Jesteś na podstronie serwisu → PieczywoKulinariaStrona głównaStrona powitalna

Drożdżówki
Drożdżówki - szneki z glancem
Drożdżówki morelowe


Drożdżówki półfrancuskie
Drożdżówki śliwkowo-serowe
Drożdżówki z bryndzą


Drożdżówki z powidłami lub serem
Drożdżówki z wiśniami
Drożdżówki ze śliwką

Drożdżówki

  • 1 kg mąki + 5 łyżek na rozczyn
  • 6 jajek + żółtko
  • 10 dkg drożdży
  • ok. szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • bakalie: rodzynki, orzechy, suszone owoce
  • białko lub jajko do smarowania ciasta
  • mak lub sezam do posypania ciasta
     
W niewielkim naczyniu, z mąki (5 łyżek) rozkruszonych drożdży, ciepłego mleka i łyżki cukru, przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (najlepiej na parze), roztopić margarynę z masłem, podgrzać mleko. Gdy rozczyn podwoi objętość dodać go do mąki, następnie kolejno dodawać ubite jajka, roztopiony tłuszcz i mleko, na końcu dodać bakalie. Dokładnie wyrabiać ręką pulchne ciasto. Kiedy ciasto będzie odpowiednio wyrobione i będzie odstawać od ręki należy pozostawić je do wyrośnięcia (przykryć ściereczką naczynie). Gdy już podwoi swoją objętość, ciasto podzielić na dwie części i nałożyć do wysmarowanej wąskiej blaszki. Można ciasto rozwałkować i posmarować dodatkowo konfiturą i zwinąć w rulon - jest smaczniejsze. Przed pieczeniem ciasto posmarować białkiem, posypać makiem i wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec około 1 godziny.
Z tego ciasta robie nawet pączki, tylko dodaję mniej mleka. Przepis niby taki jak wszystkie, ale mój jest zapisany na bilecie kolejowym z Miedzyzdrojów do Szczecina z 1997 r. jest dla mnie także wspomnieniem.

Źródło: znajoma z Gadu-Gadu

Drożdżówki - szneki z glancem

  • 0,5 kg mąki
  • kostka masła lub margaryny
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
     
Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem, jajami, dodać mąkę, sól i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i uformować cienkie wałeczki, zawijać je w kształt tzw. ślimaka. Pozostawić

drożdżówki

w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po czym posmarować je z wierzchu mlekiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w temperaturze około 230°C na złoty kolor. Przygotowanym lukrem z cukru pudru, ciepłej wody i kilku kropel cytryny smarujemy przestudzone

drożdżówki

.

Źródło: kuchnia.kisa.pl

Drożdżówki morelowe

  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 200 ml letniego mleka
  • żółtko
  • łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 25 dag twarogu
  • 18 dużych suszonych moreli
  • szklanka soku jabłkowego
  • 1/3 kostki margaryny
  • 25 dag gotowej masy makowej
  • 6 łyżek konfitury morelowej
Morele zalać sokiem jabłkowym, odstawić na 30 minut. Gotować około 5 minut, osączyć, ostudzić. Każdy owoc przekroić na pół. Drożdże wymieszać z połową mleka, łyżką mąki i 1/3 cukru, odstawić na 10 minut. Połowę skórki z cytryny, 2/3 stopionej margaryny, szczyptę soli, jajko i przesianą mąkę dodać do rozczynu, wlać resztę mleka, wymieszać i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Twaróg zemleć. Jajko rozbić, żółtko oddzielić od białka i zmiksować je z 2 łyżkami cukru i margaryną. Dodać mąkę ziemniaczaną, resztę skórki cytrynowej, rum i twaróg. Białko ubić z resztą cukru, wymieszać z masą serową. Ciasto zagnieść, podzielić na 12 części, uformować kulki, a następnie rozgnieść je na placuszki o średnicy 10 cm, formując nieco wyższy brzeg. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem. Na placuszkach rozsmarować masę makową i po 3 kleksy masy serowej, między nimi ułożyć po 3 połówki moreli. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. Gorące ciastka posmarować konfiturą.
Przygotowanie: 40 minut, pieczenie: 20 minut, 1 sztuka: 440 kalorii, składniki na 12 sztuk.


