Jesteś na podstronie serwisu → KulinariaStrona głównaStrona powitalna

Falafel - kotlety z grochu
Kotlety fasolowe
Kotlety grochowe
Kotlety gryczano-grzybowe
Kotlety gryczano-owsiane z soczewicą
Kotlety mielone z kapusty
Kotlety orzechowe
Kotlety porowo-orzechowe
Kotlety pszenno-owsiane
Kotlety ze słonecznika
Kotlety ze szpinaku
Kotlety z bobu
Kotlety z chleba
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z fasoli I
Kotlety z fasoli II
Kotlety z fasoli III
Kotlety z fasoli IV


Kotlety z grochu
Kotlety z grochu i ryżu
Kotlety z grochu lub fasoli
Kotlety z grzybów I
Kotlety z grzybów II
Kotlety z grzybów i kaszy
Kotlety z jaj I
Kotlety z jaj II
Kotlety z kapusty włoskiej
Kotlety z jęczmienia
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty i jabłek
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek
Kotlety z kaszy jaglanej
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kotlety z marchwi
Kotlety z owsa


Kotlety z płatków owsianych
Kotlety z pszenicy
Kotlety z ryżu
Kotlety z ryżu z sosem brokułowym
Kotlety z selera
Kotlety z selera w ziołowej panierce
Kotlety z soczewicy I
Kotlety z soczewicy II
Kotlety z soczewicy III
Kotlety z soczewicy i fety
Kotlety z soczewicy i orzechów
Kotlety z soczewicy i ryżu
Kotlety z utartych warzyw
Kotlety z ziemniaków i sera
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane z jabłkami
Kotlety ziemniaczane z orzechami
Placki (kotlety) gryczane

Falafel - kotlety z grochu

Falafel - kotlety z grochu

  • 250 g grochu włoskiego
  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
  • 4-5 cebulek dymek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go, osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Groch powinien mieć konsystencje suchego puree. Pietruszkę i kolendrę posiekać. Wymieszać z grochem. Czosnek i zielone końce cebulek posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz soda dodać do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na 2 godz. do wyschnięcia. Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki. Dużą ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce, a następnie podać na półmisku. Falafel można jeść z hummusem, sałatą i chlebkiem pitta.


Kotlety fasolowe

  • 2 puszki fasoli białej
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • około 10 łyżek bułki tartej lub granulatu sojowego
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  •  
Odsączoną fasolę zmiel w maszynce lub mikserze na jednolitą masę. Cebulę drobno poszatkuj i usmaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Po przestygnięciu dodaj ją do fasoli. Połącz z jajkiem, połową tartej bułki lub granulatu i koperkiem. Dodaj sól i pieprz. Starannie wymieszaj wszystkie składniki. Formuj niewielkie, owalne kotlety (wys. 1 cm). Obtocz je w tartej bułce lub granulacie. Smaż na rozgrzanym oleju rumieniąc z obu stron. Podawać z sosem (grzybowym, pieczarkowym, ostrym pomidorowym... wg gustu).

Źródło: www.uwielbiam.pl

Kotlety grochowe

  • 1 szkl. grochu
  • 1 szkl. oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Groch namocz na noc w dużej ilości wody. Rano odcedź, pozostawiając pół szklanki wody. Dodaj do grochu pieprz i 1 płaską łyżeczkę soli i zmiksuj na bardzo gęstą pastę. Użyj do tego końcówki miksera, którą miksuje się zupy i warzywa dla dzieci. Jeżeli masa będzie bardzo sucha, przy mieleniu dodaj trochę wody odcedzonej z grochu. Na patelni rozgrzej olej. Powinien pokrywać całą powierzchnię patelni co najmniej centymetrową warstwą. Łyżką nakładaj masę z mielonego grochu, formując małe kotleciki. Smaż do złotobrązowego koloru, po ~5 minut z każdej strony. Kotleciki można podawać do obiadu, można z nich robić hamburgery dla dzieci. Są smaczne, chrupiące, dużo tańsze i zdrowsze od kotletów mięsnych.

