Jeste¶ na podstronie serwisu → PieczywoKulinariaStrona głównaStrona powitalna

Bułki I
Bułki II
Bułki angielskie - scones
Bułki bananowe
Bułki cynamonowe
Bułki czosnkowe
Bułki domowe
Bułki drożdżowe z cynamonem
Bułki góralskie
Bułki greckie


Bułki indyjskie
Bułki kokosowe
Bułki ma¶lane I
Bułki ma¶lane II
Bułki miodowe
Bułki mleczne
Bułki na piwie
Bułki na serwatce
Bułki niedzielne
Bułki oliwkowe


Bułki oliwkowo-orzechowe
Bułki owsiane
Bułki pizzowe
Bułki półrazowe
Bułki pszenne I
Bułki pszenne II
Bułki razowe I
Bułki razowe II
Bułki serowe
Bułki szafranowe z twarożkiem


Bułki ¶niadaniowe
Bułki wiejskie
Bułki twarogowe
Bułki z figami
Bułki z lubczykiem
Bułki z siemieniem lnianym
Bułki z pieczarkami
Bułki z zielenin±
Bułki ziołowe
Grahamki

Bułki I

  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 225 g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżki mleka do glazury
Wyrobić ciasto ze składników. Po wyro¶nięciu lekko przebić, uformować podłużne

bułki

. Ułożyć je na na blaszce blisko siebie (maj± się zł±czyć w czasie ro¶nięcia!). Pozostawić do wyro¶nięcia (koło 30 minut). Ewentualnie poglazurować. Piekarnik nagrzać do 220°C. Piec 15-18 minut, aż

bułki będ± złociste

. Pozostawić do wystygnięcia i wtedy rozerwać. Przepis podaje, że z tej porcji ma wyj¶ć 12!

bułek

. Ja robię z podwójnej i wychodzi mi 10-12

bułek

, w zależno¶ci od poż±danej przeze mnie wielko¶ci. I nigdy nie umieszczam ich blisko siebie. S± pyszne i proste, lekko ma¶lane.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki II

  • 5-6 szklanek białej m±ki
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki masła
  • do posypania - niekoniecznie:
  • 2 łyżeczki maku
  • 2 łyżeczki sezamu
  •  
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki płatków owsianych
bułki
Do miski wlej dwie szklanki ciepłej (ale nie gor±cej!) wody. Rozpu¶ć w niej drożdże. Dodaj dwie szklanki m±ki, wymieszaj i przykryj miskę ¶ciereczk±. Odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie roztop na patelni masło i ostudĽ je. Odrobin± masła wysmaruj duż± blachę. Po około pół godzinie, kiedy zaczyn wyro¶nie, dodaj do niego następne trzy szklanki m±ki i łyżkę soli. Wymieszane ciasto wyrzuć na stół lub stolnice i zagnieć, podsypuj±c m±k±, jeżeli będzie to konieczne. Pod koniec zagniatania (powinno trwać nie krócej niż 5 minut) dodaj resztę ostudzonego masła i wgnieć je dokładnie w ciasto. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie klej±ce się do r±k. Zrób z niego wałek i podziel na 12 równych czę¶ci. Z każdej ulep kulkę i połóż na blachę. Zachowaj miedzy kulkami odstępy co najmniej 2 cm, ponieważ znacznie urosn± w czasie pieczenia. Każd± kulkę wygładĽ ręk± zwilżon± wod± i posyp makiem, sezamem, słonecznikiem lub płatkami owsianymi. Możesz użyć też dowolnej mieszanki tych składników. Jeżeli ich nie masz,

bułki

będ± smaczne i bez nich. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw blachę z 

bułkami

na ¶rodkowy poziom na około 25-30 minut. S± gotowe, kiedy maj± złoty kolor. Z ciasta według tego przepisu możesz piec

bułki

o różnych kształtach, kajzerki, warkocze, aż do długich paryskich bagietek. Zależy to tylko od twojej fantazji. Przepis na 12 sztuk

¬ródło: uczta.vege.pl

Bułki angielskie - scones

  • 225 g m±ki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 75 ml mleka
  • 1 jajko
     
Wymieszać m±kę, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i cukier. Dobrze ugnie¶ć suchymi i chłodnymi rękami. Mleko roztrzepać z jajkiem. Odlać 1 łyżkę tej mieszanki, pozostał± wlewać do ciasta i mieszać łyżk± aż powstanie do¶ć rzadkie ciasto. Na posypanej m±k± stolicy uformować z ciasta placek o grubo¶ci około 2 cm. Foremk± o ¶rednicy około 5 cm wycinać

bułeczki

i układać je na blasze wyłożonej papierem. Każd±

bułeczkę

posmarować na wierzchu pozostawion± mieszank± mleka i jajka. Wstawić do wcze¶niej nagrzanego piekarnika do 220°C. Piec 12-15 minut aż się zezłoc±.
Przepis jest prosty i bardzo dobry. Scones to tradycyjne angielskie bułeczki. Anglicy jedz± je na słodko z dżemem, do ¶niadania z serem i wędlin±, jako deser czy jako przek±ska przy popołudniowej herbacie. Do wersji na słodko można dodać około 50 g bakali lub zamiast cukru dodać 75 g startego żółtego sera oraz trochę pieprzu i papryki oraz troszkę większ± ilo¶ć mleka.


