszki
  • 2 drobno pokrojone zielone ogórki
  • oliwki zielone (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • ew. kilka kropli sosu Tobasco
  • sól
Kuskus przed zalaniem wrzątkiem posolić lekko i dodać pół łyżeczki suszonej mięty (jeśli się ma świeżą, to oczywiście dać taka, zamiast suszonej). Dodać 1-2 pęczki zielonej pietruszki grubo posiekanej (liści ma być tylko trochę mniej niż kuskusu), 2 dość drobno pokrojone zielone ogórki, oliwki zielone (opcjonalnie - jeśli bez oliwek to kuskus posolić trochę bardziej), 1 łyżkę soku z cytryny (lub drobno pokrojone kiszone cytryny, ale z kupieniem może być problem), 2 łyżki oliwy. Zamieszać, odstawić na pół godzinki do przegryzienia. Jeśli ktoś lubi można dodać kilka kropli sosu Tobasco.

Źródło: puszkkka.spinacz.pl

Sałatka z kuskus

  • kuskus (1 opakowanie)
  • groszek (około 1 puszki)
  • kukurydza (około 1 puszki)
  • kostka rosołowa
  • majonez
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • ulubione przyprawy
  • curry
  •  
Kuskus przygotować niemal jak w przepisie na opakowaniu, z tym że przygotować wcześniej bulion z kostki (w zależności od planowanej ilości sałatki - na oko tyle samo, co kuskusu, przy czym dać dwa razy więcej kostek niż podaje ich producent), doprawić curry, solą, pieprzem, czosnkiem i innymi przyprawami. Potem wsypać kaszę i odczekać aż będzie miękka i wchłonie bulion. Dodać kukurydzę i groszek z puszki, wymieszać z majonezem. Ewentualnie doprawić do smaku.


Sałatka z warzywami z grilla i kuskus

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryczka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dag kaszy kuskus
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • kminek
Warzywa umyte przekroić na pół i piec na grillu około 5 minut z każdej strony. Ugotować kaszę kuskus. Posiekać grubo grillowane warzywa. Warzywa i kaszę włożyć do miseczki. Dodać kminek, sól, pieprz i paprykę. Wszystko wymieszać. Skropić oliwą i cytryną.


Tabbuleh - kuskus z warzywami

  • 2 pęczki natki
  • 20 dag kaszy kuskus
  • 2 pomidory
  • 1 mały ogórek wężowy
  • papryka
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • majeranek
  • sól
  •  
Kaszkę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Dodaj niezbyt drobno posiekaną natkę, pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ogórek. Przypraw do smaku majerankiem, solą i sokiem z cytryny, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy (jeśli chcesz, możesz dodać więcej, lub mniej oliwy, to zależy od uznania).

Źródło: kuchnia.gazeta.pl

Jesteś na podstronie serwisu → KulinariaStrona głównaStrona powitalna