Źródło: uczta.vege.pl

Kotlety gryczano-grzybowe

  • garść grzybów suszonych
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • jajko
  • bułka tarta
  • łyżeczka majeranku
  • olej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  •  
Grzyby zalej na noc przegotowaną wodą, następnego dnia ugotuj, odcedź i posiekaj. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w wywarze grzybowym. Cebule pokrojone w kostkę usmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy i grzybów, wymieszaj, dodaj jajko, przypraw solą i mocno pieprzem oraz majerankiem, dokładnie wymieszaj (gdyby masa była zbyt rzadka dodaj trochę bułki tartej). Formuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
Przygotowanie: 1 godzina + moczenie grzybów. Składniki na 4 porcje. Wartość kaloryczna porcji - 280 kcal.

Źródło: kobieta.interia.pl

Kotlety gryczano-owsiane z soczewicą

  • szklanka kaszy gryczanej
  • po pół szklanki płatków owsianych
  • i soczewicy zielonej
  • dwie cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie
  • bułka tarta
  • i otręby pszenne do panierowania
  • jedno jajko
  • olej do smażenia
Soczewicę zalać wrzącą wodą, pod przykryciem odstawić na godzinę. Następnie odsączyć na sicie, przepłukać i zalać szklanką świeżej wrzącej wody, gotować około 20 minut. Miękką soczewicę ponownie odsączyć na sicie. Płatki owsiane zalać kilkoma łyżkami wrzątku i trzymać na gorącej płytce 15 minut, mieszając (w razie potrzeby można w międzyczasie dolewać potrzebną ilość wody). Kaszę gryczaną zalać półtorej szklanki wrzątku i ugotować. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać również drobno pokrojone pieczarki, roztarty czosnek oraz przyprawy (według uznania i gustu, osobiście sypie dużo ziół prowansalskich, z uwagi na pieczarki sporo soli, pieprz, dodaje także bazylie oraz oregano). Wszystko razem poddusić. Przełożyć do sporej miski soczewicę, kaszę gryczaną, płatki owsiane oraz cebulkę z pieczarkami i wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w otrębach wymieszanych z bułką tartą i usmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z dużą porcją surówki z kiszonej kapusty.


Kotlety mielone z kapusty

  • 1 kg kapusty białej
  • szklanka mleka
  • cebula
  • łyżka oleju do cebuli
  • 2 jaja
  • bułka czerstwa
  • koperek
  • 4 łyżki tartej bułki do masy
  • 8 łyżek tartej bułki
  • 5 łyżek tłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz
  • przyprawa curry
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Odcedzić, wystudzić, wyciąć głąb, dokładnie odcisnąć, zemleć razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, wymieszać z tartą bułką, jajami, posiekanym koperkiem oraz pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić. Z przygotowanej masy formować w tartej bułce owalne kotleciki. Smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami, sałatką z pomidorów oraz ostrymi sosami.


Kotlety orzechowe

50g pszenicy namoczyć na noc i ugotować, dodać zmielone orzechy lub migdały i słonecznik, olej, wymieszać, dodać startą marchew, cebulę, trochę wody. Dodać przyprawy, mąkę owsianą lub pszenicę, sos sojowy, wymieszać, uformować kotlety i usmażyć.


Kotlety porowo-orzechowe

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 średniej wielkości por
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • zielona pietruszka
  • olej do smażenia
  • otręby pszenne
Płatki zalać w miseczce wrzącą wodą 1 cm ponad powierzchnię płatków i odstawić do napęcznienia na 20 min. Orzechy posiekać i wyprażyć na suchej patelni, mieszając drewnianą łyżką. Pory umyć i pokroić w drobniutkie paseczki. Podsmażyć je na maśle. Płatki wymieszać z porem i orzechami, dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Posiekać drobno zieloną pietruszkę i dołożyć do masy. Formować wilgotnymi rękami niewielkie kotleciki, obtaczać je w otrębach i smażyć na rozgrzanym oleju.