Drożdżówki półfrancuskie

  • około 2 kg mąki
  • 0,087 kg drożdży
  • 0,087 kg cukru
  • 0,004 kg soli
  • 0,17 kg i 0,20 kg margaryny
  • 1,250 litra wody
  • 2 jaja
     
Zacier: drożdże + 1/3 cukru + 1/6 wody + mąka do zagęszczenia zacieru. Następnie resztę składników oprócz mąki łączymy w osobnym naczyniu (jaja, resztę cukru, resztę wody, sól, ). W międzyczasie rozpuszczamy margarynę (0,17 kg), którą należy po rozpuszczeniu schłodzić. Po wygarowaniu podmłody (zacieru), około 30-40 minut łączymy zacier z pozostałymi składnikami które połączyliśmy wcześniej w osobnym naczyniu. Po dokłanym wymieszaniu dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy. Gdy dodamy połowę mąki, dodajemy ochłodzoną margarynę, ciągle mieszając wsypujemy stopniowo resztę mąki. Gdy ciasto nadaje się do wyjęcia na stolnicę, naturalnie wyrzucamy je na porzednio przesianą mąkę by nie przykleiło się nam do stolnicy. Wyrabiamy ciasto dość długo około 10 minut. (Dobrze wyrobione ciasto to 70 procent sukcesu). Ciasto nie może być zbyt twarde. Następnie tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Z tak rozwałkowanego ciasta zmiatamy dokładnie mąkę. Na 2/3 powierzchni ciasta rozsmarowujemy wstępnie rozgnieciona w rękach margarynę (musi być miękka, i nie może mieć grudek (0,20 kg). Gdy 2/3 ciasta posmarowane jest margaryną, składamy je na trzy razy. Czyli na początek zakładamy część nieposmarowaną do środka, a póżniej częścią posmarowaną przykrywamy całość. Tak złożone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, taki sam jak przed momentem (ciasto w miejscach składania musi być wyczyszczone z mąki). Następnym razem nie smarujemy już ciasta margaryną ale składamy je w ten sam sposób i jeszcze raz rozwałkowujemy. Czynność tą powtarzamy raz jeszcze, z tym, że w końcowym etapie ciasto wałkujemy tylko na długość tak by miało grubość około 1 cm. W rezultacie ciasto jest składane trzy razy. Takie ciasto rozwałkowane na długość (przed cięciem dokładnie zmiatamy mąkę zarówno z góry jak i z dołu ciasta) tniemy na paski grubości około 1-1,5 cm w zależności od tego, jakie duże chcemy mieć

drożdżówki

. Taki pasek chwytamy oburącz i wydłużamy je rozciągając je w powietrzu ( w żadnym wypadku nie kulamy ciasta). Gdy pasek ma dł około 30 - 40 cm. kładziemy go na stolnicę bezwzględnie czystą bez mąki. Kładziemy dłonie na końcach paska i kręcimy go (lewą ręką do siebie a prawą od siebie), tak by pasek stworzył swoistą spiralę. Następnie takowy skręcony pasek zwijamy w kształt ślimaka. Trzeba uważać by zwijać w taką stronę by spirala nam sie nie rozwijała, pasek nie może nachodzić na siebie, w przeciwnym przypadku

drożdżówki

urosną do góry, a nie o to nam chodzi. Koniec zewnętrzny paska podwijamy delikatnie pod spód. Takową

drożdżówkę

kładziemy na blachę i przyduszamy płasko ręką w celu spłaszczenia. Następnie

drożdżóweczkę

smarujemy rozbitym jajkiem (jajko nie jest wliczone w składniki). Na posmarowaną

drożdżówkę

można nałożyć według uznania owoce, kruszankę, kokos, itp. Tak przygotowany produkt wkładamy w warunkach domowych najlepiej do piekarnika rozpalonego na najniższym ogniu, w którym ustawiamy garnek z wodą. Chodzi tu o zaparowanie piekarnika. W takim piekarniku oczywiście nie za gorącym, a nawet do połowy otwartym, garujemy

drożdżówki

przez około 30 minut. Po tych zabiegach możemy przystąpić do wypiekania w temperaturze około 180°C, aż do zarumienienia się wyrobu. Taki produkt po wypieczeniu nadaje się do spożycia, można je też polukrować.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Drożdżówki śliwkowo-serowe

  • 1/2 kg mąki
  • 3 dag drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 30 dag śliwek
  • 20 dag powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 35 dag bialego mielonego sera
  • 1/2 kostki stopionego masła
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2 białka


     
Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże i wlać mleko, lekko zamieszć, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. 2 jajka utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli i stopione masło. Masę maślaną dodać do mąki z zaczynem, dorzucić skórkę z cytryny, wyrobić i odstawić na kolejne 15 minut. Śliwki podzielić na połówki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę. Wymieszać z powidłami i cynamonem. Biały ser utrzeć z łyżką masła, cukrem pudrem, 2 żółtkami, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. 2 białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Ciasto podzielić na 20 porcji, z każdej z nich uformować placuszek o nieco grubszych brzegach. Posmarować je roztrzepanym żółtkiem, rozłożyć na nich porcje masy serowej i niewielkie porcje masy śliwkowej. Odstawić na kolejne 15 minut, piec 25 minut w temperaturze 180°C.


