Jesteś na podstronie serwisu → KulinariaStrona głównaStrona powitalna

Wegetariańskie potrawy z grilla

Bagietka z grilla
Bakłażany z grilla
Cebula z grilla
Faszerowana cukinia z grilla
Grillowana cukinia
Grillowana gruszka
Grillowana kukurydza
z masłem ziołowym

Grillowana papaja z imbirem
Grillowane banany I
Grillowane banany II
Grillowane banany III
Grillowane brzoskwinie
Grillowane gruszki

Grillowane pieczarki z migdałami
Grillowane romby polenty
z sosem caponata

Grillowane warzywa
Grillowane warzywa zawijane w tortillas
Grillowany ananas
Grillowany chlebek ze smarowidłem
Kolby kukurydziane z grilla
Kolorowa papryka z grilla
Papryka faszerowana serem z grilla
Papryka nadziewana z grilla
Papryka z grilla z farszem
Pieczarki grillowane z serem
Pieczarki pesto z grilla

Pieczarki z grilla
Pieczarki z grilla faszerowane serem lazur
Pieczarki z serową kołderką z grilla
Pieczone banany w sosie rumowym z grilla
Pieczone banany z rumem z grilla
Pieczywo czosnkowe z grilla
Seler zapiekany z grilla
Ser pleśniowy z grila
Szaszłyk warzywny z grilla
Wegetariański szaszłyk z grilla
Zielone łodzie z grilla
Ziemniaki grillowane w folii
Ziemniaki z masłem czosnkowym z grilla


Bagietka z grilla

  • bagietka
  • kilka pieczarek
  • kawałek żółtego sera
  • kilka ząbków czosnku
  • masło
  • łyżeczka dobrej musztardy lub keczupu
  • natka pietruszki
     
Przekroić bagietkę, posmarować obydwie części masłem, jedną posypać rozgniecionym czosnkiem, rozłożyć pokrojone na plasterki pieczarki, na to żółty ser starty lub w plasterkach. Drugą połowę posmarować musztardą, keczupem lub posypać pietruszką (jak kto woli), złożyć bagietkę, przekroić na 4 kawałki lub więcej (zależy, jak długa bagietka), każdy zawijąc w folię aluminiową. Piec z dwóch stron na grillu, po kilka minut, aż się zrumienią i będą chrupiące.

Źródło: kuchnia.o2.pl

Bakłażany z grilla

  • 3 duże bakłażany
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 mała cytryna
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • miód
Bakłażany pokrój w plastry grubości 1 cm. Posyp solą z obu stron i pozostaw na godzinę. Następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Z cytryny wyciśnij sok, połącz z miodem (odrobina), pieprzem i solą. Cały czas energicznie mieszając, dodawaj powoli oliwę. Posmaruj marynatą plastry bakłażana i grilluj je z obu stron jak najniżej nad ogniem. Zgrillowane plastry włóż do reszty marynaty wymieszanej z posiekaną bazylią. Podawaj ze świeżym białym pieczywem.

Źródło: uczta.vege.pl

Cebula z grilla

  • 5-10 średnich cebul
  • miód
  • świeża bazylia
Cebule obrać z łupin, umyć, rwać prostokątne kawałki foli aluminiowej - tak by zmieściła się w nich cebula. Owijać każdą cebulkę w osobnej folii - tak aby przypominało to cebulę z ogonkiem. Tak owinięte cebulki kłaść bezpośrednio do żaru na grillu. Cebulki są dobre do zjedzenia po około 5-10 minutach (zależy od intensywności żaru i wielkości cebul). Można je zjeść z sosem czosnkowym, majonezowym czy innymi dodatkami.
Wersja bogatsza - Do cebul przekrojonych na pół dodaje miód wymieszany ze świeżą bazylią i dopiero je zawijam w folię. Po upieczeniu cebulki nabierają lekko słodkawo-ziołowego smaku.