Bułki bananowe

  • 250 ml mleka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • szczypta soli
  • 400 g m±ki
W ciepłym mleku rozpu¶cić drożdże i cukier. Dodać zmiksowanego (przetartego przez sito) banana, następnie sól i m±kę. Wyrobić ciasto i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyro¶nie posypać je odrobn± m±ki, żeby się nie kleiło do r±k. Formować

bułeczki

. Każd± posmarować żółtkiem zmieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec w 190-200°C przez około 20 minut.


bułki cynamonowe

Bułki cynamonowe

  • C i a s t o:
  • 150 g masła
  • 800 g m±ki
  • 500 ml mleka
  • 50 g ¶wieżych drożdży
  •  
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • żółtko do smarowania bułek
  • cukier do posypania
  • M a s a:
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
Drożdże rozdrobnić, wymieszać z 100 ml mleka, 1 łyżk± cukru, oprószyć m±ka. Odstawić w ciepłe miejsce. Rozpu¶cić masło, dodać mleko, ogrzać do temp. 35°C, wymieszać z przesiana m±ka, dodać zaczyn z drożdży, cukier i sól. Zagnie¶ć ciasto i wyrabiać je około 10 minut, odstawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Przygotować masę: rozetrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Ciasto podzielić na 4 czę¶ci i kolejno rozwałkowywać je na placki o grubo¶ci 1 cm. Placki posmarować mas± i zwijać w rulony. Rulony ciasta pokroić na kr±żki o grubo¶ci około 1,5-2 cm, ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować rozm±conym żółtkiem oraz posypać cukrem gruboziarnistym. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200-220°C. Składniki na 6 porcji.

¬ródło: www.lochow.com.pl, Zdjęcie - Adam L

Bułki czosnkowe

  • pół litra mleka
  • 5 dag drożdży
  • 50 dag m±ki
  • jajko
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • ser żółty
  • keczup
     
Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyro¶nięcia. Czosnek obieramy - ja daje 2 główki i naprawdę nie jest za dużo, ale można dać mniej - przeciskamy przez praskę. Do zaczynu wsypujemy m±kę, dodajemy jajko, czosnek i sól. Wyrabiamy ciasto - je¶li za rzadkie można dosypa więcej m±ki. Z ciasta formujemy kulki o ¶rednicy około 7 cm i lekko spłaszczamy. Je¶li robimy wersję bogatsz± do ¶rodka można dodać plasterek sera. Na wierzch dajemy kroplę keczupu i kładziemy plasterek sera. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z masełkiem czosnkowym. Wy¶mienite jako dodatek do sałatek, albo do zup. Ale mog± być też odrębnym daniem np. na kolację.


Bułki domowe

  • 1,5 kg m±ki tortowej
  • 2 całe jaja
  • 8 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mleka
     
Składniki poł±czyć i wyrobić ciasto. Ma być wolne (takie jak na pierogi). Od razu kła¶ć małe

bułki

na wysmarowan± blachę i poczekać do wyro¶nięcia. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Do piekarnika wsadzić również miskę (najlepiej stalow±) z wod±.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki drożdżowe z cynamonem - Hot cross buns

  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 4 czubate szklanki przesianej m±ki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 5 dag stopionego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki rodzynek sułtanek
  • 1/3 szklanki mieszanki keksowej
  • k r z y ż y k i:
  • 1/2 szklanki m±ki
  • 1/3 szklanki wody
     
  • p o l e w a:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
     
     
     
Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami cukru i mlekiem. Odstaw na 5 minut, dodaj m±kę, przyprawy, masło, jajko, sułtanki, mieszankę keksow± (lub posiekan± skórkę pomarańczy) i resztę cukru. Zagnieć ciasto, włóż je do miski posmarowanej olejem, przykryj ¶ciereczk±, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Podziel ciasto na 12 porcji i uformuj

bułki

. Blachę nasmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Ułóż w niej

bułki

, przykryj ¶ciereczk± i odłóż do wyro¶nięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Udekoruj

bułki

: wymieszaj m±kę z wod±, przełóż do woreczka i odetnij rożek, na każdej

bułce

narysuj krzyżyk. Piecz 35 minut. Zrób polewę: wsyp cukier do wody, zagotuj mieszaj±c, poł±cz z żelatyn± namoczon± w łyżce wody. Posmaruj gor±ce

bułki

. Hot cross buns piecze się na Wielkanoc, st±d krzyżyk.

¬ródło: kuchnia.gazeta.pl

Bułki góralskie

  • c i a s t o:
  • 50 dag m±ki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  •  
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
     
  • f a r s z:
  • 40 dag bryndzy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kminku
  •  
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki ¶mietany
  • 1 łyżka masła
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1-2 łyżkami ciepłej wody. Połowę m±ki zalać 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody, poł±czyć z drożdżami, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na ma¶le. Bryndzę utrzeć ze ¶mietan±, jajkami i kminkiem, wymieszać z cebul±, przestudzić. Pozostał± m±kę i sól dodać do zaczynu, wyrobić l¶ni±ce, gładkie ciasto. Odstawić do wyro¶nięcia. Blachę natłu¶cić. Z ciasta formować niewielkie, grube placuszki. Ułożyć je na blasze, posmarować masłem. W placuszkach zrobić wgłębienia, wypełnić farszem. Piec 40 minut w temperaturze 200°C.


Bułki greckie

  • c i a s t o:
  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • około 220 ml ciepłej wody
  • n a d z i e n i e:
  • 2 jajka
  • 15 dag startego, ostrego, żółtego sera
  • 10 dag sera feta pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki suszonych ziół - ja wzięłam oregano
  • dowolnie - podsmażone pieczarki lub plastry pomidora
M±kę wymieszać z drożdżami. Dolać oliwę i wodę z rozpuszczon± w niej sol±. Wyrobić luĽne ciasto, odstawić do podro¶nięcia. Następnie ponownie wyrobić, podzielić na osiem czę¶ci, uformować spłaszczone

bułki

. We wgłębienie włożyć plaster pomidora lub podsmażone pieczarki, a następnie (lub tylko) masę serow±. Masę serow± otrzymamy ł±cz±c wszystkie składniki nadzienia. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

¬ródło: domowe.forumer.pl

Bułki indyjskie

  • 1 szklanka m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki
    kolendry
     
Mleko wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po wyjęciu ubijamy w robocie kuchennym - aby zrobiła się pianka. Do miski wrzucamy: m±kę, proszek do pieczenia, otręby, sól i przyprawy. Zalewamy mlekiem, mieszamy. Z ciasta robimy kulki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy 20 minut (małe

bułeczki

, je¶li duże to dłużej).