Drożdżówki z bryndzą

Drożdżówki z bryndzą
Drożdżówki jadamy na przeróżne sposoby, najczęściej na słodko lub owocowo. Możemy pokusić sie o zrobienie drożdżówek z bryndzą. Raczej dla dorosłych łasuchów, niż dla dzieciarni. Można je urozmaicić dodatkiem czosnku, zielonego pieprzu lub oliwek. Najsmaczniejsze prosto z pieczenia, jeszcze lekko ciepłe, jako przekąska w towarzystwie dobrze schłodzonego piwa lub wina. Porcje: ? Koszt: 15 zł Trudność: średni Czas: 90 min. Kaloryczność: sporo.

  • na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko oraz 1 żółtko
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • oraz:
  • jedno żółtko do smarowania bułeczek
  • 300 g bryndzy
  • czosnek
  • czarne oliwki
  • pieprz zielony
     
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka (suche drożdże wsypujemy bezpośrednio do mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia. Przesianą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy, roztopione masło, resztę mleka oraz jajka. Wyrabiamy ciasto starannie i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wałkujemy placek o wysokości około 1 cm i wykrawamy placki wielkości 6-7 cm. Układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze, formując wyższy brzeg i układjąc je blisko siebie. Palcami robimy wgłębienie w każdym placku i nakładamy bryndzę - około 1 płaskiej łyżki. Jeśli mamy dodatki, kładziemy je na wierzchu farszu. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika (230°C) i pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy z blachy zaraz po upieczeniu i układamy tak, by ser mial nieco wolnej przestrzeni nad sobą (gorący ser ma płynną konsysencję, gdy nieco przestygnie, stanie się bardziej spoisty).

Źródło: kuchnia.o2.pl

Drożdżówki z powidłami lub serem

Drożdżówki z powidłami lub serem

  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 7 dkg drożdży
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dkg margaryny
  • powidła śliwkowe lub marmolada z jabłek,
  • może być ser przyrządzony jak na sernik
Do miski wsypać połowę mąki zrobić dołek, wlać 0,5 szklanki lekko podgrzanego mleka i dodać drożdże rozrobione z łyżką cukru, pozostawić na 20 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka (lekko podgrzanego), roztopioną margarynę, jajka roztrzepane z cukrem i sól. Dobrze wyrobić ciasto ręką, tak aby było gładkie (około 15 minut). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć połowę ciasta, rozwałkować na kwadrat o grubości 1 cm. Następnie wycinać nożem kwadraty 10×10cm, na środek każdego kwadratu nakładać po łyżce dowolnego nadzienia i zlepić rogi kwadratów po przekątnej. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Gotowe układać w odstępach na wysmarowanej olejem lub margaryną blasze. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Drożdżówki z wiśniami

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • szklanka mleka
  • 6 dag masła
  • 10 dag cukru
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • tłuszcz do formy
  • jajko
  • opakowanie mrożonych wiśni

     
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać letnie mleko, wsypać 1/4 mąki, wymieszać, przykryć, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Rozczyn wlać do miski z pozostałą mąką, dodać żółtka, wyrabiać ciasto, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Wlać stopione masło, dodać skórkę z cytryny, wyrobić. Miskę przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wiśnie rozmrozić na sicie, dokładnie osączyć. Z wyrośniętego ciasta formować natłuszczonymi rękami krążki, nakładać po 2 łyżeczki wiśni, dokładnie zlepiać, kształtując kulki wielkości małego jabłka. Formę posmarować tłuszczem. Bułeczki układać ściśle jedna obok drugiej zlepioną stroną do dołu, odstawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać, posmarować bułeczki. Piec około 45 minut w temperaturze 220°C. Podawać z sosem waniliowym na zimno lub gorąco.
Przygotowanie: 30 min, oczekiwanie: około 1 godz, pieczenie: około 45 min, porcja: 160 kcal, składniki na 20 sztuk.

Źródło: mg2.demo.eo.pl

Drożdżówki ze śliwką

  • opakowanie ciasta drożdżowego w proszku
  • 4 dag drożdży
  • 80 ml mleka
  • jajo
  • budyń o smaku wanilinowym
  • 25 suszonych śliwek
  • 15 dag masła
     
Drożdże rozrób z mlekiem, dodaj łyżkę ciasta w proszku, wymieszaj i odstaw rozczyn na 30 minut. Roztopione masło zostaw do ostygnięcia. Resztę ciasta w proszku dodaj do rozczynu, wbij jajko i wyrób masę. Wlej do niej masło i dalej wyrabiaj, a gdy uzyskasz gładkie ciasto, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu. Z rozwałkowanego ciasta powycinaj koła. W każdym zrób wgłębienie, wypełnij je budyniem, umieszczając pośrodku po jednej śliwce.

Drożdżówki

przełóż na natłuszczoną blachę i wstaw na 30 minut do piekarnika o temperaturze 150°C.

Źródło: gotowanie.x3m.pl

Jesteś na podstronie serwisu → PieczywoKulinariaStrona głównaStrona powitalna