Kotlety pszenno-owsiane

Pszenicę (pół szklanki) zalać wrzątkiem w termosie i odstawić na kilka godzin. Płatki zalać wodą, przepuścić przez maszynkę, przyprawić, dodać cebulę, pieczarki, jeśli masa jest za rzadka - dodać mąkę. Formować kotlety, otoczyć otrębami, upiec.


Kotlety ze słonecznika

Słonecznik przepuścić przez maszynkę, dodać duszoną cebulę, startą marchew, wodę, sok pomidorowy, sól, upiec.


Kotlety ze szpinaku

  • 750 g szpinaku
  • 2 jaja
  • 4 kromki białego chleba
  • 100 g tartej bulki
  • 100 wywaru z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 100 g masła do smażenia
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka maki
  • sól, pieprz
  • 2 jajka (ugotowane)
Szpinak przebrać, odrzucić szypułki i umyć. Ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku (10 min), odcedzić i odcisnąć. Mąkę zasmażyć z 1 łyżką masła, rozprowadzić bulionem, dodać ugotowany szpinak, osolić i podsmażać, póki nie zgęstnieje, ciągle mieszając. Chleb obrać ze skórki i zasmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z obu stron na jasnozłoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić w drobna kostkę. Zasmażony szpinak połączyć z tarta bułka, surowymi jajami i pokrojonymi grzankami. Dodać sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej i wymieszać. Z masy tej uformować 8 okrągłych, płaskich kotletów. Smażyć je na rozgrzanym maśle, po 5 min z każdej strony, po czym zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce. Kotleciki ułożyć na półmisku, na każdym z nich umieścić plasterek jajka ugotowanego na twardo.


Kotlety z bobu

  • 25 dag bobu
  • 35 dag ziemniaków
  • 25 dag półtłustego twarogu
  • lub 10 dag bryndzy i 15 dag twarogu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • tarta bułka
  • 2 jaja
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól
  •  
Bób ugotować. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać. Bób z łupinką, ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, dodać sól, szczypiorek, obie mąki i jaja, dokładnie wyrobić masę. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z surówkami lub sosami.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety z chleba

  • 1 kg czerstwego białego chleba
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 3 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki uprażonych
  • pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Chleb pokroić na kromki, namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z cebulami przepuścić przez maszynkę. Dodać jaja, pestki słonecznika, natkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zrumienią. Podawać z gotowanymi warzywami, duszonymi grzybami i surówkami.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety z ciecierzycy

  • puszka (ok. 40 dag) ciecierzycy
  • po łyżce bułki tartej i otrąb pszennych
  • łyżka sosu sojowego
  • jajo
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cząbru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sól
  • olej do smażenia
  •  
Ciecierzycę osączyć i zmiksować razem z czosnkiem i sosem sojowym. Wbić jajo, wsypać bułkę tartą, otręby, natkę i przyprawy, starannie wymieszać. Z masy uformować wałek o średnicy pięciozłotówki i pokroić go skośnie na czterocentymetrowe kawałki. Każdy obtoczyć w sezamie i usmażyć na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem pomidorowym i dowolną surówką.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety z fasoli I

Ugotowaną fasolę przekręcić przez maszynkę, dodać wodę, płatki owsiane, uduszoną cebulę, przyprawy. Upiec.


Kotlety z fasoli II

200 g ugotowanej dowolnej fasoli mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i kminkiem, posypanymi mąką pszenną (2 łyżki). Mieszamy, dodajemy przyprawy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Formujemy kotlety.


Kotlety z fasoli III

  • 40 dkg białej suchej fasoli
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz, maggi
  • olej do smażenia
  •  
Fasolę moczymy 12 godzin. Gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania solimy, odcedzamy i studzimy. Mielimy w maszynce do mięsa wraz z obraną cebulą. Dodajemy jajka, przyprawy i tartą bułkę. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.