Bułki kokosowe

  • Rozczyn: 35 gram drożdży
  • 1 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru złocistego
  • 50 dag m±ki białej
  • 1,5 szklanki otręb pszennych
  • 3 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki soli
Składniki rozczynu wymieszać i pozostawić do wyro¶nięcia. Wyro¶nięty rozczyn dodać do m±ki i dodatków, wlać 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody i wyrobić ciasto. Mokr± łyżk± nabierać ciasto, formować kulki i układać na blaszce w odstępach. Pozostawić około 20-30 minut do wyro¶nięcia. Piec około 20 minut aż zaczn± się rumienić.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki ma¶lane I

  • 225 g m±ki pszennej
  • dwie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 25 gram masła
  • 200 ml ma¶lanki/ jogurtu/ kefiru
  • jajeczko rozbełtane
  • rodzynki, je¶li kto¶ lubi
     
M±kę przesiewamy wraz z sod± do miski, potem, jak do kruchego ciasta, wkrawamy masło i bawimy się aż zrobi± się takie niby okruchy. Dorzucamy rodzynki je¶li tak postanowili¶my, a potem w ¶rodeczku robimy dziurkę, w dziurkę wlewamy ma¶lankę i bardzo, bardzo szybko ł±czymy całe ciasto. Jak jest już jednorodne, to wałkujemy je na grubo¶ć mniej więcej 2-3 centymetrów i wycinamy foremkami o ¶rednicy około 5 cm okr±głe placuszki. Placuszki powinny szybko wyl±dować na lekko posypanej m±k± blasze, a każdy placuszek pędzelkiem pomalowany gęst± farb± jajeczn±. I tak sobie powinny posiedzieć w gor±cym piecu (około 220°C) z 15-20 minut. Aż urosn±. Teraz tylko serweta, masło, dżem i kolejny smak Irlandii w ustach.
Przepis na 12 bułek. Bułki i chleb na sodzie to irlandzka specjalno¶ć.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki ma¶lane II

  • 5 g drożdży
  • 190 g m±ki
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 150 g masła
Wyrobiłam ciasto ze składników i odczekałam do wyro¶nięcia. Ciasto ładnie wyrosło, miało raczej luĽn±, bardzo ma¶lan± konsystencję. Na papier do pieczenia (mam taki szary, którego nie trzeba smarować) łyżk± wyłożyłam ciasto na kształt

bułek

. Na ¶rodku każdej

bułki

położyłam łyżeczkę płatków róży w cukrze i skubi±c ciasto po bokach zakleiłam tak, że nadzienie zostało w ¶rodku. Wierzch posmarowałam rozbełtanym jajkiem, posypałam cynamonem, cukrem i sezamem (3 różne wersje). Upiekłam w 220°C przez 10 minut i około 7 minut w 180°C.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki miodowe

  • 50 g drożdzy
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 - 1/2 szklanki miodu
  • około 500 g m±ki
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3 jajka
     
Drożdze rozgnie¶ć z cukrem waniliowym, zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać miód, ponownie dokładnie wymieszać. Dodać 2 jajka (lub 3 żółtka, wtedy ciasto będzie żółciutkie), wymieszać, dodać masło, wymieszać. Na koniec dodawać po trochu m±ki, wyrabiaj±c ciasto. Tak przygotowane ciasto można rozwałkować na około 1 cm i wykrawać kr±żki lub formować samemu kulki. Wyłożyć na formę i posmarować jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na około 75°C i po 5-10 minutach podkręcić na 200°C i piec do uzyskania złotego koloru. Ja piekę z temoobiegiem i grzałk± od dołu około 15-20 minut. Ciasta nie trzeba odstawiać do wyro¶nięci±, gdyż wstawiamy je do lekko nagrzanego piekarnika,

buły

zaczynaj± rosn±ć i wtedy podkręcamy temperaturę. Rówie dobre z powidłami w ¶rodku lub wisienk±.


Bułki mleczne

  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag drożdży
  • m±ka
  • szczypta soli
  • 3 jajka
Drożdże rozrabiamy z cukrem w połowie szklanki lekko podgrzanego mleka i odstawiamy do momentu, aż zaczn± garować. Z tak przygotowanych drożdży, soli, pozostałego mleka, 2 całych jajek i 1 białka oraz m±ki zagniatamy i dobrze wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. M±ki należy dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się do r±k i dały się uformować ładne kulki. Pozostałe żółtko roztrzepujemy z 2-3 łyżkami mleka. Uformowane

bułki

układamy na natłuszczonej blasze, malujemy przy pomocy pędzelka wcze¶niej przygotowanym żółtkiem i pozostawiamy ponownie do wyro¶nięcia. Następnie pieczemy nasze

bułki

w piekarniku, w temperaturze około 200°C.

¬ródło: www.smakowite.info

Bułki na piwie

  • 75 dag m±ki pszennej (typ 480)
  • 250 ml jasnego piwa
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
     
  • n a   w i e r z c h:
  • jajko roztrzepane z 1 łyżk± mleka,
    do posmarowania
  • mak, sezam lub inne ziarna - do posypania
     
Zrobić zaczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek m±ki. Odstawić na 10-15 minut. Jak zaczyn „ruszy” dodać piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło i m±kę wymieszan± z sol±. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie. Odstawić do podwojenia objęto¶ci, na około 1,5 godziny. Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ¶ciereczk± i pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200°C, do zezłocenia. Podawać po ostygnięciu.

