Jeste¶ na podstronie serwisu → PieczywoKulinariaStrona głównaStrona powitalna

Chleb Babi
Chleb czosnkowo-ziołowy pieczony
na li¶ciach chrzanowych

Chleb dietetyczny
Chleb domowy
Chleb domowy chrupi±cy
Chleb domowy z żurem
Chleb dyniowy
Chleb fiński
Chleb grecki
Chleb irlandzki
Chleb juliański
Chleb koperkowy
Chleb kukurydziany
Chleb łotewski
Chleb marynarski
Chleb na zakwasie
Chleb nowy ze starego


Chleb oliwkowy z kremem ricotta
Chleb orzechowy
Chleb pełnoziarnisty razowy
Chleb pitta
Chleb piwno-musztardowy
z ziarnami 6 zbóż

Chleb prowansalski
Chleb pszenny
Chleb pszenny z otrębami
Chleb serowy I
Chleb serowy II
Chleb staropolski
Chleb szkocki
Chleb ¶wi±teczny bakaliowy
Chleb wielkanocny
Chleb z jagodami
Chleb z Laponii
Chleb z nasionami słonecznika


Chleb z pestkami dyni
Chleb z rodzynkami
Chleb z rozmarynem
Chleb z żurkiem
Chleb ze słonecznikiem i orzechami
Chleb zielony
Chleb ziołowy I
Chleb ziołowy II
Chleb ziołowy III
Chleb ziołowy IV
Chleb zwykły domowy
Drożdżowy chleb cebulowo-ziemniaczany
Graham
Graham z płatkami
Włoski chleb z oliwkami
Zakręcony chleb z pesto



Bułgarski chleb Babi

Chleb Babi

  • 1 kg m±ki (i dodatkowo 2 szklanki do wyrabiania)
  • 3 duże jajka + 1 żółtko do posmarowania
  • 3 łyżki octu winnego 6% (lub 2 łyżki soku cytrynowego)
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 125 g masła
  • 40 g drożdży
Drożdże rozetrzeć z łyżk± cukru, łyżk± maki i odrobina mleka. Odstawić do wyro¶nięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać m±kę, ocet i wyro¶nięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Kiedy składniki będ± wymieszane, wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypuj±c dodatkowo m±k±. Wyrabiać i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od rak. Wyrobione ciasto uformować w kule, włożyć do miski. Przykryć lekko folia przezroczysta, ale tak żeby ciasto dalej mogło swobodnie rosn±ć. Ustawić w ciepłym miejscu, bez przeci±gów do wyro¶nięcia. Ro¶nie mniej więcej 30-60 minut. Kiedy ciasto podwoi objęto¶ć podzielić je na 4 kulki i dodatkowo, każd± z tych czterech kulek też na 4. Mamy 16 kulek ciasta. I teraz najtrudniejsze. Rozwałkować 4 kulki na placki wielko¶ci talerza i każd± posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem i zwin±ć w rulonik. Trochę rozci±gn±ć rulonik wzdłuż. Powinni¶my otrzymać 4 ruloniki, każdy rulonik składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem. Ruloniki trzeba teraz poci±ć w trójk±ciki. Z końcówek ruloników zrobić małe kulki. Okr±gł± brytfankę posmarować masłem i układać trójk±ciki, ostr± czę¶ci± do ¶rodka. Małe kulki ułożyć w samym ¶rodku. Zostawić do wyro¶nięcia na około 30 minut. Posmarować

chleb

żółtkiem, posypać czarnuszka lub sezamem. Nagrzać piekarnik do 200°C. Najpierw piec

chlebek

na samym dnie, po 15 minutach przenie¶ć na 2 półkę. Przykryć papierem do pieczenia, żeby się nie spiekł za bardzo. Piecze się jeszcze około 20-30 minut w piekarniku bez termoobiegu.
Wszystkie składniki musza mieć pokojowa temperaturę. To jest przepis na 2 bochenki o ¶rednicy około 30 cm.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb czosnkowo-ziołowy pieczony na li¶ciach chrzanowych

  • 30 g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1,25 kg m±ki
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki soli
  • li¶cie chrzanowe
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 50 g ziaren słonecznika
Zaczyn: rozcieramy drożdże z cukrem, odrobin± wody i m±ki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, gdy dwukrotnie zwiększ± objęto¶ć dodajemy je do m±ki. Następnie dodajemy olej, wodę i przyprawy. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne, dodajemy słonecznik. Odstawiamy

chleb

w ciepłe miejsce, żeby wyrósł, gdy dwukrotnie zwiększy objęto¶ć zagniatamy je jeszcze raz. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożon± li¶ćmi chrzanowymi. Gdy zwiększy objęto¶ć pieczemy około 50 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

¬ródło: www.gotowanie24.pl

Chleb dietetyczny

  • 400 g otr±b owsianych
  • 3 łyżki m±ki
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka (oddzielić żółtka od białek, białka ubić)
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki mleka
     
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać żółtka i mleko, dokładnie wmieszać. Na końcu dodać ubite białka i wymieszać delikatnie, acz dokładnie. Włożyć do formy i piec około 45 minut w 180°C.
Z najczę¶ciej dostępnych na rynku otr±b owsianych s± te z firmy Kupiec, w kartonowych pudełkach po 200 g. Ale można wypatrzeć też 500 g opakowania innych firm. Ma to znaczenie dla osób licz±cych pieni±żki, gdyż chleb z otrębów Kupca wychodzi w zasadzie drogo. Te 500 g s± o wiele tańsze. Można dodać ziarenek słonecznika, sezamu lub innych do ¶rodka, albo tylko nimi posypać. Ten chleb ponoć jest dosyć niskokaloryczny, ale w przeciwieństwie do rzeczy tego typu jest ciężki, gliniasty (taki ma być!) i taki chlebowy! Nie ma poczucia niedosytu jak po rozmaitych dietetycznych ¶wiństwach. Jednocze¶nie bardzo skutecznie syci. Podobno nie wychodzi z drożdży w kostce, musz± być w proszku.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb domowy

  • z a c z y n:
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka m±ki żytniej
  • 1 szklanka letniej wody
  • c i a s t o   c h l e b o w e:
  • 1/2 kg m±ki żytniej
  • 20 dag m±ki pszennej
  • 1 szklanka otr±b
  •  
  • około 1/2 l wody
  • kminek, mak, sól
  • smalec do wysmarowania blaszki
Zanim przyst±pimy do pieczenia

chleba

przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i mieszamy z m±k±. Czekamy do wyro¶nięcia. Kiedy zaczyn wyro¶nie dodajemy do niego pozostał± m±kę żytni± i pszenn±, sól, otręby, kminek i długo (około 30 minut) wyrabiamy. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na około 40 minut. Blaszkę smarujemy smalcem, przekładamy ciasto, posypujemy makiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywaj±c ¶ciereczk± na kolejne 30 minut. Wyro¶nięty

chleb

pieczemy w dobrze nagrzanym piecu

chlebowym

lub piekarniku (około 200°C) przez godzinę lub półtorej.