Kotlety z fasoli IV

  • 40 dag fasoli białej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki utartego żółtego sera
  • 10 dag cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • ostra sproszkowana papryka
  • lub przyprawa chili
  • olej do smażenia
Fasolę przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić. Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Gdyby „ciasto” było zbyt rzadkie, dodać łyżkę tartej bułki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety, otaczając w tartej bułce. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby „doszły”, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.


Kotlety z grochu

  • 30 dag grochu sproszkowanego
  • 15 dag cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 5 dag tartej bułki
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag oleju
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Jajko umyć, wylać do miseczki. Czosnek obrać, opłukać, posiekać, rozetrzeć z solą. Zagotować 2 szklanki wody, posolić, wsypać sproszkowany groch, wymieszać drewnianą łyżką, chwilę podgrzewać. Gęstą masę grochową ostudzić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, zrumienić na oleju na jasnozłoty kolor, wymieszać z masą grochową, dodać jajko, połowę tartej bułki, roztarty z solą czosnek. Dobrze wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i majerankiem. Z przygotowanej masy uformować wałek o średnicy około 8 cm otoczyć, w tartej bułce. Wałek pokrajać w poprzek na plastry grubości około 1 cm. Z plastrów formować okrągłe lub owalne kotlety otaczając w tartej bułce. Smażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym olejem. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu korniszonowego, grzybowego lub czosnkowego i surówkami.


Kotlety z grochu i ryżu

  • 2 szklanki ugotowanego grochu
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • sól
  • pieprz
Ugotować groch i ryż. Połączyć ugotowany groch, ryż, pokrojone w drobną kostkę pieczarki i cebulę, po czym wszystko zmiksować (można także przepuścić przez maszynkę). Przyprawić masę do smaku. Jeśli będzie za rzadka dodać trochę tartej bułki. Formować kotleciki, smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.


Kotlety z grochu lub fasoli

  • 3 szklanki suchego grochu lub fasoli
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • cebula
  • łyżka margaryny
  • 2 jaja
  • 2 łyżki tartej bułki
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Ugotować groch lub fasolę (namoczone we wrzątku dwie godziny wcześniej), odcedzić, przetrzeć przez sito, dodać ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki, podsmażoną na margarynie, drobno pokrojoną cebulę, żółtko i jedno całe jajo. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, wymieszać. Jeżeli przetarty groch lub fasola po odciśnięciu są zbyt rzadkie, można wsypać łyżkę tartej bułki. Z masy formować kotlety. Każdy posmarować pianą z lekko ubitego białka i obtoczyć w tartej bułce. Bardzo ostrożnie kłaść łopatką na rozgrzany tłuszcz, bo nie usmażone kotlety dość łatwo się łamią. Podawać z surówkami.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety z grzybów I

  • 1 kg dowolnych świeżych grzybów
  • jajo
  • 2 cebule
  • 2 czerstwe bułki
  • 3/4 szklanki mleka
  • olej
  • tarta bułka
  • pieprz, sól
Grzyby umyć, pokroić, podlać odrobiną wody i dusić 15 min. Następnie osączyć i zemleć. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Do grzybów dodać jajo, namoczone w mleku i mocno odciśnięte bułki, pieprz, sól oraz cebulkę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypać nieco tartej bułki. Wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Usmażyć na oleju na rumiano. Podawać z dowolną surówką.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety z grzybów II

  • 50 dag dowolnych grzybów
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 2 duże jajka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ząbek czosnku roztarty z solą
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Grzyby drobno pokroić i udusić na maśle do miękkości. Zestawić z ognia, dodać ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki, czosnek, żółtka i przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać odpowiednią ilość bułki tartej. Białka lekko ubić widelcem. Na desce posypanej bułka tartą formować małe kotleciki, panierować je w białkach, a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.