¬ródło: mojewypieki.blox.pl

Bułki na serwatce

  • drożdże ¶wieże - około 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • serwatka - około 1/2 litra
  • m±ka pszenna - 3 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
     
Drożdże rozpu¶cić w łyżeczce cukru. Dopełnić szklankę serwatk±, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy zaczn± musować, przelać do michy, dodałam m±kę, resztę serwatki i łyżeczkę soli. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodać troszkę m±ki, je¶li za gęste, serwatki. Ciasto wyrabiać około 20 minut. Wyrobione ciasto podzielić na 8 czę¶ci, uformować z nich

bułki

. Blachę do pieczenia posypać m±k±, położyć na niej

bułki

, przykryć ¶ciereczk±, odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce. Wyro¶nięte

bułki

piec w temperaturze 200°C około 15-20 minut (do zrumienienia).
Powyższy przepis jest wynikiem mojego eksperymentu, maj±cego na celu utylizację serwatki pozostałej po robieniu twarożku. Efekt bardzo mi się spodobał, może komu¶ z Was też przypadnie do gustu.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki niedzielne

Marzysz o ¶wieżutkich bułkach na niedzielne ¶niadanie? Ale komu by się chciało rano je przygotowywać albo i¶ć po nie do sklepu? Te bułki, oryginalny szwedzki przepis, robi się wieczorem, rosn± sobie, kiedy Ty ¶pisz, a rano tylko wstawia się je do piekarnika. Pyszne! Z tego przepisu wychodzi około 12 sztuk. Upieczone bułki możesz zamrozić i wstawić je w razie potrzeby na 15 minut do piekarnika, by były znów jak ¶wieżo upieczone.

  • 25 g margaryny lub masła (1/10 kostki)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 opakowania drożdży instant
  • 500 g m±ki pszennej lub mieszanej pół na pół z żytni±
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka do posmarowania
  • mak, słonecznik, sezam itp. do posypania (niekoniecznie)
Jajko wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcze¶niej, by osi±gnęło temperaturę pokojow±. Masło rozpuszczamy, studzimy do temperatury pokojowej, mleko podgrzewamy by było letnie. Nie może być gor±ce! M±kę mieszamy z drożdżami i sol±, wlewamy mleko, masło, dodajemy jajko, wyrabiamy mikserem. Z ciasta formujemy okr±głe

bułki

. Układamy na posmarowanej masłem i oprószonej m±k± blasze. Blachę wstawiamy na noc do lodówki na jej najmniej zimn± półkę. Dzięki temu nasze

bułki

będ± rosły powoli. Rano smarujemy

bułki

mlekiem, posypujemy ziarnem i wstawiamy na 5-10 minut do piecyka o temperaturze 250°C.

¬ródło: atu.republika.pl

Bułki oliwkowe

  • 500g przesianej m±ki
  • 25g ¶wieżych drożdży
  • woda
  • 1 pokrojona cebula
  • 150g czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
     
Rozpu¶cić drożdże w wodzie. Wymieszać m±kę z trzema łyżkami oliwy i sol±, dodać drożdże i wyrabiać przez 10-15 minut dodaj±c m±kę lub wodę w miarę potrzeb. Do mieszanki dodać oliwki i cebulę. Ugniatać dalej i uformować kulę, któr± następnie należy namoczyć reszt± oliwy. Otulić ciasto kocem i odstawić na godzinę. Następnie ponownie ugniatać i uformować cztery

bułki

. Nakłuć i przełożyć do naczynia żaroodpornego natartego oliw±. Przykryć kocem i odczekać 30 minut. Piekarnik nagrzać do 240°C. Namoczyć pędzelkiem

bułki

i piec przez 30 minut. Podawać schłodzone. Składniki na 4 porcje. Danie hiszpańskie. Buen provecho!


bułki oliwkowo-orzechowe

Bułki oliwkowo-orzechowe

  • 375 g m±ki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
Oliwki wypestkować. Z pierwszych 5 składników wyrobić mikserem ciasto. Odstawić do wyro¶nięcia. Przebić, zagnie¶ć rękoma wgniataj±c oliwki i orzechy (mog± być piniowe albo laskowe). Uformować 10

bułek

. Odstawić do wyro¶nięcia. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku 25-30 minut.

¬ródło: domowe.forumer.pl

bułki owsiane

Bułki owsiane

25g drożdży wymieszać z łyżk± miodu i 2 szklankami mleka, roztrzepać. Wsypać m±kę owsian± (200g), wymieszać i zostawić na około 1 godzinę. Dodać m±kę pszenn± (0,5kg), łyżeczkę soli, zagniatać ciasto, odstawić w misce na pół godziny, wyrabiać około 2 minut, uformować kulkę z dziurk±. Zostawić w cieple na pół godziny. Piec 20 minut w temperaturze 220°C. Można dodać siemię lnu, słonecznik, zarodki pszenne.


Bułki pizzowe

  • c i a s t o:
  • 150 g drożdży
  • 100 g płynnej
  • margaryny
  • 2 dl wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 sztuki jajek
  • 9 dl m±ki
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • n a d z i e n i e:
  • 2 łyżki margaryny do smażenia
  • 4 sztuki cebul
  • 3 z±bki czosnku
  • 4 sztuki pomidorów
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
Podgrzać margarynę i wodę do 37°C (maj± być letnie), włożyć drożdże i wymieszać. Dodać jajka, sól, m±kę i proszek do pieczenia - dokładnie wyrobić - ro¶nie 45 minut. Do składników nadzienia można dodać kawałki wędliny, pieczarki, zależnie od tego, co mamy pod ręk±. Wszystko drobno pokroić i usmażyć na patelni, wystudzić. Zrobić 20 kulek w miarę równych i wałkować każd±, nakładać nadzienie, zlepiać do dołu, posmarować jajkiem, na to położyć żółty starty ser i do pieca. Piec w 220°C aż będ± ładnie rumiane (około 15 minut).