¬ródło: szczecin.tvp.pl

Chleb domowy chrupi±cy

  • 20 dkg otr±b pszennych
  • 40 dkg m±ki pszennej
  • łyżka soli
  • woda mineralna
  • 4 gramy drożdży
  • łyżka miodu
M±kę przesiewam do otr±b, osobno rozrabiam drożdże z miodem w pół szklanki ciepłej wody. W m±ce robię wgłębienie wlewam drożdże i mieszam aż nabierze konsystencji gęstej ¶mietany, przyprószam m±k± i czekam aż podwoi objęto¶ć. Następnie wyrabiam ciasto rękoma, uważaj±c by nie przesadzić z wod± (zależy od m±ki). Kiedy jest elastyczne, na około 15 minut pozostawiam do wyro¶nięcia. Formę smaruję masłem ro¶linnym. Kiedy ciasto podwoi obięto¶ć ponownie wyrabiam i wkładam do formy. Po wyro¶nięciu smaruję roztrzepanym białkiem z dodatkiem nasion sezamu, siemienia, maku, słonecznika, dyni, płatków owsianych.

Chleb

wypiekam w temperaturze 180°C 1 godzinę.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb domowy z żurem

  • R o z c z y n:
  • 1 kg m±ki pszennej, 0,7 l letniej wody, 5 dag drożdży
  • C i a s t o   w ł a ¶ c i w e:
  • 50 dag m±ki żytniej razowej, 3 dag soli (2 i 1/2 łyżki), 10 dag drożdży, 3 dag cukru (2 i 1/2 łyżki), 1 szklanka żurku domowego lub z butelki, 1/3 kostki margaryny, nasiona kminku, słonecznika, soi, kolendry lub zioła, np. tymianek lub rozmaryn
Do głębokiej miski wsypujemy sypkie składniki ciasta wła¶ciwego i mieszamy. Dodajemy margarynę i siekamy. Następnie wlewamy żurek i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy m±kę i starannie mieszamy. Rozczyn przykrywamy lnian± ¶ciereczk± i odstawiamy w ciepłe miejsce (około 28°C) do wyro¶nięcia. Wyro¶nięty rozczyn mieszamy z ciastem wła¶ciwym i dodajemy rozdrobnione drożdże. Możemy też dodać do smaku nasiona lub zioła. Starannie wyrabiamy ciasto na gładk± masę i odstawiamy je na 15 minut aby "odpoczęło". Foremki do pieczenia natłuszczamy i wysypujemy je m±k±. Z ciasta formujemy niezbyt wysokie bochenki (po włożeniu do foremek powinny wypełniać je do połowy). Możemy posypać je tym samym ziarnem lub ziołami, które dodali¶my do ciasta. Uformowane bochenki wkładamy do foremek i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut. Kiedy ciasto uro¶nie do krawędzi foremek, możemy zacz±ć wypiek.

Chleb

pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Upieczony

chleb

powinien być rumiany i mieć lekko popękan± skórkę. Po wyjęciu foremek z piekarnika trzeba odczekać około 20 minut i dopiero wtedy ostrożnie wyj±ć z nich

chleb

.
Składniki na 3 ¶rednie bochenki.

¬ródło: kobieta.gazeta.pl

Chleb dyniowy

  • 1/2 małej dyni
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • od 0,5 do 1 kg m±ki pszennej
  • białko
  • ewentualnie pestki dyni
Dynię (o ¶rednicy około 15-20 cm) umyć, obrać, pozbawić pestek, mi±ższ pokroić w kostkę i rozgotować z mał± ilo¶ci± wody. Rozgotowan± masę dokładnie odcedzić (można np. zostawić na sicie do dnia następnego). Zmiksować lub dokładnie przetrzeć. Drożdże wymieszać z łyżk± cukru, mlekiem i łyżk± m±ki (konsystencja podobna do kwa¶nej ¶mietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na 15 minut. M±kę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru i dynię. Dodać rozczyn. Wyrabiać około 5-10 minut, dodaj±c tyle m±ki, aby ciasto nie przylepiało się do dłoni. Powinno być miękkie i sprężyste. Następnie uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte w misce) do wyro¶nięcia na około 30 minut. Ciasto wyj±ć i jeszcze raz wyrobić, tym razem dodaj±c pestki dyni (nie jest to oczywi¶cie konieczne). Foremki (porcja ciasta na 2 ¶rednie foremki keksowe) wysmarować tłuszczem i wysypać bułk± tart±, włożyć porcje ciasta i pozostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia na około 15 minut. Przed pieczeniem wysmarować rozm±conym z odrobin± wody białkiem, posypać pestkami. Piec przez 10 minut w 200°C, a następnie 30 minut w 180°C. Pod koniec jeszcze raz przesmarować białkiem, aby skórka była chrupi±ca i ¶wiec±ca.
Chleb ten smakuje doskonale jako podstawa kanapek, ja jednak zajadam go najczę¶ciej zupełnie bez niczego. Dzięki dyni jest bardzo pulchny i delikatny. Przez kilka dni nie traci swojej ¶wieżo¶ci!


Chleb fiński

  • 0,5 l jogurtu lub kwa¶nego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 0,5 łyżki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 i 4/5 szklanki m±ki żytniej
  • 2 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
Podgrzać jogurt (37°C), rozetrzeć z drożdżami, dodać sól, miód, rozmieszać. Wsypać m±kę żytni±, wyrobić. Dodać m±kę pszenn±, wyrobić i zostawić 20 minut do podro¶nięcia. Wyłożyć na stolnicę, wyrobić, podzielić na 2 czę¶ci. Uformować dwa okr±głe

chlebki

. Położyć na blasze do pieczenia i zostawić na 45 minut do wyro¶nięcia. Kilka razu nakłuć delikatnie szpikulcem. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić pod przykryciem.

Chleb

będzie soczysty.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb grecki - horiatico psomi

Chleb grecki - horiatico psomi
  • 15 dag m±ki semoliny
  • 400 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży (lub 2 1/2 łyżeczki drożdży w proszku)
  • 45 dag twardej m±ki pszennej
  • 15 dag m±ki pszennej z otrębami
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ouzo lub 1 łyżeczka anyżku
  • sezam do posypania chleba
Wymieszać semolinę z 1/2 wody i odstawić na 30 minut. W małej miseczce wymieszać drożdże z niewielka ilo¶ci± wody i odstawić na 20 minut. Wymieszać maki, usypać z nich pagórek i zrobić w nim "krater" na ¶rodki płynne. Do dołka wlać wymoczon± semonilę, drożdże i resztę składników. Dobrze wymieszać i przenie¶ć na stolnicę posypana m±ka. Zagnie¶ć gładkie ciasto. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Posmarować oliw± i odstawić do wyro¶nięcia (około 2 godziny). Gdy ciasto podwoi swoja objęto¶ć, wyj±ć je na stolnicę i zagnie¶ć jeszcze raz (1-2 minut). Wyrobione ciasto wyłożyć na blachę posmarowan± oliw± i posypan± sezamem. Powierzchnię ciasta zwilżyć wod± i posypać sezamem. Przykryć ¶cierk± i odstawić do ponownego wyro¶nięcia. Gdy ciasto podwoi swoj± objęto¶ć, ponacinać wierzch bochenka (można też porobić dziurki wykałaczk±) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piec przez 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec następne 40-45 minut.
Przepis pochodzi z ksi±żki G. Moudiotis "Traditional Greek Cooking"

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb irlandzki

  • 750 g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g rodzynek
  • 500 ml ma¶lanki lub kwa¶nej ¶mietany
  • 50 g masła
Przesiać m±kę do miski, wymieszać z sol±, sod±, proszkiem, cukrem, dodać jajko, rodzynki (namoczone w ciepłej wodzie i ods±czone), ¶mietanę, masło. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto, uformować bochenek i naci±ć na krzyż na górze. Rozgrzać piekarnik do 190°C, piec 35-45 minut aż się zrumieni.
Do rodzynek można dodać około 40 g posiekanych orzechów lub migdałów. W Irlandii je się go często z masłem lub wędzonym łososiem. Podobno najlepszy w dniu pieczenia, ale w nastepnym też niczego sobie. Z połowy składników wychodzi spory bochenek.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb juliański