Źródło: kuchnia.o2.pl

Faszerowana cukinia z grilla

  • 8 cukinii
  • czosnkowo-cebulowa Rama Creme Bonjour
  • 3 młode cebule
  • 2 ugotowane jajka
  • 3 dkg tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Cukinie myjemy i obcinamy końcówki. Kroimy wzdłuż i wydrążamy miąższ łyżką. Cebulę obieramy i siekamy. Delikatnie mieszamy posiekany miąższ cukinii, Ramę, jajka, parmezan i tymianek. Dodajemy łyżkę oliwy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Połówki cukinii napełniamy farszem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na grillu. Pieczemy około 30 minut, a potem tylko jemy i jemy.

Źródło: www.muratordom.pl

Grillowana cukinia

  • 4 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag sera pleśniowego
  • 1 pęczek świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju sojowego
Cukinie umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż w formie wachlarza. Umytą bazylię posiekać z czosnkiem, posypać solą i pieprzem, pokropić olejem, wymieszać z pokrojonym w kostkę serem. Farsz włożyć do nacietej cukini. Opiekać na folii, lub owinięte w folię aluminiową około 20 minut.

Źródło: internet

Grillowana gruszka z serem pleśniowym i żurawiną

  • 4 twarde gruszki
  • ser pleśniowy
  • 8 łyżeczek dżemu z żurawin lub jarzębiny
Gruszki umyć, przekroić na pół, nie obierać, usunąć pestki. W powstałe zagłębienie włożyć po łyżeczce dżemu i posypać rozkruszonym kawałkiem sera. Zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kilka, kilkanaście minut aż gruszki zmiękną.

Źródło: www.muratordom.pl

Grillowana kukurydza z masłem ziołowym

kukurydza, grilowana kukurydza z masłem ziołowym
  • 8 kolb kukurydzy
  • 1 kostka masła
  • po 1 łyżeczce posiekanych liści oregano, bazylii i pietruszki
Odwiń kukurydzę z wierzchnich liści, jednak nie odrywaj ich. Usuń wszystkie włókna okrywające kolby. Złóż liście z powrotem. Każdą kukurydzę w dwóch miejscach obwiąż sznurkiem. Włóż kolby na 20 minut do zimnej wody, aby nią nasiąkły. Żeby nie wypływały na powierzchnię, postaw na nich np. miseczkę z wodą. Wyjmij kukurydzę z wody, otrząśnij i połóż na grill. Należy ją grillować 20 minut bezpośrednio nad rozżarzonymi węglami, jednak tak, aby ogień zbytnio jej nie dosięgał. W ten sposób ziarna kukurydzy pod liśćmi ugotują się, a odrobinę przypalone liście dodadzą im aromatu. Podczas grillowania kukurydzę obracaj co jakiś czas. Miękkie masło wymieszaj z posiekanymi ziołami i pieprzem i nałóż do malutkich miseczek. Obierz kukurydzę i podawaj z masłem do smarowania lub maczania.

Źródło: uczta.vege.pl

Grillowana papaja z imbirem

  • 1 papaja
  • sok z 1 limonki
  • 4 łyżeczki drobno mielonego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
Papaję przekrój wzdłuż na pół, usuń czarne pestki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na 4 plastry. Następnie ułóż na folii aluminiowej, skrop sokiem z limonki. Cukier wymieszaj z imbirem, posyp nim papaję. Grilluj aż cukier się skarmelizuje, a papaja będzie miękka.

Źródło: internet

Grillowane banany I

  • banany
  • miod
  • cynamon
Banany ukladamy na grilu ze skórką i pieczemy ok. 3 - 4 minuty. Przed podaniem (podajemy banana w skórce) nacinamy skórkę i banana z jednej strony i polewamy w środku miodem i posypujemy cynamonem.