Bułki półrazowe

  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 dag drożdży
  • 45 dag m±ki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 dag miękkiego smalcu
  • łyżeczka oleju
     
W letnim mleku rozpu¶cić drożdże i cukier, odstawić na kilkana¶cie minut. Wymieszać m±kę (po połowie krupczatki i dowolnej m±ki razowej), sól, smalec i rozczyn, zagnie¶ć ciasto. Przełożyć na posypany m±k± blat, wyrabiać kilka minut. Uformować kulę, posmarować lekko olejem, włożyć do miski, przykryć ¶ciereczk±, odstawić na godzinę do wyro¶nięcia. Gdy ciasto podwoi objęto¶ć, ponownie chwilę zagniatać. Podzielić na 8 czę¶ci, uformować owalne

bułki

, obtoczyć w m±ce. Ułożyć na papierze do pieczenia, nagnie¶ć wzdłuż om±czonym patyczkiem albo tęp± stron± noża, staraj±c się nie przecinać powierzchni, odstawić do wyro¶nięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki pszenne I

  • 1 małe jajko
  • 200 ml zimnego mleka
  • 8 g ¶wieżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
  • 340 g białej m±ki
  • 7 g soli morskiej
  • do posypania: co kto lubi
     
M±kę, sól, masło utrzeć ręk±. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do nich cukier i 4 łyżki zimnego! mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do m±ki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma. Je¶li jest zbyt luĽne, dosypać trochę m±ki. Odstawić na 1,5-2 godziny przykryte ¶ciereczk± aż podwoi swoj± objęto¶ć. Piekarnik nagrzać do temp. 230°C. Z ciasta formować małe

bułki

, układać je na dużej, wysmarowanej oliw± blaszce, zostawiaj±c 5 cm odstępy między

bułkami

.

Bułki

posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 5-10 minut.
Podobno bułki można zamrozić. W przeciwnym wypadku trzeba je zje¶ć w ciagu 24 h. Wyszło mi 16 bułek.

¬ródło: liska.blox.pl

Bułki pszenne II

  • 90 dag grubo mielonej m±ki pszennej
  • 2,5 szklanki pełnotłustego zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 1 dag soli
  • odrobina cukru
Zsiadłe mleko lekko ogrzać, dodać trzeci± czę¶ć m±ki i roztarte z cukrem drożdże. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby rozczyn podrósł. Po wyro¶nięciu starannie roztrzepać go łyżk±, dodać pozostał± m±kę, sól oraz jajko i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, aby drugi raz wyrosło. Ciasto włożyć do formy (nie może zaj±ć więcej niż połowę objęto¶ci) i poczekać aż wyro¶nie. Przed wstawieniem do pieca lub piekarnika powierzchnię posmarować rozbełtanym jajkiem.

Bułkę

piecze się 45 minut. Po upieczeniu gor±c± powierzchnie posmarować tłuszczem.


Bułki razowe I

  • 200 g m±ki żytniej
  • 300 g m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • (dałam utłuczon± w moĽdzierzu)
  • 1,5 opakowania (11 g) drożdży instant
  • lub 45 g ¶wieżych
  • 300 ml wody
Z podanych składników wyrobiłam ciasto. Potem (czyli po wyro¶nięciu) ciasto przebiłam na lekko om±czonej powierzchni, podzieliłam na 16 czę¶ci (po około 50 g każda). Każd±

bułkę

jeszcze trochę ugniotłam i nadałam jej kształt. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryłam ¶ciereczk±. Rosły mniej więcej 30 minut. Potem każd± opędzlowałam wod±, posypałam m±k± i ostrym nożem porobiłam na każdej jedno głębokie na 1 cm nacięcie. Znowu zostawiłam do wyro¶nięcia na kolejnych 10 minut. Piekarnik nagrzałam do 220°C. Na dnie piekarnika ustawiłam żaroodporne naczynko z gor±c± wod±. Blachę z

bułkami

postawiłam na drugim od dołu ruszcie. Przepis poleca piec

bułki

30 minut w 220°C, a potem kolejne 10 w 200°C. Ale po 30 minutach

bułki

były prawie dobre, więc po prostu wył±czyłam piekarnik i jeszcze trochę

bułki

potrzymałam w ¶rodku.
Może nie ma się czym zachwycać, ale muszę przyznać, że mi ta kolendra w wypiekach przypadła do gustu. A bułki wyszły do¶ć twarde, ze skók± trochę jak na chlebie na zakwasie. Dnia następnego s± już zmiękczone, ale równie smaczne. Przepis pochodzi z ksi±żki Anneliese i Gerharda Eckertów ("Brotbacken", Falken Verlag, West Germany 1983)

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki razowe II

  • po 1/2 kg m±ki pszennej i żytniej
  • 6 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki miodu
M±kę, drożdże i czę¶ć miodu oraz 3/4 szklanki ciepłej wody zmieszać, odstawić na 15 minut. Dodać 3/4 szklanki ciepłej wody i odstawić na pół godziny. Formować

bułki

i kła¶ć na wysmarowan± tłuszczem blachę (lub wyłożon± foli± aluminiow±). Odstawić na 15 minut. Posmarować wierzch ciepł± wod±. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Do piekarnika wsadzić również miskę (najlepiej stalow±) z wod±.