Źródło: internet

Kotlety z grzybów i kaszy

  • szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej
  • 3-5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • 1-2 jaja
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  •  
Kaszę ugotować na sypko. Grzyby namoczyć, ugotować, pokroić bardzo drobno lub przepuścić przez maszynkę. Posiekaną cebulę udusić na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i doprawić do smaku. Uformować niewielkie kotlety i obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Podawać z surówkami.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety z jaj I

  • 7 jaj
  • 20 g masła
  • 1 jajko surowe
  • cebula
  • 1 bułka świeża
  • 100 g bułki tartej
  • 1/8 l mleka do namoczenia bułki
  • 100 g tłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz
  •  
Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Bułkę i jajko przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę, sól, pieprz i jajko surowe. Formować podłużne kotleciki, obsypać bułką lub mąką, smażyć.
Podawać z szpinakiem, ziemniakami, z fasolą szparagową, sosem chrzanowym, mizerią i kapustą kiszoną.

Źródło: internet

Kotlety z jaj II

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • surowe jajo
  • 2 łyżki posiekanych listków estragonu
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól
Ugotowane ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę lub praskę, wystudzić, połączyć z drobno posiekanymi jajami, dodać zieleninę, śmietanę, surowe jajo, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z masy uformować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem bearnaise i surówkami.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety z kapusty włoskiej

  • główka kapusty włoskiej
  • 2 bułki namoczone w mleku
  • 2 łyżki margaryny
  • gałka muszkatołowa
  • 3 jaja
  • mała cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać, przekroić na 4 części, włożyć do wrzącej wody, ugotować. Kiedy będzie miękka, odcedzić, odcisnąć przez ściereczkę i przepuścić przez maszynkę wraz z bułkami. Następnie dodać posiekaną cebulkę podsmażoną na tłuszczu, jajo, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dobrze wymieszać. Uformować owalne kotleciki, obtoczyć je w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce. Usmażyć kotlety na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ziemniakami piure.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety z jęczmienia

Ugotowany jęczmień zmiksować z podsmażoną cebulą, czosnkiem. Dodać zmielone orzechy, przetartą marchew, przyprawy, bułkę tartą, mleko sojowe. Wymieszać wszystko, uformować kotlety. Piec w piekarniku lub smażyć.


Kotlety z kalafiora

Ugotowanego kalafiora rozgniatam widelcem, dodaje bułkę tartą, jajko, przyprawy, formuje kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smaże na złoto. Proporcje na oko. Smacznego

Źródło: internet

Kotlety z kapusty

  • średnia biała kapusta
  • 2 łyżki masła
  • nieduża, drobno posiekana cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml + 2 łyżki mleka
  • 2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 15 dag smażone pieczarki
  • 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do głębokiego smażenia
  •  
Kapustę podzielić na ćwiartki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę osączyć (w razie potrzeby lekko odcisnąć), przestudzić i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać mąkę i razem zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić 250 ml mleka, a następnie gotować mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do częściowego ostygnięcia. Do sosu dodać żółtka, pieczarki, kapustę, natkę i przyprawy. Dokładnie wyrobić. Białka ubić z dodatkiem dwóch łyżek mleka. Z masy formować nieduże kotlety, zanurzać je w białkach, a następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i wybranym wg uznania sosem.

Źródło: internet

Kotlety z kapusty i jabłek

  • główka kapusty
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jabłka
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
Oczyszczoną kapustę drobno poszatkować i obgotować w mleku rozdzieńczonym 2 szklankami wody, dodać oczyszczone i drobno pokrojone jabłka i gotować dalej. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, gotować jeszcze 10 minut. Otrzymaną masę odparować (jeśli trzeba), posolić przestudzić, wymieszać z jajkiem. Formować z niej małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na tłuszczu.

Źródło: www.cooking.pl

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • bułka tarta
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni z olejem, na końcu dodać sól i ewentualnie przyprawy. Czosnek pokroić na małe kawałki. Połączyć składniki: ugotowaną kaszę, napęczniałe płatki, czosnek i podduszoną cebulę z pieczarkami. Zmiksować lub przekręcić przez maszynkę. Brać kawałki masy, formować małe kotleciki, które obtoczone w tartej bułce i smażyć na oleju


Kotlety z kaszy jaglanej


Ugotować kaszę jaglaną, płatki owsiane, dodać dowolne kiełki, 3 łyżki mąki pszennej, trochę wody, przyprawy. Wymieszać, uformować kotlety, upiec.