Pieczarki (im wiecej tym lepiej) posiekać i udusić z cebulk± (też posiekan± i też im więcej tym lepiej) z połow± kostki masła i odstawić niech przestygnie ale nie całkiem. 2,5 dag drożdży rozpu¶cić w około 3 łyżkach ciepłego mleka z dodan± łyżk± cukru (mowa o dużych stołowych łyżkach do zupy), odstawić w ciepłe miejse i poczekać. Pół kilo m±ki wsypać do miski, dodać 2 łyżki oliwy, roztarty z±bek (lub dwa lub trzy jak kto lubi) czosnku, wlać wyro¶nięte i prawie nam uciekaj±ce z kubeczka drożdże w mleku i mieszać. Dodać przestygnięte pieczarki (nie mog± absolutnie być gor±ce bo zamordujemy drożdże) i ciasto wyrabiać aż będzie gładkie l¶ni±ce. Teraz sprawdzian cierpliwo¶ci, trzeba pozwolić ciastu wyrosn±ć, ja czekam około 1,5 do 2 godzin, ale zapewniam że warto. Wyro¶nięte ciasto wkładamy do formy, a ponieważ chcemy by miało piekn± rumian± i chrupi±c± skórke smarujemy je z wierzchu rozciaplanym żółtkiem. Teraz trzeba jeszcze chwilkę poczekać,

chlebek

się musi do formy przyzwyczaić, dajmy mu więc jakie¶ 20 minut i potem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecze sie około 45 minut, ale sprawdzić można już po 30.


Chleb koperkowy

  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g drożdży
  • 175 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki nasion koperku
  • 1 łyżka natki koperku
  • 2 szklanki m±ki
Cebulę (drobniutko pokrojon±) usmażyć na oliwie, przestudzić. Nasiona koperku utłuc w moĽdzierzu. Drożdże rozpu¶cić w jogurcie, dodać cebulę z oliw± i pozostałe składniki, zagnie¶ć aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przykryć folia i pozostawić do wyro¶nięcia na godzinę. Zagnie¶ć lekko, uformować bochenek, włożyć do natłuszczonej formy keksowej. Pozostawić aż wyro¶nie na tyle, że wypełni foremkę. Posmarować mlekiem i posypać grub± sol±. Piec na dole piekarnika przez 40 minut w 200°C.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb kukurydziany

  • 2 szklanki m±ki kukurydzianej
  • 1 szklanka zmielonego owsa lub białej m±ki
  • 1 szklanka m±ki z pełnego przemiału
  • 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki drożdży
  • 6 łyżek miodu lub melasy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
     
Drożdże, miód i wodę mieszamy z mał± ilo¶ci± m±ki kukurydzianej i pozostawiamy do wyro¶nięcia na około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie mieszamy cało¶ć w dużej misce. Ciasto wykładamy na blachę wysmarowan± wcze¶niej olejem i pozostawiamy ponownie na 30 minut do wyro¶nięcia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C, aż do uzyskania złoto-br±zowego koloru. Smakuje ¶wietnie z polew± bananow±.


Chleb łotewski

  • 400 ml mleka pełnotłustego
  • 675 g m±ki
  • szczypta m±ki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 80 g rodzynek
  • 30 g drożdży ¶wieżych
  • lub 2 torebki suchych
  • 5 g szafranu lub kurkumy
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 50 g posiekanych migdałów
  • kardamon
  • cukier puder

     
Rozpu¶cić drożdże w połowie mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut. Ubić masło z cukrem, dodać jajka, mleko, skórkę cytrynow±, sól, resztę cukru, rodzynki, szafran, sól. Dobrze wymieszać. Dodać ruszone drożdże. Wlać do maki i zarobić elastyczne i gładkie ciasto. Zawin±ć w folie plastikowa lub w worek i odstawić do na noc do lodówki. (Ja potrzymałam ciasto w lodowce około 6 godzin). Jeszcze raz zagnie¶ć ciasto (o dziwo, ro¶nie nawet w lodowce!), podzielić na 3 czę¶ci. Z każdego kawałka uturlać wałek długo¶ci około 50 cm (grubo¶ć 3-4 cm). Końcówki 3 wałków skleić razem i zaple¶ć warkocz i zrobić z niego wianek. Posmarować wianek rozbitym jajkiem, posypać migdałami i kardomenem (najlepiej ¶wieżo utłuczonym). Odstawić do wyro¶nięcia na 1 godzinę, tym razem w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut. Gor±cy

chleb

posypać cukrem pudrem.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb marynarski

  • 50 dag kefiru
  • 8 dag płynnego miodu
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • 25 dag m±ki pszennej
  • 12 dag pestek dyni
  • 15 dag pestek słonecznika
  • 1 łyżka soli
     
Kefir wymieszaj z miodem i lekko podgrzej. Odstaw, wsyp drożdże i mieszaj±c rozetrzyj je. Dodaj m±kę, sól i wszystkie ziarna. Miksuj około 3 minuty. Ciasto umie¶ć w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej m±k± formie keksowej (25 cm długo¶ci). Wstaw do piekarnika o temperaturze 175°C i piecz około 2 godzin. Na ostatnie 30 minut pieczenia przykryj

chleb

foli± aluminiow±. Gotowy

chleb

wybij z formy i ostudĽ.


Chleb na zakwasie

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 350 g m±ki pszennej białej
  • 250 g m±ki żytniej
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki drożdży piekarskich
  • (takie zwykłe polskie w opakowaniu 25 g)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml wody
  • 20 ml zsiadłego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki nasion kminku
     
Ze składników wyrobiłam ciasto i zostawiłam do wyro¶nięcia , następnie wygniotłam jeszcze raz ręcznie, uformowałam wałek, wsadziłam do formy keksowej (takiej podłużnej) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam rozbełtanym jajkiem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. W piekarniku postawiłam miseczkę z wod±.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb nowy ze starego

  • 1 kg starego chleba
  • 10-15 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg m±ki
Stary

chleb

namoczyć, odcisn±ć z wody. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, a gdy podrosn±, dodać je do odci¶niętego

chleba

, wsypuj±c przesian± m±kę i ewentualnie 5 dag otr±b pszennych. Wyrobić ciasto, przykryć i zostawić w misce do wyro¶nięcia. Gdy podwoi objęto¶ć, dodać soli, jeszcze raz dokładnie wyrobić i wkładać do natłuszczonych foremek wypełniaj±c je do 3/4 wysoko¶ci. Zostawić w cieple do wyro¶nięcia. Piec w nagrzanym do około 200°C piekarniku.


Chleb oliwkowy z kremem ricotta

  • C h l e b:
  • 325 g m±ki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 70 ml oliwy
  •  
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 dag czarnych oliwek
  • bez pestek z zalewy
     
  • K r e m   r i c o t t a:
  • 20 dag kremowego serka ricotta
  • 3 łyżki ¶mietany
  • 5 li¶ci bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  •  
  • sól
  • pieprz

     
32 dag m±ki przesiewamy do miski, w kopczyku robimy wgłębienie. Drożdże kruszymy, dokładnie mieszamy ze 100 ml ciepłej wody z cukrem, wlewamy do wgłębienia w m±ce i oprószamy m±k±. Po 10 minutach dodajemy oliwę i sól. Ze składników zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. 5 dag oliwek siekamy i obtaczamy w 1 łyżeczce m±ki. Dodajemy do ciasta, zagniatamy. Ciasto przykrywamy, odstawiamy do wyro¶nięcia na 10 minut. Jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego bochenek i wciskamy w niego resztę oliwek.