¬ródło: internet

Bułki serowe

  • 1/2 kg m±ki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g tłustego twarożku
  • 3 jajka
M±kę, proszek, sól i cukier wymieszać. Dodać jajka i twarożek. Wyrobić na gładko. Za pomoc± dwóch łyżek, lub pro¶ciej za pomoc± r±k formować

bułeczki

i kła¶ć na wysmarowan± tłuszczem blachę (można j± również wyłożyć foli± aluminiow±). Piec 20 minutw piekarniku nagrzanym do 200°C.


Bułki szafranowe z twarożkiem

  • 100 g masła lub margaryny
  • 500 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 250 g twarożku (zmielonego)
  • 1 g szafranu
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 1,1 - 1,2 kg m±ki pszennej
  • 1 jajko (do posmarowania)
Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury 37°C. Drożdże rozkruszyć w naczyniu, wlać mleko z tłuszczem, wymieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać twarożek, szafran, cukier, sól, większ± czę¶ć m±ki. Wyrobić gładkie ciasto. Nakryć ¶ciereczk± i pozostawić do wyro¶nięcia na 40 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać dodaj±c resztę m±ki. Z gotowego ciasta uformować

bułeczki

, ułożyć obok siebie (około 3 mm), blisko lecz nie ¶ci¶le. Nakryć

bułeczki

¶ciereczk± i pozostawić do wyro¶nięcia na 40 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 200°C (w dolnej czę¶ci piekarnika, je¶li piekarnik jest z termoobiegiem). Kiedy wystygn± porozdzielać.

¬ródło: mojewypieki.blox.pl

Bułki ¶niadaniowe

  • 10 dag drożdży
  • 5 szklanek m±ki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 białko
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
     
Drożdże nastawiamy do wyro¶nięcia (z łyżeczk± cukru i szklank± wody). M±kę przesiać przez sito i poł±czyć j± z reszt± składników. Po wyro¶nięciu drożdży ł±czymy je z m±k± (wymieszan± ze składnikami) i wyrabiamy ciasto, odstawiamy na co najmniej 10-15 minut i formujemy

bułki

, które znowu odstawiamy do wyro¶nięcia. Tuż przed włożeniem do pieca smarujemy je żółtkiem rozbełtanym z odrobin± wody i w końcu wsuwamy je do pieca na około 20 minut (200°C w normalnym piecu).
Przepis łatwy. Bułki te smakuj± wyj±tkowo dobrze z masełkiem i niczym więcej. Składniki dla 4 osób.

¬ródło: www.rysch.com

Bułki twarogowe

  • 500 g pełnoziarnistej m±ki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 40 g ¶wieżych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 125 ml letniego mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mleka
  • 3 łyżeczki maku
     
     
W misce wymieszać m±kę z sol±. W mleku rozpu¶cić miód i drożdże i razem z masłem dodać do m±ki. Cało¶ć wygnie¶ć. Dodać ser, ponownie wyrobić, nakryć ¶ciereczk± i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy wyro¶nie, zrobić 12 kulek, rozpłaszczyć, naci±ć na krzyż.

Bułki

ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyro¶nięcia. Żółtko rozkłócić z 2 łyżeczkami mleka, posmarować t± mieszank±

bułki

, posypać makiem. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Przepis wypróbowany -

bułki

wyszły bardzo smaczne, chociaż z braku m±ki gruboziarnistej wzięłam zwykł± pszenna.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki wiejskie

  • 550 ml wody
  • 120 g m±ki kukurydzianej
  • 600 g m±ki pszennej
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 opakowanie suchych drożdży
     
Do miski wlać wodę, oliwę i miód, wsypać m±kę kukurydzian± i pszenn±, sól, drożdże i zagnie¶ć ciasto. Odstawić na 30 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie zawin±ć ciasto w folię spożywcz± i zostawić na noc w lodówce. 2 godziny przed jedzeniem wyj±ć ciasto z lodówki. Na posypanej m±k± stolnicy podzielić je na 3 czę¶ci, z których uformować kulki. Przykryć je foli± i odstawić na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Każd± kulkę podzielić na 4 czę¶ci i formować małe kulki. Ma wyj¶ć 12 sztuk. Położyć na blaszkę posypan± m±k± i piec 10-15 minut aż do zbr±zowienia.


Bułki z figami

  • 10 dag suszonych fig
  • 1 i 2/5 szklanki wody
  • 3 dag drożdży
  • 2 szklanki m±ki żytniej
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • mak lub sezam do posypania
Posiekać drobno figi i zagotować z wod±. Odstawić do ostudzenia (37°C). Odlać 2/5 szklanki wody z fig, wlać do miski, rozetrzeć w niej drożdże. Zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce obie m±ki z sol±, wlać drożdże i resztę wody z figami. Wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć na posypan± m±k± stolnicę, wyrobić, uformować wałek i podzielić na 12 czę¶ci. Formować

bułki

, układać na posmarowanej blasze. Zostawić do wyro¶nięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem lub sezamem i piec około 25 minut w temperaturze 200°C.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki z lubczykiem

  • 1 kg m±ki
  • 0,5 kg tłuszczu
  • 30 dag drożdży
  • woda
  • ziarna zbóż
  • lubczyk
  • siemię lniane
Do m±ki dodajemy ziarna zbóż i siemię lniane. Dodajemy tłuszcz, drożdże i wodę. Wyrabiamy ciasto. Z rozwałkowanego ciasta foremkami wycinamy różne wzory

bułek

. Wszystkie posypujemy lubczykiem i wkładamy do pieca.