Źródło: kuchnia.verus.pl

Grillowane banany II

  • banany
  • goździki
  • czekolada - koniecznie gorzka
  • alkohol
W banany w skórce wbijamy w jednym rządku wzdłuż obok siebie goździki - tak w odstępie do 1 cm. Najlepiej zrobić to przynajmniej na 2 godziny przed grillowaniem. Ja osobiście robię je nawet dzien wcześniej i wsadzam do lodówki na noc. Nastepnie banany grilluję, aż będą brązowe (może też nawet wypływać sok z nakłutych goździkami miejsc). Banan w środku musi być mięciutki. Następnie rozcinamy skórkę z obu stron wzdłuż rządku z goździkami. Banana nadziewamy wzdłuż drobno posiekanymi cząstkami czekolady (która się rozpływa pod wpływem temperatury) i polewamy oczywiście wybranym alkoholem (polecam becherovkę, może też być żubrówka, koniak, rum, byle nie czysta wódka).

Źródło: kuchnia.o2.pl

Grillowane banany III

  • banany
  • cukier waniliowy
  • tarty imbir lub cynamon
Banany (nie obieramy ze skórki!) kroimy wzdłuż na pół. Posypujemy startym imbirem - najlepiej przez małe sitko, tak żeby przykryć lekką warstewką miąższ. Potem posypujemy miąższ cukrem waniliowym. Następnie urywamy kawałek folii aluminiowej - podwójnej wielkości grilla i formujemy kopertę. Połowa folii będzie leżeć na grillu, a drugą częścią (nie odrywamy jej!) przykrywamy położone na folii banany i zaginamy brzegi. Grillujemy, zaglądając co kilka minut pod folię, do momentu kiedy miąższ będzie odchodził od skórki. Można podawać z bitą śmietaną.

Źródło: www.muratordom.pl

Grillowane brzoskwinie

  • 2 szklanki malin
  • 1 łyżka cukru
  • 4 brzoskwinie
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,25 szklanki topionego masła
  • 0,5 litra lodów waniliowych
Maliny delikatnie wymieszaj z cukrem i połową cukru waniliowego. Brązowy cukier, masło, imbir i resztę cukru waniliowego wymieszaj w dużej misce. Włóż połówki brzoskwiń i obtocz w syropie. Folię aluminiową złóż na pół i podwiń rogi do góry, by powstała mała miseczka, w którą włożysz brzoskwinie - na każdą brzoskwinię potrzeba oddzielny kawałek folii. Ułóż brzoskwinie płaską stroną do dołu. Grilluj na średnim żarze przez 8 minut lub dopóki cukier nie zacznie zamieniać się w karmel. Wtedy odwróć brzoskwinie i grilluj jeszcze kilka minut. Podawaj gorące z lodami waniliowymi i malinami.


Grillowane gruszki

  • 4 gruszki
  • 5 łyżek masła
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • kilka listków natki do dekoracji
gruszki, gruszka
Odłóż do dekoracji 8 połówek orzechów włoskich, pozostałe drobno posiekaj. Ser pleśniowy rozgnieć widelcem. Odłóż łyżkę masła, resztę utrzyj z serem i posiekanymi orzechami. Gruszki (najlepiej odmiany Williams) przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Posmaruj masłem 8 kawałków folii aluminiowej. Do wydrążonych gruszek nałóż po pół łyżeczki masy serowo-maślanej. Owoce ułóż na folii, zawiń, ułóż na rozgrzanym ruszczie, piecz 5 minut. Zdejmij z grilla, odwiń folię i nałóż resztki masy serowej. Gotowe gruszki udekoruj połówkami orzechów i listkami natki.

Źródło: kuchnia.verus.pl

Grillowane pieczarki z migdałami

  • duże pieczarki
  • por
  • ser brie
  • siekane migdały
  • sól, pieprz
  • masło
Pieczarki obrać i umyć, odciąć trzonki. Wydrążyć łyżeczką odrobinę w środku. Trzeba uważać, żeby pieczarki nie pękły i żeby ścianki pieczarkowych miseczek nie były zbyt cienkie. Trzonki i to, co wydrążone z pieczarek posiekać. Umyć i posiekać pora - trochę białej i trochę zielonej części. Na patelni rozpuścić masło i smażyć posiekane pieczarki z porem, aż odparuje woda. Na drugiej suchej patelni uprażyć migdały. Uwaga - bardzo łatwo się przypalają - mają być brązowe, a nie czarne. Pokroić w kostkę ser brie. Przestudzić pieczarki z porem i wymieszać z serem i migdałami, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem kapelusze i zawijać w kawałki folii aluminiowej. Układać na grillu i chwilę grillować zamknięte - potem rozchylić folię. Do faszerowanych pieczarek podawać pieczywo.