Chlebek

przekładamy na blachę oprószon± m±k± i zostawiamy do wyro¶nięcia na 10 minut. Wkładamy do piekarnika na ¶rodkow± półkę i pieczemy około 30 minut. Krem do

chleba

: ricottę dokładnie mieszamy ze ¶mietan±, bazylię siekamy, dodajemy do kremu, doprawiamy sol±, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pastę podajemy do oliwkowego

chlebka

.


Chleb orzechowy

  • 1/2 kg m±ki żytniej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka zmielonych
  • ziaren kardamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do wysmarowania formy
Drożdże rozkruszamy, mieszamy z łyżeczk± cukru w szklance letniej wody. Do miski wsypujemy żytni± m±kę, dodajemy sól, kardamon i 2 łyżki oleju (najlepiej orzechowego). Dodajemy również rozczyn, wyrabiamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypujemy trochę m±ki lub dolewamy wodę). Na koniec wsypujemy orzechy, przykrywamy, odkładamy pod przykryciem na 45 minut. Formę długo¶ci około 26 cm smarujemy olejem. Ciasto zagniatamy, wykładamy do formy, przykrywamy i odkładamy na 30 minut. Na dnie piekarnika umieszczamy żaroodporn± miskę z gor±c± wod±. Ciasto smarujemy odrobin± wody i pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C.


Chleb pełnoziarnisty razowy

  • 3 szklanki (500 g) maki pszennej razowej z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka czubata drożdży w proszku lub 20 g drożdży ¶wieżych
  • 1 łyżeczka czubata soli
  • 1 łyżeczka płaska cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • gar¶ć pestek ze słonecznika i dyni
  • forma do pieczenia chleba (długo¶ć 30 cm)
  • 2 lub 2,5 szklanki cieplej wody
Wszystkie składniki oprócz wody wsypać do miski, drożdże ¶wieże pokruszyć i wszystko wymieszać. Następnie dodać 2 do 2,5 szklanek cieplej wody. Woda ma być na tyle ciepła, że jak się wsadzi palec i potrzyma na chwile, nie będzie cię parzyć. Wymieszaj wszystko bardzo dobrze ręk±, aby nie było grudek. Następnie wyłóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej m±k± formy do pieczenia, rozprowadĽ równo ciasto (ma go być do połowy wysoko¶ci formy, nie mniej) i wstrz±¶nij parę razy forma by wyeliminować pęcherzyki powietrza,

chleb

nie będzie pękał w czasie pieczenia. Na końcu możesz go posypać, by ładnie wygl±dał, płatkami owsianymi lub nasionami. Przykryć formę such± ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia w cieple miejsce. Jak ciasto wyro¶nie (prawie podwoi objęto¶ć), włożyć go do piekarnika normalnej kuchenki. Piekarnik nie musi być wcze¶niej rozgrzany. Piec w temperaturze 225°C około 40-45 minut (czas zależy od jako¶ci pieca).

Chleb

jest gotowy jak tylko się zrumieni i zacznie odstawać od formy. Po upieczeniu natychmiast wyj±ć go z formy by wyszła cała para (formę wystarczy obrócić do góry nogami i wstrz±sn±ć ni± mocno), bo jak się tego nie zrobi wilgoć zostanie w ¶rodku i

chleb

będzie mokry. W przypadku gdy m±ka będzie bardzo drobno zmielona, użyć tylko 2 szklanki wody. Można też dodać 2 łyżki miodu i pokrojone drobno suszone ¶liwki.

Chleb

ten znakomicie będzie się komponował z domowymi dżemami.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb pitta

  • zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek mleka
  • pół kilograma m±ki
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • ciepła woda
  • oliwa do smarowania blachy
     
Do miski wsypać m±kę, dodać zaczyn, wszystkie pozostałe składniki, około szklanki wody i wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodać tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto będzie błyszcz±ce i bardzo gładkie, wyj±ć je z miski, miskę natrzeć oliw± i ponownie włożyć do niej ciasto, a cało¶ć włożyć do dużej torby foliowej i dokładnie j± zamkn±ć i zostawić do wyro¶nięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na około 12 porcji i każd± z nich rozwałkować na placek o grubo¶ci 0,5 cm. Placki odłożyć na bok do wyro¶nięcia na około pół godziny. Nagrzać piekarnik do 230°C. Do piekarnika włożyć blachę na 3-4 minuty - powinna być mocno nagrzana. Wyjęt± blachę spryskać oliw±, kła¶ć na niej

chlebki

i posmarować wod±.

Chlebki

piec około 5-6 minut - powinny mocno urosn±ć i być lekko złociste. Propozycja podania: Jeszcze ciepłe rozkroić i podawać z warzywami, majonezem i innymi sosami.

¬ródło: www.lochow.com.pl

Chleb piwno-musztardowy z ziarnami 6 zbóż

  • 350 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju ro¶linnego
  • 4 łyżki musztardy
  • 475 g m±ki pszennej
  • 2 g m±ki żytniej razowej
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dag drożdży ¶wieżych
  • 5 łyżek „Ziaren 6-ciu zbóż”
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ziaren kminku
Z powyższych składników wyrabiamy jednolite ciasto, odstawiamy do wyro¶nięcia na 1/2 godz, znów wyrabiamy i powtarzamy cykl 3-krotnie. Po ostatnim wyrobieniu dajemy ciasto do foremki - odczekujemy aż dwukrotnie zwiększy swoj± objęto¶ć i pieczemy w temperaturze 200°C około 45 minut do godzinki.

¬ródło: gotowanie.onet.pl

Chleb prowansalski

  • 1 mała cebula
  • 20 g margaryna
  • 15 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/8 l ma¶lanki
  • 200 g m±ki pszennej (typ 1050)
  • 50 g grubych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g ¶wieżego serka ¶mietankowego
  • z ziołami prowansalskimi
  • ¶wieże, drobno siekane zioła
  • mleko do posmarowania chleba
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na margarynie i ostudzić. Drożdże wymieszać z cukrem i ma¶lank±. Do miski wsypać m±kę oraz płatki owsiane, dodać sól, serek oraz zaczyn drożdżowy. Cało¶ć zagnie¶ć na gładkie ciasto, a następnie dodać cebulę oraz zioła i cało¶ć jeszcze raz wyrobić. Nakryć ciasto ¶ciereczk± i odstawić je w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoj± objęto¶ć, zagnie¶ć je ponownie. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (20 cm długo¶ci) i jeszcze raz odstawić do wyro¶nięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C, wstawić żaroodporn± miseczkę z wod±. Posmarować wierzch

chleba

mlekiem i piec go około 45 minut.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb pszenny

  • 15 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 450 g m±ki wysokoglutenowej
  • łyżeczka soli
  • 290 ml wody
Drożdże rozpu¶cić w wodzie, dodać trochę cukru, letni± wodę, m±kę z sol±, wymieszać. Ciasto wyrobić, przykryć foli±, odstawić na 20 minut do wyro¶nięcia. Włożyć do formy i posmarować jajkiem. Piec przez 10 minut w temperaturze 220°C, następnie 20 minut w temperaturze 190°C.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb pszenny z otrębami

Rozczyn: 1 szklanka ciepłej wody, 7 dag drożdży, 2 łyżki cukru złocistego lub miodu, wymieszać i pozostawić do wyro¶nięcia. Z jednego kilograma m±ki białej odsypać 2 szklanki, a w to miejsce wsypać 2 szklanki m±ki z pełnego przemiału, razowej graham. Dodać 3 szklanki otr±b pszennych, 10 łyżek słonecznika, 5 łyżek siemienia lnianego, można dodać trochę sezamu, 3 łyżeczki soli. Do tych wymieszanych składników dodać przygotowany rozczyn i 2-3 szklanki ciepłej wody. Wyrobiać ciasto około 5-10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych foremek i pozostawić do wyro¶nięcia na około 35 minut. Piec w temperaturze 200°C około 30 minut i w temperaturze 150°C następne 30 minut.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb serowy I

  • 1/2 kg m±ki
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g tłustego twarożku
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml mleka
     
M±kę, drożdże, sól i cukier wymieszać. Dodać olej, mleko i twarożek. Wyrobić na gładko. Odstawić do wyro¶nięcia. Kła¶ć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 250°C.