¬ródło: forum.gazeta.pl

bułki z siemieniem lnianym

Bułki z siemieniem lnianym

  • 1/2-3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/2 łyżki oleju z orzechów laskowych
  • lub roztopionego masła
  • 2 i 1/4 szklanki m±ki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki m±ki pszennej razowej
  • (lub typu integral z otrębami)
  • 1/2 szklanki ziarenek siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
  • do smarowania i posypania ciasta:
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • (najlepiej mieszanki złotego i ciemnego)
  • 1 łyżka maku
Rozpu¶cić drożdże w 1/3 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z miodem i 2 łyżkami m±ki. Odstawić na 15 minut. Siemię lniane zmielić dobrze w młynku do kawy. Wsypać do miski resztę m±ki, zmielone siemię lniane, miksturę drożdżow±, ciepł± wodę, resztę mleka, sól, jajko. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Podzielić ciasto na 16 równych kawałków, uformować z nich kulki. Poukładać na blaszce na wysmarowanym masłem papierze do pieczenia. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na jeszcze około 1/2 godziny. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i siemieniem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 20 minut.
Bardzo zdrowe, mięciutkie i długo utrzymuj±ce ¶wieżo¶ć bułki. Zmielone siemię nadaje im ciekawy, wyrazisty smak. Doskonałe z miodem, marmolad± albo twarożkiem. Liczba porcji: 16 bułek.

¬ródło: www.sys21.de

Bułki z pieczarkami

  • 200 pszennej białej
  • 175 pszennej pełnej
  • 10 g ¶wieżych drożdży
  • 250 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • 80 ml oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieczarki, mniej niż pół kg uduszonych
M±ka do miski, dołek, sól, oliwa, wlać drożdże rozpuszczone z wod± i cukrem, reszt± wody, wyrobić. Wiem że to niezupełnie ksi±żkowo. Ja odstawiłam na 2 godziny do wyro¶nięcia, potem uformowałam

bułki

nadziewane pieczarkami i odstawiłam jeszcze na godzinę. Posmarowałam mlekiem, grub± sol± i do piekarnika, 210°C na około pół godziny.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Bułki z zielenin±

  • 30 dag m±ki pszennej
  • 20 dag razowej m±ki pszenne
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 5 dag masła
  • jajo
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
Drożdże, mleko i cukier wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podro¶nie, dodać m±kę, jajo, sól i stopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od miski, po czym postawić w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoj± objęto¶ć, wsypać posiekan± zieleninę i poł±czyć j± z ciastem. Uformować okr±głe

bułki

, ułożyć je na posypanej m±k± blasze i odstawić do wyro¶nięcia. Wstawić do ¶rednio nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.

¬ródło: www.kulinaria.pl

Bułki ziołowe

bułki ziołowe
[01.07.2004] Warszawski Rakowiec, wracam wieczorem z pracy, już tylko osiedlowy spożywczak czynny do 22 jest otwarty, chcę niewiele, chcę zje¶ć parę kanapek na kolacje. Na półkach stan wojenny, wojna polsko-ruska: kilka bochenków chleba baltonowskiego, wyrobu którego już na szczę¶cie tyle lat nie miałem w ustach, że wspomnienie jego obrzydliwej konsystencji i smaku skomponowanego z jaki¶ polepszaczy, spulchniaczy i innego chemicznego badziewia, powoli zaciera się w mojej pamięci, nawet muszę wykonać pewien umysłowy wysiłek, żeby w ogóle ten niesmaczny żart piekarnictwa zliczyć jako jeden z chlebów oferowanych tutaj na sprzedaż. Dalej, kilka sztuk buły wrocławskiej, kwintesencji bułowato¶ci, niewyraĽno¶ci, nieokre¶lono¶ci, rozpadalno¶ci i ¶ciemniania, ewentualnie jestem w stanie uwierzyć w jej warto¶ć kulinarn± w roli spodu do grzanki, albo po wysuszeniu półproduktu do knedli, ale naprawdę nie wyobrażam sobie, żebym mógł tego użyć do sporz±dzenia kanapki na surowo. No i trochę bułek, a konkretnie ze 30 kajzerek, które do jedzenia przestaj± się nadawać już 60 minut po opuszczeniu pieca (a nigdy tak szybko nie trafiaj± na stół) i 3 oszukane grahamki, pochodz±ce zreszt± z tej samej piekarni co połowa "swieżego" pieczywa w tym mie¶cie i to naprawdę strasznej piekarni, a że s± oszukane i że wcale nie s± z grahamu jest dla mnie zupełnie oczywiste - buła bułowata i kilka otręb sypniętych dla zmyły. No i na końcu niewielki asortyment chemiofoliaków, czyli konserw pieczywowych, tutaj terminy (nie)przydatno¶ci do spożycia s± naprawdę długie, tak jak długa i zaskakuj±ca potrafi być liczba składników tych wyrobów. Przechodzi mnie nieprzyjemny dreszcz, gdy zadaję trudne ćwiczenie mojej wyobraĽni i staram się dostrzec siebie samego, we własnej kuchni, jak odpakowuję tak± foliow± konserwę, a potem plastry tego br±zowego i chropowatego pokrywam ¶wieżym masłem, a potem.... brrrr, otrz±sam się.
Tak - chleb może być problemem. Przemysłowo wytwarzane pieczywo jest przerażaj±cej jako¶ci: pomimo całej chemii, któr± jest naszprycowane bardzo szybko i niesmacznie się starzeje, jest niezdrowe, gdyż bardzo mało piekarni robi prawdziwe razowce, w większo¶ci przypadków s± to podróby i namiastki wyrabiane z różnych małowarto¶ciowych m±cznych mieszanek, zabarwiane i podsypane jakimi¶ ziarenkami. I już czysto praktyczne utrapienie - polski chleb rozpada się następnego dnia po kupieniu, nieraz ukrojenie kromki w cało¶ci wymaga wirtuozerii i najlepiej elektrycznego noża. Pewnym ratunkiem jest ostatnio popularny ciemny chleb z Litwy, bardzo dobry, jednak jego kminkowy, wyraĽny smak jest tak mocny, że codzienne jego jedzenie szybko się nuży, ja sięgam po niego bardzo chętnie, ale nie za często.
Prawdziwy, pełnowarto¶ciowy razowiec na zakwasie to rzecz, na któr± trzeba niestety polować po sklepach ze zdrow± żywno¶ci±, już się do tego przyzwyczaiłem, że muszę do odpowiedniego sklepu po konkretny chleb i¶ć na przykład we wtorek, bo dostawy s± raz na tydzień. Perwersyjnym polecam legendarny bazar na Polnej, tam za 15 zł za kilogram można kupić rewelacyjne pieczywo, ale to naprawdę wstrz±saj±ca cena dzisiaj w Polsce za chleb. Za to tam dostajemy już prawdziwy chleb - spokojnie przez tydzień może leżeć i cały czas będzie ¶wieży, a jego smak z dnia na dzień będzie stawał się dojrzalszy, lecz cały czas tak samo dobry. Wyrabia się go ze ¶wieżej razowej m±ki (taka m±ka nie może być długo przechowywana, bo traci witaminy i składniki odżywcze - warto o tym także pamiętać używaj±c jej w domu), pochodz±cej ze zboża z ekologicznych upraw i odpowiednio zmielonej. Ciasto ugniataj± ludzkie ręce, a nie maszyna, co jak mi ostatnio powiedział doktor Magura Góralski jest niezbędne, aby do chleba przekazać energię Czi z dłoni piekarza. Takiego wspaniałego razowca sami zapewne nie upieczemy, ale bez trudu w zwykłym piekarniku możemy zrobić bułki drożdżowe, o przeróżnych smakach. To jest niezła alternatywa dla tych przemysłowych podróbek chleba i dla luksusowego pieczywa ekologicznego - może nie jest to kuchnia ekspresowa, ale na pewno bardzo tania i zdrowa (o ile użyjemy dobrej m±ki z pełnego przemiału). Polecam zrobić na zapas więcej - po ostygnięciu można czę¶ć zamrozić na póĽniej - dobrze się przechowuj±. Możemy też urozmaicać liczbę dodatków, ziół, czy orzechów, pestek jakie użyjemy do przygotowania tych bułek. Można też spróbować upiec je z m±ki żytniej. [ten przepis opublikowałem też w Citymagazine]