Źródło: www.muratordom.pl

Grillowane romby polenty z sosem caponata

  • 1,5 szklanki polenty
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki tartego
  • parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • s o s:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta pieprzu
  • 1 duży bakłażan
  • 1 duża papryka czerwona
  •  
  • 2 szklanki siekanych pomidorów z puszki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki siekanych świeżych liści bazylii
  • 20 posiekanych czarnych oliwek
  • 3 łyżki marynowanych kaparów
parmezan
W garnku o grubym dnie zagotuj półtora litra wody, dodaj 1 łyżeczkę soli. Powoli, cały czas mieszając, wsypuj polentę. Gotuj ją 5 minut na dużym ogniu. Dodaj pieprz i oregano, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, 15 minut, aż masa będzie bardzo gęsta (taka, że stanie w niej łyżka). Przełóż polentę do wysmarowanej oliwą blaszki do pieczenia (najlepiej kwadratowej, o boku 23 cm), wygładź wierzch i wstaw do lodówki na parę godzin, żeby stężała. W tym czasie przygotuj sos. Bakłażan i paprykę umyj i pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Podgrzej w rondelku oliwę,a kiedy będzie gorąca, wrzuć do niej bakłażan, smaż 3 minuty, dodaj paprykę i duś razem pod przykryciem 10-15 minut, aż bakłażan będzie jędrny. Mieszaj. Dodaj pomidory i przecier, sól, bazylię, zwiększ ogień do maksimum i mieszając gotuj przez parę minut, by odparować wodę. Dodaj cukier, oliwki, kapary i pieprz. Pokrój polentę na 12 rombów, posmaruj oliwą i piecz na rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony. Podawaj romby z grillowanej polenty polane sosem caponata i posypane tartym parmezanem. Dla lepszego smaku możesz położyć na wierzch każdej porcji po parę listków rucoli.
Caponata to włoska sałatka ze smażonych bakłażanów, pomidorów, oliwek i kaparów. Sos caponata to pomysł jednego z moich australijskich przyjaciół na bardziej płynną wersję sałatki, idealną jako dodatek do grillowanej polenty.

Źródło: uczta.vege.pl

Grillowane warzywa

  • bałkażan
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • sól
Bakłażana dokładnie umyć i pokroić wzdłuż jego długości na plastry tak, aby się nie połamały. Oprószyć delikatnie solą i odstawić aż puszczą sok. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Gdy z bakłażana odcieknie woda, należy go dokładnie osuszyć. Następnie nakładać na niego plasterki cukinii, pokrojoną w paski paprykę, zawinąć i spiąć wykałaczką. Piec na folii lub tacy aluminiowej do uzyskania miękkości.

Źródło: www.we-dwoje.pl

Grillowane warzywa zawijane w tortillas

Tortillas to meksykańskie okrągłe placki z mąki pszennej. Można kupić je w większych supermarketach lub sklepach z żywnością orientalną. Warzywa z grilla można też podać z innym pieczywem, np. indyjskimi czapati (inna nazwa - paratha) czy izraelskimi pittami, lub w kawałku wydrążonej, opieczonej na grillu bagietki.