Chleb serowy II

  • 400 ml ciepłej wody
  • 10 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 dag m±ki
  • 25 dag sera żółtego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki przypraw do grilla
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka soli
     
Ciepł± wodę wymieszać w szejkerze z jajkiem drożdżami i łyżeczk± cukru. Dodać m±kę, dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę ser żółty, zioła i sól. Pozostawić do wyro¶nięcia. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Po ponownym wyro¶nięciu piec w temperaturze 170°C około 1 godziny

¬ródło: www.gotowanie24.pl

Chleb staropolski

  • 2 kg m±ki żytniej razowej
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju, 2 łyżki m±ki pszennej
P r z y g o t o w a ć   z a k w a s:
Do kamiennego lub szklanego garnka (słoja) wsypać 10 łyżek m±ki żytniej razowej i zalać 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody. Naczynie przykryć czyst± ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni (optymalna temperatura to 30°C). Zakwas jest gotowy, gdy ma kwa¶ny zapach i smak. Im dłużej ki¶nie, tym

chleb

jest kwa¶niejszy.
C i a s t o:
Jedn± szklankę żytniej m±ki zalać zakwasem, tak aby powstała gęsta papka i pozostawić w ciepłym miejscu do nastepnego dnia, żeby wyrosło. W przeddzień pieczenia sfermentowany rozczyn wymieszać z 3-4 szklankami wody (dokładn± ilo¶ć trudno okre¶lić, ponieważ zależy ona do stopnia sucho¶ci m±ki), wlać do 4 szklanek m±ki przeznaczonej do pieczenia i dobrze wymieszać. Otrzymane ciasto posypać m±ka, nakryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. W tym czasie powinno 2-3 razy powiekszyć swoja objęto¶ć. Potem stopniowo dosypywać pozostałej m±ki energicznie mieszajac drewnian± łyżk±. Nastepnie ciasto starannie wyrobić (około 20 minut) z dodatkiem soli i kminku, przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na 40-50 minut. Wysokie brytfanny szeroko¶ci 14 cm wysmarować olejem, wysypać m±ka pszenn± i napełnić ciastem do połowy. Powierzchnię ciasta wygładzić. Brytfanny pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut, potem posmarować ciasto ciepł± wod± za pomoc± pędzelka i wstawić na ¶rodkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 210°C. Piec około 1 godziny. Aby utrzymać wła¶ciw± wilgotno¶ć powietrza podczas pieczenia, na spodzie piekarnika postawić naczynie z woda. Sprawdzić patyczkiem, czy

chleb

upieczony. Przed wyjęciem z pieca jeszcze raz posmarować go ciepł± wod±. Upieczony

chleb

pozostawić w ciepłym miejscu, aby powoli ostygł. Nastepnie można go wstawić do chłodniejszego pomieszczenia.


chleb szabatowy

Chleb szkocki

  • 60g kaszki mannej lub m±ki ryżowej
  • 60g cukru pudru
  • 120g m±ki
  • 120g masła w temp. pokojowej
  • cukier puder do posypania
     
Rozgrzać piekarnik do 180°C. W misce utrzeć masło na gładk± masę. Stopniowo dodawać cukier, potem m±kę i kaszkę. Na koniec wymieszać nożem i sprawdzić czy składniki s± poł±czone. Do płytkiej tortownicy o ¶rednicy 18 cm przełożyć masę, uklepać i ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do lodówki na 10 minut, posypać cukrem pudrem i piec 25 minut. Po upieczeniu zdj±ć boczn± czę¶ć tortownicy i pokroić na 8 kawałków nie rozdzielaj±c ich. Jak wystygnie posypać cukrem pudrem i konsumować.


Chleb ¶wi±teczny bakaliowy

  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 15 dag miodu
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • 30 dag m±ki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek mleka
  • 10 dag suszonych daktyli bez pestek
  • 10 dag kandyzowanych wi¶ni
  • 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 10 dag kandyzowanego ananasa lub papai
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta zmielonej gałki muszkatałowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
     
Masło z miodem roztopić w rondelku na małym ogniu, przestudzić. W czasie, kiedy masło będzie stygło, pokroić orzechy, migdały i owoce kandyzowane na mniejsze kawałki i przełożyć do większego naczynia. Do bakalii wlać jajko roztrzepane z cynamonem, gałk± muszkatołow±, kardamonem i sol± i mlekiem. Wsypać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Blachę keksow± wysmarować tłuszczem i posypać bułk± tart±. Ciasto przełożyć do formy i wygładzić wierzch. Piec około 1 godziny w temperaturze 170°C. Stopień upieczenia ciasta sprawdzamy cienkim drewnianym patyczkiem - gotowe ciasto nie powinno się do niego przyklejać.

Chlebek

pięknie piernikowo pachnie i długo utrzymuje ¶wieżo¶ć. Nie jest też za słodki.


Chleb wielkanocny

  • 35 dag m±ki
  • ćwierć szklanki mleka
  • 3 dag drozdży
  • 6 dag cukru
  • 2 jaja
  • pół kostki margaryny
  • 1,5 dag masła
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • żółtko

     
Z drożdży, połowy łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. M±kę przesiać, odsypać 1/3, do pozostałej dodać cukier, sól i rozczyn, wbić jaja (jedn± nieuszkodzon± skorupkę zachować) i stopniowo dodaj±c odsypan± m±kę, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie dodać margarynę pokrojon± w kawałki, start± skórkę cytrynowa, resztę m±ki i znów dokładnie wyrobić. Na stolnicy (posypanej m±k±) utoczyć z ciasta kulę, włożyć do wysmarowanej masłem dużej miski, przykryć ¶cierk± i odstawić do wyro¶nięcia. Gdy ciasto podwoi swoj± objęto¶ć, kilkakrotnie uderzyć nim o stolnicę i uformować wałek o grubo¶ci 5 cm. Z czę¶ci wałka zwin±ć pier¶cień o ¶rednicy 15 cm i formować na nim coraz mniejsze pier¶cienie (¶limak). Pozostawić w cieple aby ciasto urosło. Pust±, umyt± skorupkę jajka położyć na czubku ¶limaka. Posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem. Piec około 45 minut na jasnowłosy kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, a w miejsce skorupki włożyć pisankę.