  • 1/2 kg m±ki razowej pszennej (typ 2000)
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ¶mietany (18%)
  • 6 łyżek oliwy
  • przyprawy do wyboru i ułożenia kompozycji własnej: cebula, koperek, szczypiorek, pietruszka, bazylia (zioła ¶wieże),
     zmielone ziarna kolendry, kopru włoskiego (ew. kminku), sól, pestki słonecznika, dyni (w przypadku dyniowych bułek
     ciekawie jest też zast±pić połowę oliwy olejem z pestek dynii), ew. orzechy według własnej wyobraĽni, można też dodać
     otręby, a użyć mniej m±ki

M±kę przesiać do miski (na przykład przez sito), zrobić wgłębienie i rozkruszyć do niego drożdże, dodać cukier, lekko ciepłe mleko, trochę zamieszać z m±k± i odstawić przykryte ¶ciereczk± na 10 minut w ciepłym miejscu. Następnie dobrze zagnie¶ć ciasto z dodatkiem oliwy i ¶mietany (ewentualnie dodać otręby) i znowu odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto wymieszać z posiekanymi ziołami, zmielon± kolendr±, pestkami. Je¶li używamy cebuli, to pokrójmy j± jak najdrobniej. Ciasto wraz z przyprawami dobrze wyrabiamy przez chwilę, tak, żeby odklejało się od ¶cianek miski. Następnie w dłoniach posypanych lekko m±k± formujemy 12 kulek, nacinamy je od góry nożem na krzyż i posypujemy na wierzchu lekko m±k±, można też dodać kminku. Kulki układamy na dobrze natłuszczonej blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C). Powinny być gotowe po 30 minutach - najlepiej jednak sprawdzić wbijaj±c do

bułki

zapałkę - je¶li ciasto nie przykleja się do niej, to znaczy, że już można wyjmować. Jeszcze ciepłe doskonale smakuj± posmarowane schłodzonym masłem, albo smalcem!

¬ródło: pesto.art.pl

Grahamki

  • 2 i 1/2 szklanki m±ki
  • pszennej wrocławskiej 550
  • 3 szklanki m±ki pszennej razowej 1850
  • 1/2 szklanki otręb pszennych
  • 1/2 l wody
  • 1 kostka drożdży - 100 g
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
     
  • d o   p o s m a r o w a n i a:
  • 1/2 szklanki mleka
  • d o   p o s y p a n i a:
  • sezam, mak, słonecznik lub ziarna dyni
     
Przesian± m±kę pszenn± i razow± wsypać do miski, zrobić na ¶rodku wgłębienie, wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę wody, posypać i łyżeczk± cukru. Odstawić na około 15 minut, albo aż zaczyn ruszy. Po tym czasie dodać resztę m±ki i oliwę, wyrobić do¶ć luĽne ciasto. Ciasto pozostawić do wyro¶nięcia na około 1 godzinę, lub do podwojenia objęto¶ci. Lekko wyrobić i formować

grahamki

. Smarować mlekiem i posypywać ziarnami. Odstawić na 1/2 godziny do wyro¶nięcia. Piec w piekarniku w 250°C około 15 minut. Do piekarnika można wstawić blaszkę z wrz±tkiem.

Grahamki

będ± wtedy mniej wysuszone. Z tych proporcji wyszło mi 16 małych

grahamek

i 8 dużych. Aha, grahamki s± raczej z tych ciężkich i wilgotnych, co jest pewnie zasług± m±ki pełnoziarnistej.

¬ródło: forum.gazeta.pl

Jeste¶ na podstronie serwisu → PieczywoKulinariaStrona głównaStrona powitalna