Kotlety z kaszy jęczmiennej

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • 25 dag włoszczyzny
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • łyżka majeranku
  • 4 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  •  
  •  
Kaszę jęczmienna zalać 4 szklankami wody, dodać sól i ugotować na sypko. Włoszczyznę dokładnie oczyścić, umyć, pokroić na kawałki i ugotować. Osączyć, zemleć lub zmiksować, połączyć z ostudzoną kaszą. Cebulę obrać, posiekać i dodać do masy. Wbić jajko, dodać posiekaną dymkę i majeranek, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać masę i uformować małe kotlety. Obtoczyć w tartej bułce i smażyć 3-4 minuty z każdej strony aż się zrumienią. Podawać z sosem pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty.

Źródło: kolorowe czasopismo

Kotlety z marchwi

  • 500 g marchwi
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki do panierowania
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia
Dusić w maśle marchew na małym ogniu do miękkości, a następnie zmiksować. Ryż zemleć, wymieszać z marchwią i natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie formować kotlety, obtaczać w jajku i mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Źródło: kalendarz z wyrywanymi kartkami

Kotlety z owsa

  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego lub vegety
  • 4 szkl. płatków owsianych
  • 3 szkl. wody
Pokroić i udusić ceblę na oleju z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Dodać 3 szklanki wody i sos sojowy. Poczekać aż woda się zagotuje a następnie dodać płatki owsiane i odstawić na bok na 10 minut. Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju.


Kotlety z płatków owsianych

Cebulę udusić na oleju, dodać płatki owsiane do wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Uformować kotlety i piec.


Kotlety z pszenicy

Ugotować pszenicę i kaszę kukurydzianą, zemleć, dodać mąkę pszenną lub jęczmienną, cebulę podsmażoną, przyprawy. Wymieszać, formować kotlety, upiec.


Kotlety z ryżu

  • 3 szklanki ryżu (najlepiej ciemnego)
  • 2 duże cebule
  • 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sproszkowany imbir i kolendra
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka otrąb pszennych
  • olej do smażenia
  •  
Ryż wypłukać, zalać sześcioma szklankami wody i ugotować (powinien się lekko rozkleić). Czosnek rozetrzeć z solą, cebulę pokroić w kostkę. Ryż, cebulę, czosnek oraz nasiona słonecznika i natkę dokładnie zmiksować, wymieszać z sosem sojowym, przyprawić do smaku kolendrą, imbirem, solą i pieprzem. Z masy formować nieduże kotlety, obtaczać je w mące wymieszanej z otrębami. Smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowo-koperkowym lub serowym i sezonowymi surówkami.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety z ryżu z sosem brokułowym

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartego sera
  • sól, pieprz
  • tarta bułka
  • olej
  • 1/2 róży brokułów
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • sok z cytryny
Ryż ugotować w osolonym wrzątku, przestudzić, dodać jajko i tarty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z ryżowej masy uformować kotlety, usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Na patelni podrumienić tartą bułkę, zestawić, dodać masło, polać kotlety. Na sos krótko ugotować brokuły, zmiksować z jogurtem, przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Źródło: www.dieta.pl

Kotlety z selera

  • duży korzeń selera
  • 1 jajko
  • łyżka mąki
  • łyżka bułki tartej
  • olej
  • sól
Seler ugotować do miękkości, obrać i pokroić w plastry. Każdy oprószyć mąką, obtoczyć w jajku i bułce tartej, obsmażyć na złocisty kolor. Podawać z ryżem lub kaszą oraz zestawem surówek. Kto lubi, może selerowe kotlety polać grzybowym sosem.