Chleb z jagodami

  • 36 dag m±ki żytniej
  • 24 dag m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka ¶wieżych lub mrożonych jagód
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 3/5 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki m±ki żytniej zmieszanej
  • z 3 łyżkami płatków owsianych
Zmieszać oba rodzaje m±ki. Rozetrzeć drożdże w misce z letni± wod±, dodać sól, olej, m±kę. Wyrobić, przykryć i odstawić na 30 minut do wyro¶nięcia. Dodać jagody, wyrobić, wyłożyć na stolnicę wysypan± mak±, uformować jeden duży lub dwa małe

chlebki

, obtoczyć w m±ce z płatkami. Przykryć i znów odstawić do wyro¶niecia (30 minut). Piec w temperaturze 200°C, duży

chleb

40 minut, dwa małe - 30 minut.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb z Laponii

  • 200 ml m±ki pszennej
  • 800 ml m±ki pszennej z grubego przemiału
  • 200 ml grubej m±ki żytniej
  • 50 g drożdży instant
  • półtora litra letniej wody
  • pół litra m±ki pszennej do podsypania
  • 2 łyżki syropu/sztucznego miodu/słodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

     
Wymieszać suche składniki ciasta, dodać wodę, syrop i olej, podsypać m±k± i dobrze wyrobić. Dać ciastu rosn±ć 2 godziny. Podzielić ciasto na 4 czę¶ci, uformować okr±głe

chleby

o wysoko¶ci 2-3 cm, dać im wyrosn±ć 20 minut. Piec 45 minut na dole piekarnika, potem ułożyć na boku i piec dalsze 15 minut. Po wyjęciu ostudzić na kratce.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb z nasionami słonecznika

  • 150 g łuskanych nasion słonecznika
  • m±ka pszenno-razowa
  • 50 g drożdży
  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 5 łyżeczek oleju słonecznikowego
  • 1 żółtko
  •  
Nasiona słonecznika na patelni lekko przyrumienić. Drożdże rozpu¶cić w 300 ml wody, dodać sól, kminek i tyle m±ki pszenno-razowej by otrzymać elastyczne ciasto. Potem dodać zarumienione nasiona słonecznika, 5 łyżek oleju i jeszcze raz dobrze przerobić. Pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Uformować bochenek, wierzch nacinać kilkakrotnie nożem i posmarować mieszanin± z żółtka, 1 łyżki oleju i 1 łyżki wody. Wierzch posypać 20 g nasion słonecznika. Włożyć do nagrzanego do temperatury 200°C. piekarnika, wlać na doln± blachę piekarnika 1 szklankę wody, piec około 40 minut.


Chleb z pestkami dyni

  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250-375 g letniej ma¶lanki
  • 300 g m±ki pszennej
  • z grubego przemiału
  • 130 g pestek dyni
  • 100 g płatków żytnich
  • 100 g m±czki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 3 łyżki mleka
     
Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, dodać odrobinę ma¶lanki i m±ki pszennej, odstawić pod przykryciem na około 15 minut. 100 g pestek dyni posiekać, poł±czyć z m±ka pszenn± i kukurydzian±, płatkami żytnimi, dodać zaczyn, olej i sól. Składniki wyrabiać, dodaj±c tyle ma¶lanki, aby powstało l¶ni±ce gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na 40 minut. Ciasto ponownie wyrobić, przełożyć do natłuszczonej keksówki o długo¶ci 30 cm. Ciasto posmarować mlekiem i posypać pozostałymi pestkami dyni, odstawić na 30 minut.

Chleb

piec 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczony

chleb

pozostawić w keksówce do wystudzenia.


Chleb z rodzynkami

  • 1kg m±ki pszennej
  • 500 g rodzynek
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • dwie paczki drożdży w proszku
  • 200 g masła
  • 0,5-0,75 l ciepłego mleka
  • sól
  • rum
  • skórka z cytryny

     
Najlepiej rodzynki zamoczyć cał± noc w rumie. Do m±ki dodajemy jaja, cukier, drożdże i sól. Składniki mieszamy, ciasto odstwiamy do wyro¶nięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. Dodajemy roztopione masło, skórkę z cytryny, ciepłe mleko oraz rodzynki, mieszamy. Dajemy ciastu urosn±ć. Gdy ciasto wyro¶nie formujemy

chleb

i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45-50 minut.


Chleb z rozmarynem

  • 1 łyżeczka drożdży
  • 250 g m±ki białej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,75 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka ¶wieżego, posiekanego rozmarynu
  • 50 ml wody
  • 2 jajka
Składniki wymieszać, ciasto zagnie¶ć. Pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Uformować okr±gły bochenek, posmarować oliw±. Piec w piekarniku 45 minut w temperaturze 200°C.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb z żurkiem

Do miseczki wkruszam kawałeczek drożdży, około 1-2 dag, posypuje cukrem i m±k±, zalewam ciepł± woda. W dużej misce mieszam m±kę pszenna, razowa, płatki, otręby. Robię na oko, ale jakby to zmierzyć to pewnie ze 4-5 szklanek wszystkiego było objęto¶ciowo. Dodaje włoskie orzechy (ze 2 solidne gar¶cie), siemię lniane, ewentualnie jeszcze rodzynki, słonecznik, daktyle itp. 2 łyżki cukru, pół łyżki soli. Ewentualnie ze 2 łyżki oleju jeszcze (niekoniecznie). W innej misce miksuję ze 3 łyżki żuru ze słoika z 2 dużymi z±bkami czosnku i woda (na oko). Gdy drożdże wyrosn±, dodaję do mieszanki mak, dolewam żuru zmiksowanego z wod± i czosnkiem i chwilę wyrabiam. Zostawiam do wyro¶nięcia. Potem formuję

chlebek

(z tej ilo¶ci 2 nieduże podłużne bochenki), posypuję słonecznikiem i piekę na blasze w 200°C aż będzie rumiany.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb ze słonecznikiem i orzechami

  • 275 g m±ki pszennej typ 1050
  • 200 g m±ki żytniej typ 1150
  • 25 g otr±b pszennych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g jogurtu
  • 110 ml wody
  • 40 g drożdży
  • 40 g rozpuszczonej margaryny
  • 30 g grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 20 g grubo posiekanych orzechów pistacjowych
  • margaryna do smarowania blachy
W misce wymieszać m±kę, otręby i sól. Jogurt podgrzać lekko razem z wod± i rozpu¶cić w tym drożdże, razem z margaryn± dodać do m±ki. Zagnie¶ć ciasto tak aby było gładkie i odstawić do wyro¶nięcia. Gdy ciasto dwukrotnie powiększy obięto¶ć wymieszać z ziarnami słonecznika i orzechami oraz ponownie zagnie¶ć. Nadać ciastu formę podłużnego

chleba

i wyłożyć na blachę wysmarowan± tłuszczem. Zrobić charakterystyczne dla

chleba

nacięcia i ponownie odstawić do wyro¶nięcia. Na krótko przed pieczeniem posmarować pędzlem zanurzonym w wodzie. Piec przez około 55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Chleb zielony

  • 5 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 dag m±ki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
     
Drożdże, mleko i cukier wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn zacznie wyrastać, dodać m±kę, jajko i sól oraz stopione masło. Wyrobić ciasto, odstawić do wyro¶nięcia. Gdy ciasto podwoi objęto¶ć, dodać zieleninę. Uformować bochenek i ułożyć na posypanej m±k± blasze i odstawić do wyro¶nięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut. ¦wietnie smakuje posmarowany masłem, a także z żółtym serem. Zamiast bochenka można też zrobić bułeczki, ale należy je piec tylko 25 minut.