  • 8 placków tortillas
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 2 małe żółte cukinie
  • 8 małych pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża zielona papryka
  • m a r y n a t a:
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ewentualnie 1 ząbek czosnku
  • s o s:
  • 50 g fety
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • parę listków świeżej bazylii
Wymieszaj i roztrzep widelcem wszystkie składniki marynaty, jeśli lubisz, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Umyj i pokrój warzywa w kostki o boku 2,5 cm. Pomidory pokrój wzdłuż na ćwiartki i wybierz z nich nasiona. Wrzuć warzywa do miski, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Na metalowe ruszty nabijaj po kolei kawałki różnych warzyw. Piecz co najmniej 10 cm nad żarem przez 15 minut, aż warzywa będą złoto-brązowe i miękkie. Co jakiś czas obracaj. Możesz do nabijania użyć drewnianych patyczków do szaszłyków, musisz je jednak potrzymać parę godzin w wodzie, aby nie zapaliły się na grillu. Posmaruj placki z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek, przypiecz na grillu z obu stron po kilkanaście sekund. Formuj z placków rożki, wkładaj do nich dużą ilość warzyw ściągniętych z rusztu. Wymieszaj jogurt z fetą na gładką masę, dodaj posiekaną drobno bazylię i posyp po wierzchu papryką. Podawaj każde tortillas razem z łyżką sosu na wierzchu.

Źródło: uczta.vege.pl

ananas

Grillowany ananas


   •  1 ananas - bardzo słodki typu gold (np. del Monte Gold)

Ananas obierz, pozostaw pióropusz. Powycinaj tzw. oczka z miąższu owocu. Cały ananas nabij na szpadę i grilluj, aż będzie miękki i zacznie ociekać sokiem. Odkrawaj plastry i podawaj na gorąco.

Źródło: kuchnia.gazeta.pl

Grillowany chlebek ze smarowidłem

  • 1 chleb (najlepiej zwykły, żytni)
  • 40 dkg żółtego sera (np. gouda)
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku lub 2 nieduże cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • kostka masła
  • sól
  • pieprz
Chleb należy pokroić na kromki 1,5-2 cm. Smarowidło: ser zetrzeć na cienkich oczkach. Ząbki czosnku przepuścić przez wyciskacz lub bardzo drobno pokroić. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Jeżeli cebula to bardzo drobno pokroić. Tak przygotowane składniki smarowidła wsypać do miski wraz z kostką masła. Można dosypać soli i pieprzu do smaku. Następnie wszystko dokładnie utrzeć. Składniki muszą być tak utarte, aby można było je w miarę dobrze rozsmarować na przygotowanych kromkach. Kromki posmarować i złożyć znowu w postać bochenka chleba. Tak złożony chleb zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na grillu. Grillować 10-15 minut z obu stron.

Źródło: www.muratordom.pl

kukurydza, kolby kukurydziane z grilla

Kolby kukurydziane z grilla

  • średnie kolby kukurydzy
  • masło
  • sól
Oczyścić kolbę z miękkich liści i włosków. Suche liście okrywające kolbę delikatnie odsunąć. Natrzeć wewnątrz kukurydzę dokładnie masłem i solą. Okryć z powrotem kolbę liśćmi, dokładnie wygładzając je wokół kukrydzy. Umieścić kolby na brzegach grilla i piec około 25 minut, od czasu do czasu przewracając i pilnując aby nie zapaliły się.

Źródło: internet

Kolorowa papryka z grilla

Kolorowa papryka z grilla

  • 2 czerwone cebule
  • 2 słodkie cebule Vidalias
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
  • ewentualnie ulubione zioła
Papryki i cebule pokroić na ćwiartki, i wymieszać z oliwą (do oliwy można dodać bazylii, oregano lub inne ulubione zioła). Położyć na grillu, piec obracając tylko raz. Najlepiej grillować w specjalnym koszyku na warzywa, ma drobną siatkę i nie ma obawy, że kawałek papryki wpadnie do węgli.

Źródło: internet

Papryka faszerowana serem z grilla

  • papryka
  • ser feta
  • świeże zioła (mięta, tymianek bazylia)
Podłużne papryczki nacinamy z jednej strony, wydłubujemy pestki, nadziewamy serem uprzednio wymieszanym z ziołami (jak kto lubi), smarujemy oliwą i kładziemy na grilla. To tyle, parę minut i mamy pyszną zakąskę. Podawać z czerwonym wytrawnym winem.