Źródło: internet

Kotlety z selera w ziołowej panierce

  • 2 selery korzeniowe
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 3 liście świeżej bazylii
  • por (tylko zielona część)
  • jajko
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu
  • sól
  • olej do smażenia
Selery wyszorować, obrać i pokroić w plastry grubości około 1 cm. W garnku zagotować osolona wodę i wrzucać do niej selerowe krążki. Gotować 15 minut na średnim ogniu, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i odstawić by ostygły. Tartą bułke wymieszać z posiekaną bazylią i poszatkowanym porem. Krążki selera oprószyć solą i pieprzem, panierować w roztrzepanym jajku oraz tartej bułce z zielonymi dodatkami. Smażyć na gorącym oleju aż się zarumienią, przełożyć na bibułę kuchenną, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z sałatką pomidorową lub innymi pikantnymi dodatkami.

Źródło: kolorowe czasopismo

Kotlety z soczewicy I

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 2 sztuki cebuli
  • 2 łyżki stołowe kiełków pszenicy
  • bułka tarta
  • olej
Płatki owsiane zalać wodą i odstawić do napęcznienia, czyli na 15 minut. Namoczyć soczewicę, po napęcznieniu odcedzić i ugotować do miękkości. Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na oleju (nie spalić!). Ugotowaną soczewicę rozdrobnić widelcem, lub jeśli ktoś dysponuje techniką - przemielić. Napęczniałe płatki odcedzić, dodać soczewicę, cebulę i posiekane kiełki. Dodawać bułkę tartą do uzyskania zwartej masy. Rozgrzać olej, formować kotlety, można je przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej.

Źródło: www.cooking.pl

Kotlety z soczewicy II

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki mąki razowej
  • majeranek
  • 1 cebula
  • bazylia
  • sól
  • bułka tarta
  •  
Soczewicę ugotować, cebulę pokroić w kostkę i poddusić na patelni. Połączyć oba składniki, a następnie zmielić w maszynce. Do masy dodać pół szklanki wody i mąkę. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.


Kotlety z soczewicy III

  • 20-25 dag soczewicy
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • jarzynka
Soczewicę namoczyć około 20 minut w zimnej wodzie, po czym ugotować do miękkości. Potem przekręcić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę i zezłocić na patelni, oczywiście z dodatkiem jakiegoś tłuszczu. Soczewicę, cebulkę (bez tłuszczu ze smażenia), jajko wymieszać, przyprawić do smaku i dodać tyle bułki tartej żeby nie było za rzadkie Uformować z masy kotlety (z takiej porcji wychodzi około 6-7 kotletów), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczyku aż się zrobi chrupiąca skórka.

Źródło: www.uwielbiam.pl

Kotlety z soczewicy i fety

Kotlety z soczewicy i fety

  • rozgotowana czerwona
  • soczewica
  • ser typu feta
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
Składniki wymieszałam w miare dokładnie, formowałam kotlety i smażyłam na patelni.

Źródło: forum.gazeta.pl

Kotlety z soczewicy i orzechów

  • 3/4 szklanki soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały seler naciowy
  • szklanka orzechów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej
  •  
Ugotować soczewicę w 1,5 litra wody pod przykryciem w czasie 30 minut. Podsmażyć cebulę i czosnek na łyżce oliwy. Ugotowaną soczewicę zmieszaną z cebulką, pokrojonym selerem naciowym i orzechami przekręcić przez maszynkę. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie.


Kotlety z soczewicy i ryżu

Ugotować soczewicę i ryż, połączyć z pokrojonymi pieczarkami, cebulą, przyprawić, piec w piekarniku.


Kotlety z utartych warzyw

  • 1,5 szklanki utartych warzyw
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • tymianek lub bazylia
  • sałata do dekoracji
Utarte jarzyny (marchew, seler, por, dynia, cebula lub inne) lekko posolić, aby zmiękły, odstawiając je pod przykryciem na około 1 godzinę. Następnie dodać mąkę i tyle zimnej wody, aby ciasto było dosyć gęste. Doprawić solą i tymiankiem (lub bazylią). Łyżką nabierać małe porcje ciasta i smażyć Na gorącym oleju z obu stron. Podawać na liściach sałaty. Mąki do tej potrawy można zmieszać w dowolnej proporcji.