Chleb ziołowy I

  • z i o ł a - po 1 łyżeczce: majeranek, imbir
  • mniej niż łyżeczka: korzeń lubczyka, pieprz ziołowy, cz±ber, estragon, kminek
  • c i a s t o: 0,5 kg m±ki, łyżka cukru, 10 dkg drożdży, 1 łyżeczka soli
Zioła i sól zalać 1/2 szklanki wrz±cej wody i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Drożdże i cukier zalać 1 szklank± ciepłej wody i wymieszać. Posypać czę¶ci± m±ki i odstawić na 10 minut. Kiedy zaczyn popęka, wlać zioła i wsypać resztę m±ki. Wyrabiać jak ciasto drożdżowe. Od razu włożyć do formy - ma być najwyżej do połowy jej wysoko¶ci. Odstawić w formie na 20 minut. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez około 45 minut. Przed włożeniem ciasta do formy, wysmarować j± tłuszczem. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, wymalować je za pomoc± pędzla wod±.

¬ródło: www.monikaluft.pl

Chleb ziołowy II

  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1-2 z±bki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3/4 l wody
  • 6 łyżek stołowych mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 750 g m±ki pszennej typ 405
  • drożdże w proszku 2 łyżeczki,
  • lub 30 g ¶wieżych

     
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zdj±ć z ognia, dodać wyci¶nięty czosnek i zioła (nie stawiać ponownie na ogniu, bo czosnek się spali). Drożdże (¶wieże rozpu¶cić w mleku, suche w wodzie) wymieszać z m±k±, sol± i cukrem. Na końcu dodać oliwę z ziołami i zagnie¶ć ciasto dobrze ugniataj±c, dodaj±c m±ki gdy się klei, ale nie za dużo, tak żeby m±ka nie została na powierzchni. W ciepłym miejscu zostawić do wyro¶nięcia. Formę keksówke o długo¶ci 25 cm wysmarować masłem, uformować w niej ciasto i pozostawić do wyro¶nięcia. Nagrzać piekarnik do 180-200°C, wstawić formę i piec 30-35 minut. Można je¶ć jeszcze ciepły!

¬ródło: f.kuchnia.o2.pl

Chleb ziołowy III

  • 500 g m±ki pszennej
  • 80 g otr±b pszennych
  • 1,5 paczki suchych drożdży
  • łyżka tymianku suchego
  • łyżka oregano suchego
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

     
  • M a s e ł k a   s m a k o w e:
  • 400 g masła ¶mietankowego
  • łyżka posiekanej ¶wieżej bazylii
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 4 z±bki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
M±kę mieszamy z otrębami, siemieniem lnianym, sol±, ziołami i drożdżami, dodajemy wodę i starannie mieszamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy posiekane drobno orzechy włoskie i jeszcze raz wyrabiamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułk± tart±. Przekładamy ciasto do formy, przykrywamy foli± i odstawiamy do wyro¶nięcia, tak żeby wyrosło 1 centymetr ponad wierzchołek formy, następnie pieczemy w temperaturze 180-200°C około 1,5 godziny. W tym czasie robimy masełka smakowe: masło (wyjęte wcze¶niej z lodówki, żeby było miękkie) ucieramy na gładk± masę w makutrze. Dzielimy utarte masło na trzy czę¶ci, do jednej dodajemy paprykę i sól, do drugiej posiekany szczypiorek i czosnek, do trzeciej bazylię. Rozkładamy trzy kawałki folii spożywczej na desce i na każdy nakładamy porcję masła z przyprawami, formujemy trzy wałeczki, które następnie zawijamy w folię (¶ci¶le, by nie było zbyt wielu pęcherzyków powietrza) i wstawiamy do lodówki żeby masło stężało. Kiedy

chleb

będzie gotowy (sprawdzamy to wbijaj±c w wyjęty z piekarnika

chleb

dług± wykałaczkę lub patyczek - musi być suchy po wyjęciu), wyjmujemy go z formy do ostygnięcia. Wyjmujemy masła z lodówki, odwijamy z folii, kroimy w plastry i podajemy do pieczywa naszego własnego wypieku.

¬ródło: ww2.tvp.pl

Chleb ziołowy IV

  • 50 dkg m±ki pszennej
  • 2 dkg drożdży
  • 0,5 l ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 7 łyżek otrębów pszennych
  • 1,5 łyżki oregano
  • 1,5 łyżki tymianku
Drożdże rozetrzeć z odrobin± wody. Dodać resztę składników, zagnie¶ć ciasto. Odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce. Formę keksow± wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±. Nałożyć ciasto i odstawić ponownie do wyro¶nięcia. Piec w temperaturze 180°C około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia posmarować wierzch osolon± wod±.


Chleb zwykły domowy

  • 400 g m±ki pszennej lub
  • 300 g m±ki pszennej i 100 g płatków owsianych górskich
  • lub siemienia lnianego, słonecznika, orzechów, itp
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 kubka letniej wody
  • 30 g ¶wieżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
     
Zrobić rozczyn z drożdży, letniej wody, łyżeczki m±ki i cukru i pozostawić do wyro¶nięcia. Wszystkie składniki dobrze wyrobić, dodaj±c wyro¶nięty rozczyn. Odstawić na około 30 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie jeszcze raz przerobić. Wrzucić do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać słonecznikiem czy płatkami owsianymi. Piec 10 minut w temperaturze 150°C potem temperaturę zwiększyć do 230°C i piec od 25 do 40 minut.

¬ródło: www.lochow.com.pl

Drożdżowy chleb cebulowo-ziemniaczany

Czas przygotowania: 00:30, pieczenia: 00:45, oczekiwania podczas przygotowania: 01:30.
Propozycje podania: Podawaj lekko ciepłe, z masłem i piklami lub z zup± minestrone.
Uwagi: Jest to przepis na żydowsk± wersję starego, tradycyjnego europejskiego dania Wielkanocnego.
Liczba porcji: 4, skład na 2 formy bochenkowe.

  • prasowane drożdże 15 g
  • cukier 1 łyżeczki
  • mleko 1/2 szklanki (120 ml)
  • m±ka 3 i 1/2 szklanki (500 g)
  • olej 2 łyżki stołowe
  • sól i pieprz
  • jajka 2
  • ¶rednie ziemniaki 6
  • cebula 1
  • olej do smarowania

     
Lekko podgrzej w garnuszku mleko. W małej miseczce zmieszaj drożdże, cukier, letnie mleko i 1/2 szklanki (70 g) m±ki. Dobrze wymieszaj i na 10 minut odstaw w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Przesiej m±kę na stolnicę i zrób w ¶rodku wgłębienie. Wlej do niego drożdże, sól, jajka i olej, zarób palcami, stopniowo dobieraj±c m±kę. Kiedy wszystkie składniki wymieszaj± się, uformuj kulę i ugniataj przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli będzie zbyt lepkie, dodaj więcej m±ki. Jeżeli będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody. Uformuj z niego kulę i włóż j± do miski wysmarowanej uprzednio olejem. Przykryj foli± i na około 1 godzinę odstaw do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć. W tym czasie obierz ziemniaki i cebulę. Utrzyj je na bardzo drobnej tarce (lub rozetrzyj w malakserze, używaj±c metalowego nożyka). Przełóż masę na drobne sitko, umieszczone na misce. Pozostaw na kilka minut. Wylej z miski sok, ale zachowaj biał± skrobię, która się osadzi na dnie. Tę czynno¶ć możesz wykonać pod koniec fermentacji, aby ziemniaki nie zczerniały. Zmieszaj skrobię z mas± ziemniaczano-cebulow± i dodaj do przygotowanego ciasta. Mieszaj drewnian± łyżk± lub ręk±, aż uzyskasz jednolite, miękkie i lepkie ciasto. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210°C. Dokładnie wysmaruj foremki olejem i wyłóż je ciastem. Przykryj i pozostaw do wyro¶nięcia na 30 minut. Piec

chlebki

przez 40-45 minut. Po wyjęciu odstaw do wystygnięcia na 20 minut.