Źródło: www.muratordom.pl

Papryka nadziewana z grilla

  • papryka
  • ryż
  • cebula
  • marchewka
  • kukurydza z puszki
  • oliwa
Podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę, dodajemy marchewkę w plasterkach i na koniec kukurydzę. Całość dusimy około 20 minut dodając ryż. Paprykę kroimy na pół i nadziewamy farszem ryżowym. Układamy na grillu. Grillujemy około 10-15 minut aż papryka zmięknie.

Źródło: kuchnia.o2.pl

Papryka z grilla z farszem

  • 6 sztuk czerwonej papryki
  • 2 duże pomidory
  • żółty ser
  • 1 młoda cukinia
  • natka pietruszki
  • koperek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • masło
Paprykę przekroić wzdłuż na pół, wysmarować od zewnątrz oliwą. Zawinąć w folię aluminiową. Pomidory, cukinię, ser pokroić w kostkę, wymieszać. Dodać drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz umieścić w papryce. Na każdą papryczkę położyć płaską łyżeczkę masła. Grillować, aż roztopi się ser i masło.

Źródło: kuchnia.o2.pl

Pieczarki grillowane z serem

  • 1 kg pieczarek
  • 50 dkg sera żółtego
  • 2 sztuki serka typu Almette
Pieczareczki obieramy i zostawiamy tylko kapelusiki. Dobrze żeby pieczarka była dość duża i miała głęboki kapelusik. Do kapelusza wkładamy serek - ja najczęściej używam Almette paprykowego ( smak zależy od gustu ), ale moża każdy inny. Na to kładę ser zółty, tak aby przykrył kapelusz i kładę na grilla. Najlepiej położyć na sreberku. Jak pieczarka zrobi się miękka i ser się roztopi - danie gotowe do zjedzenia.

Źródło: internet

Pieczarki pesto

Pieczarki pesto z grilla

    • 12 dużych pieczarek       • 0,25 szklanki oliwy
  • p e s t o:
  • 2 szklanki świeżych liści bazylii
  • 0,5 szklanki startego parmezanu
  • 0,75 szklanki oliwy
  • 1 łyżka migdałów
  •  
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 0,25 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
     
Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Wszystkie składniki pesto zmiksować na gładka masę, przyprawić. Pieczarki umyć, osuszyć, nóżki odrzucić. Oliwę wlać do miseczki, zanurzać w niej po kolei grzyby. Kapelusze układać na grillu spodem do rusztu, piec, aż brzegi się przyrumienią, odwrócić, nałożyć pesto, upiec na złoty kolor.


pieczarki i pietruszka

Pieczarki z grilla

  • 24 średnie grzyby
  • 1/4 filiżanki posiekanej świeżej cebulki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta pokruszonego pieprzu
  • 1/4 filiżanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 filiżanki posiekanej szynki (gotowanej nie wędzonej)
  • 1 łyżka pociętej pietruszki
Odciąć ogonki grzybów, oczyścić, odłożyć kapelusze. Posiekać ogonki i obsmażyć z cebulką na 1 łyżce masła, na półmiękko. Dodać mąkę, majeranek i pieprz, wymieszać, dodać wino. Smażyć do miękkości, aż pojawią się bąbelki w sosie. Na końcu wmieszać szynkę i pietruszkę. Nadziać kapelusze pieczarek mieszaniną grzybowo-szynkową. Owinąć kapelusze w folię, dodając do każdego zawiniątka odrobinę masła. Grillować na średnim lub małym żarze od 15 do 20 minut w zależności od wielkości pieczarek. Po upieczeniu wyjąć z folii i podawać posypane świeżą pietruszką.

Źródło: internet

Pieczarki z grilla faszerowane serem lazur

  • pieczarki
  • ser lazur
  • starty drobno na tarce ser żółty gouda
  • odrobina masła
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • zielona pietruszka lub tymianek
Pieczarki obieramy ze skórki. Z serów, masła i czosnku robimy pastę. Pieczarki solimy, pieprzymy i faszerujemy masą, posypujemy tymiankiem lub pietruszką. Zawijamy w folię i kładziemy na grill. Można też takie pieczarki opanierować w bułce i jajku i usmażyć na patelni. Wybornie smakują z czerwonym wytrawnym winem.