Kotlety z ziemniaków i sera

  • 70 dag ziemniaków
  • 30 dag białego sera
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól
  • 2 łyżki tartej bułki
  • olej sojowy
  •  
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić, obrać z łupin i utłuc. Dodać biały ser rozgnieciony widelcem, jajka, mąkę i sól a następnie zagnieść ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy uformować kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z surówką i sosem pomidorowym lub grzybowym.


Kotlety ziemniaczane

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
Do zmielonych ugotowanych ziemniaków dodać podsmażoną drobno posiekaną cebulę. Dodać jajka i doprawić do smaku. Z ciasta uformować nieduże kotlety. Usmażyć i podawać z sosem grzybowym i surówką.


Kotlety ziemniaczane z jabłkami

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag jabłek
  • 3 dag masła
  • 2 jaja
  • 5 dag mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dag tartej bułki
  • olej do smażenia
  • sól
  •  
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę i ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, wymieszać z ziemniakami. Następnie mieszając dodać kolejno: mąkę z proszkiem, jabłka starte na tarce o grubych oczkach, sól i pianę z białek. Uformować i obtoczyć w tartej bułce nieduże owalne kotleciki i usmażyć je na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i z surówkami z warzyw.

Źródło: www.kulinaria.pl

Kotlety ziemniaczane z orzechami

  • 50 dag ziemniaków
  • cebula
  • pęczek posiekanego koperku
  • mąka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jaja
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • lub uprażonych na patelni ziaren sezamu
  • tarta bułka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wymieszać ziemniaki, cebulę, 2 jaja, 3 łyżki tartej bułki, koperek, orzechy lub sezam i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć je w mące, jaju i tartej bułce. Usmażyć na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać z sosem grzybowym lub koperkowym i z surówką.

Źródło: www.kulinaria.pl

Placki (kotlety) gryczane

[16.12.2001] Smażone placki z ugotowanej kaszy gryczanej poznałem kilka lat temu w Krakowie, gdy często gościłem u Anki Bargiel i Rafała Bujnowskiego. Kojarzyć mi się więc będą już zawsze z tym wysokim, mocno zdewastowanym mieszkaniem na ulicy Koletek, w którym unosił się zapach schnących olejnych obrazów. Można jeść samo, albo z dodatkiem świeżych warzyw, na przykład pomidora. Koszt: 3-4 zł (duża ilość placków - na 3-4 osoby).

  • Składniki podstawowe:
  • kasza gryczana (szklanka)
  • 3-4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • cebula
  • Składniki wymienne:
  • papryka
  • pestki słonecznika
  • natka pietruszki i inne zioła
  • czosnek
  • sól, pieprz, olej
Ugotować kaszę gryczaną: do 1/2 litra gotującej się wody wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i łyżeczkę oleju i szklankę kaszy. Gotujemy na małym ogniu 20 minut pod przykryciem. Taka kasza jest już sama w sobie przepyszna, zwłaszcza, jak się uda nam na sypko i sucho i pod koniec gotowania dodamy rozgnieciony czosnek i masło, doskonała na przykład ze świeżym pomidorem i cebulą, albo z podsmażonym boczkiem. Ale to innym razem, teraz robimy placki. Do ugotowanej kaszy wbijamy jaja, sypiemy mąkę i płatki, dodajemy zeszkloną na maśle cebulę, przyprawy i inne dodatki, mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka to dodajemy płatków owsianych, jeśli zbyt gęsta, to można dodać jajko, albo trochę mleka. Smażymy na oleju z obu stron po kilka minut.

Źródło: www.pesto.art.pl

Jesteś na podstronie serwisu → KulinariaStrona głównaStrona powitalna