¬ródło: internet

Graham

  • 1/2 kg maki pszennej razowej
  • 10 g drożdży
  • 30 ml mleka
  • łyżeczka soli
M±kę podzielić na pół. Do jednej czę¶ci dodać rozczyn z drożdży i mleko, dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w cieple. Gdy rozczyn podro¶nie, wsypać resztę m±ki, posolić i wyrabiać ciasto drewnian± łyżk±. Powinno być do¶ć rzadkie, jeżeli jest za gęste dodać ciepłego mleka. Przelać je do podłużnej, keksowej formy dobrze natłuszczonej i wysypanej m±k± (ciasto ma sięgać do połowy formy). Postawić w cieple na 1-1,5 godziny, do wyro¶nięcia. Wyro¶nięte ciasto wstawiamy do gor±cego piekarnika (około 200°C) na 45 minut.

¬ródło: www.lochow.com.pl

Graham z płatkami

  • C i a s t o:
  • 300 g m±ki pszennej 650
  • 300 g m±ki Graham 1850
  • 100 g płatków owsianych
  • 4 łyżki prażonego sezamu
  • 30 g ¶wieżych drożdży
  •  
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • N a   w i e r z c h:
  • 1 pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę pomidor
  • 1 szklanka grubo startego żółtego sera
  • 1/4 str±ka czerwonej papryki
  • pokrojonej w drobn± kostkę
  • odrobina soli i pieprzu
Z wody, drożdży, cukru, oliwy i czę¶ci m±ki robimy zaczyn, kiedy ruszy dodajemy resztę składników, z których wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy na kwadrans, wyrabiamy jeszcze raz i czekamy kolejny kwadrans. Gdy ciasto podro¶nie sypiemy na wierzch ser i resztę, pieczemy w 200°C około 1 godziny.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Włoski chleb z oliwkami

Włoski chleb z oliwkami

  • 2 czerwone cebule
  • 1 kg m±ki
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g suchych drożdży
  • 2 szklanki wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki czarnych i zielonych oliwek bez pestek
  • 3 łyżki zielonej pietruszki lub mięty
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i obsmażyć na oliwie do miękko¶ci. Oliwki grubo posiekać. M±kę przesiać, poł±czyć z cebul± i oliwkami. Dodać sól, cukier, drożdże, przemyt± i posiekan± zieleninę. Wlać ciepł± wodę, wymieszać. Mieszać ciasto przez 10 minut. Następnie nakryć go serwetk± i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ciasto rozdzielić na połowę. Uformować 2 owalne batony, ułożyć je na wysmarowan± tłuszczem blachę, pozostawić na 30 minut. Następnie wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Wyj±ć

chleb

z piekarnika, nakryć wilgotnym płótnem i pozostawić do ostygnięcia.

¬ródło: www.mniam.vel.pl

chleb pesto

Zakręcony chleb z pesto

  • 175 ml wody
  • 90 ml mleka
  • 15 g (1 i 1/2) łyżki oliwy z oliwek
  • 25 g (1 i 1/2 łyżki) cukru
  • 9 g (1 i 1/2) łyżeczki soli
  • 400 g (3 szklanki) m±ki pszennej
  • 165 g (1 i 1/4 szklanki) m±ki pszennej razowej
  • 5 g (1 łyżeczka) suchych drożdży
  • 100 g (6 łyżek) pesto (do posmarowania)
Wymieszać wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia (około 60-70 minut). Wyci±gn±ć ciasto, spu¶cić powietrze i odstawić na 5 minut, żeby odpoczęło. Posmarować olejem foremkę (np. keksówkę 24x10x6 cm). Rozwałkować ciasto na oprószonej m±k± stolnicy na prostok±t o rozmiarach 20-25 cm szeroki i 40-45 cm długi. Rozprowadzić pesto równomiernie po całym cie¶cie, pozostawiaj±c małe marginesy przy brzegach. Zwin±ć ciasto w gruby cylinder (roladę) i włożyć do foremki "szwem" do dołu. Przykryć ¶ciereczk± lub naoliwion± foli± spożywcz± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na 1 godzinę. Nagrzać pierkarnik do temperatury 180°C. Piec 30-35 minut. Wyci±gn±ć z foremki i ostudzić na siatce. Powierzchnię

chleba

można posmarować rozbełtanym jajkiem, wtedy uzyskujemy piękn± błyszcz±c± ciemnozłot± skórkę. Trzeba jednak przy tym pamiętać, żeby zostawić niewielki nieposmarowany jajkiem pasek ciasta około 0.5-1cm od krawędzi keksówki.
Pesto - może być ze sklepu lub zrobione samodzielnie ze 100 g ¶wieżej bazylii, 10 g (1 łyżka) orzeszków piniowych, 1 z±bka czosnku, 10 g (1 czubata łyżka) parmezanu, szczypty soli, około 10-15 g (1-2 łyżek) oliwy z oliwek. Wszystkie składniki zmiksować lub utrzeć w moĽdzierzu, dodaj±c tyle oliwy, aby uzyskać wła¶ciw± konsystencję. Zamiast orzeszków piniowych (które wła¶ciwie nie s± orzeszkami lecz nasionami sosny z gatunku pinus pinea wydłubanymi z wielkich szyszek) można użyć orzechów włoskich. Polskie włoskie też się nadaj±, choć ja najczę¶ciej mam włoskie kalifornijskie, więc żeby unikn±ć konfuzji, jako zamiennika czasami używam australijskich orzechów makadamia.



W tym serwisie znajdziesz również przepisy na inne chleby:

Chleb bananowy I
Chleb bananowy II
Chleb cebulowy
Chleb chrupiacy
Chleb chrupki
Chleb czekoladowy
Chleb daktylowy z musli
Chleb dla cierpliwych
Chleb domowy
Chleb dyniowo-serowy
Chleb huculski
Chleb irlandzki
Chleb marchewkowy I
Chleb marchewkowy II
Chleb mieszany
Chleb na zakwasie i piwie
Chleb orzechowo-warzywny
Chleb owsiany
Chleb piernikowy francuski
Chleb pomarańczowy

Chleb pszenno-razowy I
Chleb pszenno-razowy II
Chleb pszenno-żytni z owsem
Chleb pszenny
Chleb pszenny na zakwasie
Chleb pszenny z miodem
Chleb razowy I
Chleb razowy II
Chleb razowy III
Chleb razowy na zakwasie z ziarnami
Chleb razowy z miodem
Chleb szabatowy
Chleb ¶ródziemnomorski
Chleb turecki
Chleb wiejski
Chleb wielozbożowy
Chleb wysokowarto¶ciowy
Chleb z bakaliami
Chleb z czosnkiem
Chleb z czterech zbóż

Chleb z dzikim ryżem, płatkami
owsianymi i polent±

Chleb z jabłkami
Chleb z lnem, kminkiem i słonecznikiem
Chleb z płatkami owsianymi I
Chleb z płatkami owsianymi II
Chleb z serem i sokiem pomidorowym
Chleb z sezamem
Chleb z siemieniem lnianym
i skiełkowan± pszenic±

Chleb z ziemniakami
Chleb ziemniaczany I
Chleb ziemniaczany II
Chleb zwykły domowy
Chleb żytni
Chleb żytni parzony
Chleb żytni wiejski
Pumpernikiel na zakwasie
Razowiec na zakwasie z ziarnami
Razowiec z czarnuszk±

Jeste¶ na podstronie serwisu → PieczywoKulinariaStrona głównaStrona powitalna
kobieta, piekarz, biust