Źródło: kuchnia.o2.pl

Pieczarki z serową kołderką z grilla

  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 dkg żółtego sera
  • sól, pieprz
  • oliwa
Pieczarki dobrze umyć. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojone trzonki pieczarek. Dodać przyprawy i podusić chwilę. Tak przygotowanym farszem napełnić kapelusze i posypać startym serem. Pieczarki ułożyć na aluminiowej tacce i owinąć folią aluminiową. Piec na grillu około 15 minut.

Źródło: www.muratordom.pl

Pieczone banany w sosie rumowym z grilla

  • 6 dojrzałych bananów
  • 3 limonki lub małe cytryny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • parę kropli olejku rumowego
  • 0,5 l lodów waniliowych
Banany przekrój wzdłuż na pół, miejsca przecięcia posmaruj sokiem z 1 limonki. Piecz na rozgrzanym grillu skórką do dołu 4 minuty. W garnuszku roztop 2 łyżki masła, dodaj cukier, olejek rumowy i sok z 2 limonek. Zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Pozostałym masłem posmaruj przecięcia bananów i przewróć je na grillu. Piecz około 5 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podawaj polane sosem rumowym, z gałką lodów waniliowych.

Źródło: uczta.vege.pl

Pieczone banany z rumem z grilla

  • 6 krótkich bananów
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 125 ml rumu
  • limonka przekrojona na 6 cząstek
Banany obrać i podzielić wzdłuż na połowy, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Masło utrzeć z cukrem. Masę nałożyć na banany i oprószyć odrobiną cynamonu. Zawinąć pakiety z folii. Piec na ruszcie przez 10-15 minut. Ostrożnie rozwinąć pakunki i polać banany podgrzanym rumem. Podpalić i podać płonące. Osobno podać kawałki limonek do wyciśnięcia ich soku na banany.

Źródło: internet

Pieczywo czosnkowe z grilla

  • bagietka lub bułki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • duży ząbek czosnku
  • pieprz ziołowy
  • ketchup
Wszystkie składniki (prócz bułeczek) dobrze wymieszać. Sosem posmarować kromki pieczywa, owinąć je folią aluminiową i grillować do uzyskania chrupkości.

Źródło: internet

Seler zapiekany z grilla

  • 1-2 średniej wielkości selery
  • 6-8 plastrów żółtego sera
  • łyżka masła lub margaryny
  • pomidor
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • jarzynka
Selery wyczyścić, pokroić na plastry grubości około 1-1,5 cm, posypać przyprawami, ułożyć na folii aluminiowej, dodać odrobinę tłuszczu i dokładnie zawinąć. Położyć na rozgrzanym grillu na około 15 minut, później plastry odwrócić i zapiekać do czasu aż seler zmięknie (średnio przez około 10 minut). Pod koniec, na każdym krążku selera położyć plasterek sera i jeśli się lubi - kawałek świeżego pomidora. Seler tak przyrządzony jest naprawdę pyszny.

Źródło: www.muratordom.pl

Ser pleśniowy z grila

  • ser pleśniowy
  • chleb
  • masło solone
  • folia aluminiowa
Ser pleśniowy zawinąć w folię aluminiową (można od góry zostawić "lufcik", dzięki temu szybciej się zrobi). Gotowość sera sprawdzamy naciskając lekko folię. Jeśli ser będzie miękki, to znaczy, że jest gotowy i po rozcięciu rozpłynie się. Wyłożyć na talerz. Zajadać z chlebem posmarowanym solonym masłem.

Źródło: www.muratordom.pl

Szaszłyk warzywny z grilla

  • pieczarki
  • cebula biała i czerwona
  • papryczka
  • ogórek korniszon
  • oliwki
     
  • marynata:
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy

  •  musztarda
  • pare ząbków czosnku
W sumie najlepiej by było namoczyć wsio w marynacie, tak co najmniej godzinkę. Ostatecznie przy spontonie można kropić w trakcie grillowania. Z marynatą nie ma co kombinować całość mieszamy, czosnek wgniatamy. W sumie najlepiej się miesza w słoiku z nakrętką sposobem "shake it". Z szaszłykami też nie ma co kombinować, nabijamy na patyka i na grilla. Jeśli nie namoczyliśmy, skrapiamy marynatą w trakcie grillowania.

Źródło: www.kblox.km-net.pl

Wegetariański szaszłyk z grilla

  • 4 małe ziemniaki
  • 4 małe cebule
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 2 zielone słodkie papryki
  • 4 małe pomidory
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
  • 1 łyżka soli czosnkowej
  • czarny pieprz
     
     
Ziemniaki i cebule obrać i poćwiartować, ugotować osobno na parze (5-10 minut, na półmiękko). W międzyczasie wypestkować i pokroić papryki w 4 cm paski. W małej misce zmieszać ze sobą: masło, sól czosnkową, czarny pieprz i posiekane oregano. Odsączyć ziemniaki i cebule, nadziać na szpikulce, przedzielając papryką i pieczarkami i pokrojoną w talarki cukinią. Za pomocą pędzelka nasmarować szaszłyki sosem, piec na gorącym grillu przez 5 minut. Nadziać pomidory i piec dalsze 5 minut. Natychmiast podawać.

Źródło: kuchnia.o2.pl

ser, cebula

Zielone łodzie z grilla

  • 1 i 1/2 filiżanki grzanek
  • 3/4 filiżanki startego sera mozzarella
  • 3/4 filiżanki pokrojonych pomidorów
  • 1/3 filiżanki gorącej wody
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 3/4 łyżeczki liści oregano
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 3 duże zielone papryki
  • przecięte na pół
  • i oczyszczone z gniazd
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz papryki. Napełnić mieszanką połówki papryk (do połowy). Każdą paprykę położyć na kawałku folii i owinąć nią spód papryki tak, aby wierzch pozostał otwarty, a folia zawijała się wokół brzegów papryki. Grillować na średnim żarze od 20 do 30 minut, aż papryka bedzie miękka. Po 15-20 minutach grillowania przykryć wierzch papryk folią tak, by przez ostatnie 10 minut pieczenia papryki były całe zawinięte folią.

Źródło: internet

Ziemniaki grillowane w folii

  • 8 dużych ziemniaków
  • olej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki kminku
  • masło
  • masło czosnkowe
  • pikantne sosy
  • folia aluminiowa
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką. Osuszyć je i naciąć z jednej strony. 8 kawałków folii aluminiowej posmarować po matowej stronie olejem i posypać solą wymieszana z kminkiem. Ułożyć na niej ziemniaki i dokładnie zawinąć. Ziemniaki ułożyć na średnim ruszcie, piec około 45 minut w temperaturze 220°C. Po tym czasie ziemniaki wyjąć, rozkroić je do połowy i nałożyć po łyżce masła. Ponownie włożyć do pieca. Piec około 5 minut. Podawać z masłem czosnkowym lub pikantnymi gotowymi sosami. Zależnie od pory roku robimy to w piecyku lub na grillu.

Źródło: student.agh.edu.pl

Ziemniaki z masłem czosnkowym z grilla

  • ziemniaki
  • czosnek
  • masło
  • koperek
  • sól
  • folia aluminiowa
  • rozpalony grill
Ziemniaki (w mundurkach ) średniej wielkości podgotować w wodzie na półmiękko. Rozgnieść czosnek (6-8 ząbków), wymieszać z połową kostki miękkiego masła. Ziemniaki obrać ze skórki, obtoczyć w posiekanym koperku, położyć na kawałku folii aluminiowej. Na każdy nałożyć łyżkę masła z czosnkiem i zawinąć w folię. Ułożyć na ruszcie i grillować przez 15-20 minut.

Źródło: www.muratordom.pl


W tym serwisie znajdziesz również przepisy na inne potrawy z grilla:

[Sałatka z grillowaną papryką]   [Sałatka z grillowanego bakłażana]   [Sałatka z warzywami z grilla i kuskus]

Jesteś na podstronie serwisu → KulinariaStrona głównaStrona powitalna